Puține terapii pot fi utilizate în diferite domenii medicale. Iar cele care sunt accesibile, sigure și cu rezultate dovedite sunt și mai puține. Terapia vampir, cunoscută și ca terapia cu plasmă bogată în trombocite PRP (Platelet-Rich Plasma) este una dintre soluțiile inovatoare rare în medicina modernă. Acesta poate întineri și reface țesuturile, celulele și oasele, poate ameliora durerea, inversa inflamațiile, combate infecțiile și stimula procesele de vindecare din corpul uman.

Terapia vampir se bazează pe ideea că organismul are capacitatea de a se vindeca singur. Aceasta este a alternativă nechirurgicală promițătoare pentru pacienți suferind de multiple tipuri de afecțiuni medicale.

Din punct de vedere clinic, terapia vampir a fost folosită încă din anii 1970 pentru repararea cartilajelor, pentru grefe osoase și vindecarea leziunilor musculo-scheletale. Începând cu anii 1990, terapia vampir a fost folosită și în chirurgia dentară și orală, pentru a ajuta la recuperarea țesuturilor moi după intervenții chirurgicale. În dermatologie, Terapia vampir a început să fie folosită mai târziu pentru întinerirea pielii la persoanele care au cicatrici, acnee, vitiligo sau care suferă de alopecie, afecțiune marcată de căderea părului. Terapia vampir conține chemokine, citokine, proteine ​​plasmatice și factori de creștere, toate contribuind la accelerarea vindecării, creșterea țesuturilor și regenerarea naturală a corpului cu acid hialuronic.

Avantajele terapiei vampir

 • Este un tratament relativ ieftin care poate fi folosit pe aproape orice pacient.
 • Efectele secundare, complicațiile și riscul sunt rar observate.
 • Nu implică durere, proceduri chirurgicale sau timp lung de recuperare.
 • Are rezultate pe termen lung.
 • Procedura durează puțin (de la câteva minute la maximum o oră).
 • Accelerează procesul de vindecare de 5 până la 10 ori comparativ cu metodele clasice.
 • Poate fi folosită în asociere cu alte tratamente.

La ce să te aștepți când faci terapia vampir?

eprubeta plasma si celule rosii

Terapia vampir începe cu recoltarea sângelui pacientului (de obicei din braț). Proba de sânge este plasată într-o centrifugă pentru zece minute, pentru a separa sângele în trei componente: plasma bogată în trombocite, plasma săracă în trombocite și celulele roșii. Plasma bogată în trombocite are rolul de a grăbi vindecarea, de 5 până la 10 ori mai bine decât sângele normal. Apoi, medicii o injectează în zona leziunii pentru a repara țesuturile prin creșterea producției de colagen și celule stem.

Nu este de mirare de ce terapia vampir este practicată de peste 50 de ani. Tratamentul necesită o pregătire scurtă, începând cu recoltarea sângelui, centrifugarea sa timp de 10 minute și injectarea pacienților cu plasma îmbogățită cu trombocite. În funcție de domeniul medical, o ședință de terapie PRP poate dura între câteva minute până la maximum o oră.

1. Terapia Vampir pentru căderea părului

inainte si dupa caderea parului terapia vampir

Prin terapia vampir sau PRP (cu plasmă bogată în trombocite) pentru creșterea părului se injectează plasmă îmbogățită cu trombocite în zonele afectate ale scalpului pentru a stimula creșterea părului.

Terapia vampir reprezintă o alternativă în special pentru pacienții care suferă de afecțiuni ale căderii părului care nu răspund la tratamente tradiţionale. PRP poate trata mai multe tipuri de căderea părului, însă pacienții care aleg adesea acest tip de terapie sunt cei care suferă de rărirea și pierderea părului când foliculii de păr se micșorează din cauza procesului natural de îmbătrânire sau din cauze ereditare.

În urma studiilor științifice, terapia vampir pare să aibă rezultate foarte bune pentru alopecia androgenetică. Această afecțiune este cunoscută și sub denumirea de chelie masculină și, conform unor studii, mai mult de 50% dintre bărbații cu vârsta peste 50 de ani vor fi afectați de chelie masculină într-o oarecare măsură. Alopecia androgenetică este surprinzător de frecventă la femei, deoarece părul devine mai subțire pe tot capul într-o distribuție asemănătoare coroanei. Alopecia androgenetică la femei duce rareori la chelie totală, însă poate fi foarte supărătoare. Atât pentru femei, cât și pentru bărbați, alopecia androgenetică este o afecțiune în general ereditară, dar care se poate declanșa și printr-un stil de viață nesănătos.

Oameni obișnuiți și vedete apelează la terapia vampir pentru mai multe tipuri de afecțiuni asociate cu căderea părului. Fostul model și star al mai multor emisiuni, Katie Price a ales terapia vampir după ce ani de zile a folosit extensii de păr, în urma cărora părul i s-a rărit și subțiat. Ca urmare a tratamentului cu plasma îmbogățită cu trombocite, părul a devenit des și sănătos.

Inclusiv pentru cei care au făcut transplant de păr, injecțiile PRP pot fi recomandate de medici, pentru a ajuta la creșterea noilor fire de păr. Pentru rezultate optime, pacienții trebuie să facă injecții PRP constant. Și bărbații care suferă de alopecie androgenică pot beneficia de terapia Vampir. Studiile au arătat că PRP poate reface părul pierdut atunci când este aplicat pe scalp. Pentru cazurile complexe de chelie, pacienții au nevoie, în general, de cel puțin un tratament PRP în fiecare lună, timp de aproximativ patru până la șase luni pentru a îmbunătăți regenerarea părului.

În Craiova, terapia vampir pentru creșterea părului este o intervenție simplă, cu rezultate foarte bune pentru persoanele care suferă de subțierea sau rărirea părului. În cadrul unei consultații la clinica Medlink, poți afla dacă terapia vampir este ideală pentru problema ta de specifică de cădere a părului.

2. Terapia vampir pentru afecțiuni dermatologice

inainte si dupa terapia vampir pentru ten

Domeniul dermatologic a înregistrat rezultate remarcabile cu terapia vampir. Injecțiile cu PRP ajută pacienții să se vindece de cicatrici de orice fel și grăbește vindecarea după intervențiile chirurgicale plastice. În plus, terapia vampir ajută la creșterea luminozității și volumului feței. Terapia vampir face adevarate minuni pentru revitalizarea pielii, stimuland organismul să se regenereze natural, pielea devenind mai netedă, fermă și luminoasă.

Medicii pot recomanda injecții PRP pentru diferite tratamente de redare a frumuseții feței. Unele dintre beneficiile tratamentului cu PRP în îngrijirea pielii includ:

 • Crește luminozitatea feței.
 • Înlătură cicatricile lăsate de acnee.
 • Redă volumul ideal al feței.
 • Ameliorează vergeturile.
 • Reduce laxitatea pielii și conferă fermitate.
 • Reduce sau elimină cearcănele.
 • Înlătură liniile fine din colțurile gurii.
 • Reduce petele de pigmentare sau pistruii.
 • Îmbunătățește tonusului și textura pielii.
 • Produce noi fibre de colagen.
 • Reduce ridurile și liniile fine.
 • Întinerește pielea uscată și matură.
 • Atenueaza ridurile de expresie din jurul ochilor, gurii și nasului.
 • Îmbunătățește calitatea pielii de la nivelul gâtului, decolteului și mainilor sau din alte zone ale corpului unde se aplică terapia.
 • Grăbește vindecarea plăgilor.

Deși poate părea dureros, procedura este extrem de simplă și, mai ales, fără riscuri. Pentru efectuarea acestui tratament revoluționar, pacienților li se recoltează o cantitate mică de sânge, aproximativ 8 – 10 ml, într-o eprubetă specială. Ca și în cazul terapiei vampir pentru păr, proba de sânge recoltată este centrifugată, iar în urma acestui proces plasma și trombocitele sunt separate de restul elementelor din sânge. Plasma aceasta bogată în tombocite, îmbogățită cu vitamine și aminoacizi, este injectată apoi în zonele în care pacientele doresc un aspect întinerit și sănătos. De obicei aceste intervenții sunt în zona facială (în jurul ochilor, al gurii și nasului), decolteu, mâini, dar pe brațe, coapse, fese, gambe sau abdomen.

3. Terapia vampir pentru ortopedie

fractura mana fata

Atleți și sportivi de elită sunt adesea expuși accidentelor și sunt totodată unii dintre pacienți recurenți ai terapiei vampir. Tiger Woods, de exemplu, a beneficiat de patru terapii vampir după operația sa la genunchi. Și persoanele cu dureri cronice de spate pot beneficia de terapia PRP pentru a-și reduce durerile. Cercetările au arătat că tratamentul ajută la tratarea durerii, oferind astfel o soluție pe termen lung pentru durerile de spate. Asta pentru că plasma bogată în trombocite (PRP) acționează asupra țesuturilor, mușchilor și organelor rănite pentru a reduce inflamația.

Terapia PRP este utilă și pentru persoanele care au leziuni ale ligamentelor. Sportivii care au accidentări cu astfel de leziuni pot reveni rapid pe terenul de joc atunci când li se face această injecție. PRP sprijină vindecarea rapidă a ligamentelor și, de asemenea, scade instabilitatea dinamică. Acest tratament este util în special pentru leziunile acute ale ligamentelor. Însă și în cazul tulburărilor musculoscheletale, medicii pot ajuta pacienții să aibă o recuperare mai rapidă.

Tratamentul PRP este eficient în tratarea diferitelor afecțiuni, cum ar fi leziunile coloanei vertebrale, osteoartrita genunchiului, entorsele gleznei, durerile pelvine, epicondilita laterală (cotul jucatorului de tenis) și alte afecțiuni. Tulburările musculare acute sunt printre cele mai frecvente leziuni atletice. Aceste leziuni apar din cauza unui impact direct asupra unui anumit grup muscular. Încărcarea excesivă poate întinde și mușchii dincolo de limitele lor, ducând astfel la răni. Injecțiile PRP pot reduce timpul de recuperare pentru astfel de leziuni cu până la 50% și, de asemenea, ajută la prevenirea rănirii din nou.

Tratamentul cu PRP poate fi folosit și împreună cu alte terapii, cum ar fi modificări ale stilului de viață și kinetoterapie, în timpul tratamentului osteoartritei genunchiului. Pacienții cu osteoartrită a genunchiului se bucură de o rigiditate și durere reduse după injecțiile cu PRP.

4. Terapia Vampir pentru afecțiuni ginecologice și urologice

ginecolog în cabinet

Terapia Vampir are rezultate foarte bune în cazul unor serie de boli, atât la femei, cât și la bărbați.

Aceasta înlocuiește cu succes antibioticele, ca formă principală de tratament în aceste două domenii. În vreme ce antibioticele blochează doar declanșatorii infecției, terapia vampir este eficientă în a elimina și cauzele, și simptomele infecției. Din acest motiv, terapia PRP a început să fie folosită în special pentru tratamentul bolilor cronice ginecologice și de reproducere. Cu atât mai mult cu cât rezultatele terapiei se văd mai repede și durează mai mult.

În cazul femeilor, terapia vampir este folosită în numeroase afecțiuni ginecologice, variind de la probleme de infertilitate, recuperare după cezariană, operații de uter și multe alte afecțiuni, precum:

 • Lichenul scleros;
 • Vulvodinia;
 • Vaginismul;
 • Endometrita cronică;
 • Uscăciunea mucoasei vaginale;
 • Lichenul plan;
 • Vestibulita vulvară;
 • Leucoplazia colului uterin;
 • Krauroza vulvei;
 • Inflamații ginecologice;
 • Cervicita cronica (rana pe col);
 • Eroziunea cervicală.

Recent, PRP este considerată un tratament clinic cu rezultate bune pentru disfuncția erectilă masculină. De data aceasta, plasma bogată în trombocite (PRP) ajută la creșterea sănătoasă a vaselor de sânge și a țesuturilor din penis. S-a descoperit că PRP are funcție neuroprotectoare și poate promova regenerarea nervilor. De asemenea, are un rol în a ajuta metabolismul, repararea țesuturilor și vindecarea lor.

Pentru cine nu este indicată terapia Vampir?

Pentru majoritatea oamenilor, injecțiile cu PRP pot fi un tratament eficient pentru mai multe afecțiuni și o alternativă ideală la intervenții chirurgicale și la medicamentele convenționale. Însă, fiind o terapie care se bazează pe ideea că organismul are capacitatea de a se vindeca singur cu propria plasmă bogată, e importantă starea de sănătate a pacientului.

Așadar, terapia vampir ar putea fi contraindicată de doctor pentru:

 • persoanele care iau medicamente de coagulare a sângelui;
 • fumătorii înrăiți;
 • cei care au antecedente de abuz de alcool sau droguri;

De asemenea, nu pot beneficia de terapia vampir persoanele care suferă de următoarele afecțiuni:

 • infecții acute sau cronice;
 • cancer;
 • paralizia cerebrală;
 • anemie;
 • boala Parkinson;
 • boli hepatice cronice;
 • boli cronice de piele;
 • instabilitate hemodinamică;
 • hipofibrinogenemie;
 • tulburări metabolice;
 • sindroame de disfuncție trombocitară;
 • tulburări sistemice;
 • septicemie;
 • număr scăzut de trombocite;
 • boli tiroidiene;
 • funcții anormale ale trombocitelor sau un număr scăzut de trombocite.

Inclusiv medicamentele, suplimentele și plantele medicinale luate înainte de procedură pot avea o influență asupra sângelui. De aceea, trebuie să le specificați doctorului la consultul inițial.

Concluzie

Terapia vampir, cunoscută și ca terapia cu plasmă bogată în trombocite PRP (Platelet-Rich Plasma) este o terapie revoluționară care a fost folosită pentru prima dată încă din anii 1970 și nu implică medicamente, proceduri chirurgicale invazive sau echipamente medicale foarte costisitoare.Terapia vampir este una dintre puținele tratamente din medicina modernă care pot trata peste 100 de afecțiuni medicale, folosită în medicina internă, ginecologie, dermatologie, ortopedie, urologie și alte specialități medicale.

Cu terapia Vampir se pot întineri și reface țesuturile, celulele și oasele, de poate ameliora durerea, reduce inflamațiile, combate infecțiile, stimulând procesele de vindecare din corpul uman.

Principiul simplu, dar extrem de valoros al terapiei PRP constă în folosirea plasmei îmbogățită cu trombocite ce provine de la sângele pacientului. Aceasta este aplicată în zonele care necesită tratament. Proprietățile de vindecare ale trombocitelor acționează treptat, ameliorând afecțiuni foarte diverse, ajutând regiunea tratată a corpului să funcționeze din nou într-un mod normal și la capacitate maximă.

În România sute de mii de pacienți au beneficiat deja de terapia vampir pentru diverse afecțiuni. În Craiova, la Clinica Medlink, poți beneficia de acest tratament pentru cei cu probleme de cădere a părului care nu răspund la tratamente clasice.

Published On: ianuarie 3rd, 2022 / Categories: Căderea părului, Terapia Vampir pentru față / Tags: , , /