E absolut normal să vrei să te simți grozav în pielea ta. Să arăți bine și să te simți bine. Însă, uneori este greu să ții pasul și să știi cum să previi anumite afecțiuni dermatologice.

Însă, deja vei fi cu un pas înainte dacă vei ști care sunt cauzele pentru care cei mai mulți pacienți merg la medicul dermatolog.

Când îți poate salva un dermatolog viața? Ce afecțiuni dermatologice au riscuri asociate?

Suntem obișnuiți să avem percepția despre cardiologi și neurologi că sunt medici care salvează vieți zi de zi. Și așa și este. Însă mai puțin cunoscut este faptul că și dermatologii îți pot salva viața diagnosticând corect afecțiuni dermatologice care pot avea riscuri mortale.

Cancerul de piele este una dintre bolile cu incidență foarte crescută în România și în lume. Însă și alte afecțiuni dermatologice care pot trece complet neobservate, precum dermatita atopică pot fi asociate cu riscuri ridicate de alergii și șocuri anafilactice.

Ce tratează dermatologii?

Deși cunoscuți în special pentru afecțiuni ale pielii, dermatologii sunt medici specializați în diagnosticarea și tratarea afecțiunilor de:

 • piele
 • păr
 • unghii

Pielea ta nu este doar cartea ta de vizită. Nu comunică starea ta de sănătate și vârsta. Pielea este mai mult de atât: este cel mai mare organ al corpului și are multe funcții importante. Te protejează de căldură, frig, germeni și substanțe periculoase.

Care este diferența dintre medici dermatologi și medici esteticieni?

Medicii dermatologi se ocupă cu diagnosticarea și tratamentul a peste 2000 de afecțiuni dermatologice.

Aceștia folosesc o varietate de tehnici de diagnosticare, inclusiv biopsii ale pielii, pentru a identifica și evalua gravitatea unor afecțiuni dermatologice care îți pot pune sănătatea în pericol.

Dermatologii sunt, de asemenea, calificați în utilizarea medicamentelor topice și sistemice pentru a trata diversele afecțiuni dermatologice.

Medicii esteticieni, pe de altă parte, sunt responsabili de îngrijirea aspectului fizic al pielii. Ei folosesc o varietate de tratamente și dispozitive specializate. Printre acestea se numără dispozitive cu laser, de microneedling (Dermapen), electroliză și produse precum plasma proprie (în terapia Vampir), Botox, acid hialuronic, fire PDO etc.

Toate instrumentele și produsele folosite de medici esteticieni au ca scop aspectul natural și frumos, de regenerare a pielii sau de rejuvenare și corectare estetică.

Cele mai comune afecțiuni dermatologice

Există multe afecțiuni dermatologice care pot apărea la nivelul pielii, însă acestea sunt cele mai frecvente și despre care este foarte important să știi. Atât pentru sănătatea ta, cât și a celor dragi.

Iată când să nu stai pe gânduri și să faci o programare la un dermatolog:

1. Cancer de piele

Cancer de piele

Deși majoritatea nevilor (alunițelor) rămân benigni (necanceroși), unii pot evolua și deveni nevi atipici (displazici), iar aceștia sunt asociați cu risc crescut de cancer de piele.

Dacă alunițele au oricare dintre caracteristicile de mai jos, este un motiv serios să îți faci o programare la doctor.

Caracteristici ale nevilor apitici:

 • asimetrie (cele două jumătăți ale nevului nu sunt identice);
 • margini neregulate sau șterse;
 • culoare neuniformă;
 • diametru mai mare de 6 mm;
 • modificări ca dimensiune, formă sau culoare sau provoacă mâncărime sau sângerare.

Cauzele comune ale alunițelor sunt lumina soarelui, genetica și celulele pielii. Expunerea la lumina soarelui poate face ca alunițele să crească în dimensiune, formă și număr.

Tot soarele este cea mai frecventă cauză a cancerului de piele. Expunerea la radiațiile ultraviolete (UV) ale soarelui poate provoca această boală atât de frecventă în prezent.

Cancerul de piele este tratabil, însă trebuie diagnosticat din timp. De aceea, un consult dermatologic anual este recomandat. Nu doar când ai nevi pigmentari atipici, ci și când ai diferite formațiuni nefirești pe piele.

2. Acnee severă sau persistentă

Acnee severă sau persistentă

Acneea este cea mai frecventă problemă pentru care pacienții merg la dermatolog. Este una dintre acele afecțiuni dermatologice cu un impact psihologic mare. Însă este și una dintre afecțiunile care sunt tratate cu succes la dermatolog, nu pe cont propriu.

Cea mai frecventă cauză a acneei este o supraproducție de sebum, sau ulei, de către glandele sebacee. Acneea poate fi agravată de alimentație, stres, hormoni androgeni și mulți alți factori.

Printre acești alți factori se numără săpunul și anumite produsele cosmetice, însă și genetica și infecțiile bacteriene pot juca un rol important.

Dacă acneea este severă sau persistentă, neapărat consultă un medic dermatolog pentru că există numeroase tipuri de tratament eficiente, cu acțiune puternică și care nu sunt disponibile fără prescripție medicală.

3. Iritații

Iritații

Nu există un răspuns unic la întrebarea ce cauzează iritațiile. Se consideră că o combinație de factori genetici și de mediu sunt implicați în dezvoltarea acestor afecțiuni dermatologice.

Nu există un tratament unic pentru iritații, dar tratamentele pot varia în funcție de gravitatea manifestărilor. Unele tratamente comune includ creme, unguente și loțiuni topice. Altele comprimate, iar altele pot fi tratamente nespecifice, cum ar fi tehnici de relaxare, băi și masaje.

4. Urticarie

Urticarie

Există multe cauze potențiale ale unei urticarii, dar cele mai frecvente sunt virușii, alergenii din mediul înconjurător și gândacii.

Urticaria poate fi tratată cu antihistaminice și corticosteroizi fără prescripție medicală, precum și cu remedii naturale ce pot varia de la turmeric, bicarbonat de sodiu sau sucul de ceapă.

Dacă urticaria este severă, poate fi necesară excluderea unui neoplasm epidermic (un tip de cancer) și, în acest caz, poate fi necesară o intervenție chirurgicală pentru a îndepărta pielea afectată.

5. Eczemă

Eczemă

Există multe cauze potențiale ale eczemei precum factori ereditari, factori de mediu, deficiența în anumite minerale, boală sau traumă.

În unele cazuri, este posibil ca o persoană să aibă pur și simplu un tip de piele sensibilă și, prin urmare, să fie mai predispusă la apariția eczemelor.

Există multe modalități de a trata eczema, dar cele mai frecvente tratamente includ creme și unguente eliberate pe bază de rețetă, antibiotice topice și cremă de hidrocortizon.

6. Psoriazis

Psoriazis

Psoriazisul este cauzat de o funcționare defectuoasă a sistemului imunitar al pielii. Atunci când sistemul imunitar este hiperactiv, acesta poate ataca pielea.

Nu există în prezent un tratament pentru psoriazis, dar sunt disponibile tratamente care ajută la gestionarea afecțiunii. Aceste tratamente pot include tratamente topice, cum ar fi medicamentele sau cremele, sau tratamente sistemice, cum ar fi fototerapia sau produsele biologice.

7. Rozaceea

Rozaceea

Cauza rozaceei este necunoscută, dar se crede că este o combinație de factori genetici și de mediu.

Cel mai frecvent tratament pentru rozacee este reprezentat de produse topice sub formă de cremă sau gel. Aceste produse se aplică pe piele și ajută la ameliorarea simptomelor de rozacee.

Alte tratamente care pot fi utilizate pentru tratarea rozaceei includ tratamentele cu laser, medicamentele eliberate pe bază de rețetă și terapia cu lumină ultravioletă (UV).

8. Pete pe piele (hiperpigmentare)

Pete pe piele (hiperpigmentare)

Hiperpigmentarea este una dintre acele afecțiuni dermatologice uzuale pentru care pacienții caută tratament.

Cauza hiperpigmentării pielii nu este încă suficient de bine înțeleasă de către știință, însă există câteva teorii.

O teorie sugerează că hiperpigmentarea poate fi cauzată de acumularea de melanină în piele. Melanina este un pigment care este concentrat în piele, păr și ochi.

Alte cauze ale hiperpigmentării pielii includ factorii genetici, expunerea la soare și factorii de mediu. Există o serie de tratamente pentru hiperpigmentare, iar nevoile fiecărei persoane vor varia.

Un dermatolog va putea să aleagă cel mai bun tratament pentru tine pe baza cauzei hiperpigmentării și a tipului individual de piele.

9. Iritarea pielii de lungă durată

Iritarea pielii de lungă durată

Aceasta este cauzată de reacția sistemului imunitar la substanțele din piele. Substanțele fac ca sistemul imunitar să producă prea multă inflamație, ceea ce face ca pielea să devină inflamată și iritată.

Tratamentul începe, de obicei, cu medicamente, urmate de hidratare și terapie cutanată. Dacă problema de piele este severă, persoana poate fi nevoită să ia steroizi.

10. Negi

Negi

Negii sunt provocați de virusul papiloma uman (HPV). Există peste 150 de tipuri diferite de HPV, iar multe dintre acestea pot provoca negi.

HPV este cel mai frecvent la tineri, însă virusul poate afecta pe oricine. Tratamentele includ crioterapia (înghețarea), fototerapia și intervenția chirurgicală.

11. Căderea excesivă a părului

Căderea excesivă a părului

Rărirea părului este una dintre cele mai uzuale afecțiuni dermatologice ale secolului.

Modificări hormonale, tulburări genetice, unele concepționale, anumite afecțiuni tiroidiene, stresul și factorii de mediu sunt unele din cauzele pentru care sunt atât de mulți pacienți cărora le cade părul excesiv.

Când tratamentele medicamentoase nu au efect, medicii pot recomanda tratamente precum terapia PRP, o terapie neinvazivă prin care sunt injectate în zonele problematice ale scalpului trombocite din propria plasmă. Tratamentul este folosit inclusiv înainte și după intervențiile de transplant de păr la bărbații care se confruntă cu o chelie avansată.

12. Afecțiuni dermatologice ale unghiilor

Afecțiuni dermatologice ale unghiilor

Afecțiunile unghiilor pot fi cauzate de mai mulți factori, dar cele mai frecvente cauze sunt genetica și factorii de mediu.

Radiațiile UV, utilizarea excesivă a unghiilor artificiale și lacurile de unghii pot să deterioreze unghiile.

Există o varietate de tratamente pentru diverse afecțiuni dermatologice la nivelul unghiilor. Unele dintre cele mai comune tratamente includ antibiotice, tratamente cu laser și intervenții chirurgicale. Unele afecțiuni dermatologice ale unghiilor pot fi, de asemenea, tratate cu suplimente.

13. Semne de îmbătrânire

Semne de îmbătrânire

Datorită descoperirilor științifice medicale din ultimii 50 de ani, medicii pot recomanda tratamente care pot atenua ridurile și întineri pielea cu cel puțin 10 ani.

Atât substanțe aplicate topic, în concentrații stabilite de doctori redau pielii un aspect întinerit. Retinoizii, vitamina C și alte substanțe sunt eficace odată aplicate zilnic pe o perioadă lungă de timp.

Tratamente cu efecte mult mai rapide sunt tratamentele cu laser, cu dispozitive de microneedleing (Dermapen), injectarea de acid hialuronic sau Botox.

Standarul de aur pentru ca prevenția îmbătrânirii premature a pielii este folosirea zilnică, timp de 365 de zile pe an, a cremelor cu protecție solară de minimum 30 SPF.

14. Varice

Varice

Cea mai frecventă sursă a varicelor este o acumulare de mici cheaguri de sânge în vene.

Alți factori care pot contribui la apariția varicelor includ obezitatea, schimbările hormonale și stresul.

Tratamentul include, de obicei, medicamente si intervenții chirurgicale. Medicamentele sunt adesea folosite pentru a reduce inflamația și durerea. Intervenția chirurgicală este adesea necesară pentru a repara venele în cazul acestei afecțiuni dermatologice. Alte tratamente includ fizioterapie și dispozitive care ajută venele să se vindece.

15. Cicatrici

Cicatrici

Cicatricile sunt rezultatul unei leziuni. Ele pot fi o amintire fizică a ceea ce s-a întâmplat și pot provoca durere atunci când se freacă sau ating de alte zone ale corpului.

Unul dintre cele mai comune tratamente pentru cicatrici este intervenția chirurgicală. Aceasta este adesea cea mai bună opțiune pentru cicatrici mai mari, care nu pot fi atenuate cu alte tratamente.

Un alt tratament comun pentru cicatrici este reprezentat de tratamentele topice. Unele tratamente topice includ injecții cu colagen sau intervenții chirurgicale pentru îndepărtarea țesutului cicatricial.

Cum ar trebui să te pregătești pentru vizita la dermatolog?

Înainte de a te programa, este important să fii bine informată cu privire la tipurile de probleme ale pielii care pot fi tratate de un dermatolog.

 • Fă o listă cu simptomele cu care te confrunți și orice afecțiuni dermatologice care te preocupă. Include orice simptome sau aspecte care te preocupă legat de piele, unghii sau păr. Anumite probleme ale pielii pot fi legate între ele. De exemplu, psoriazisul poate fi însoțit de eczeme, iar rozaceea poate fi însoțită de acnee. Înainte de programare, cere-i dermatologului să îți analizeze simptomele, astfel încât să poți obține o estimare exactă a amplorii problemei.
 • Programează-te cât mai curând posibil. Dacă ai o problemă gravă a pielii, aceasta poate necesita un tratament care poate dura săptămâni sau chiar luni pentru a da rezultate.
 • Evită expunerea la soare și poartă o cremă de protecție solară atunci când ești în aer liber, indiferent de sezon.
 • Nu uita să menționezi medicamentele pe care le iei, inclusiv cele eliberate fără prescripție medicală. Unii dermatologi îți pot cere să întrerupi administrarea anumitor medicamente înainte de a începe un tratament dermatologic.
 • Machiajul dă dificultăți unui dermatolog când îți evaluează sănătatea. Demachiază-te și îndepărtează lacul de unghii pentru ca medicul să poată diagnostica corect eventuale afecțiuni dermatologice.
 • Ia cu tine un jurnal obișnuit în care îți poți enumera simptomele și orice evoluții noi. Aceste informații îi vor fi utile dermatologului în timp ce îți evaluează cazul.

O vizită anuală de rutină la medicul dermatolog ar trebui să fie la fel de firească precum un consult de rutină la dentist.

Chiar dacă nu ai afecțiuni dermatologice evidente sau care să îți pune probleme în viața de zi cu zi, un consult dermatologic de rutină o dată pe an este indicat. Cu atât mai mult cu cât numărul pacienților care suferă de cancer de piele este din ce în ce mai mare. 1 din 5 persoane ajung să dezvolte cancer de piele, adică mai mult decât alte tipuri de cancer pentru care există programe naționale de informare și prevenție.

Published On: noiembrie 12th, 2022 / Categories: Dermatologie / Tags: , , /