fbpx

Ce înseamnă să ai un stil de viață sănătos?

Apr 10, 2020 | Stil de viață

Un stil de viață sănătos nu înseamnă doar dietă și exerciții fizice. Deci, ce este un stil de viață sănătos?

În general, majoritatea ar fi de acord că o persoană sănătoasă nu fumează, are o greutate sănătoasă, mănâncă o dietă sănătoasă echilibrată, gândește pozitiv, se simte relaxată, face exerciții fizice în mod regulat, are relații bune și are un echilibru între viața personală și profesională.

Definiția unui stil de viață sănătos

Organizația Mondială a Sănătății în 1946 a definit sănătatea drept „O stare completă de bunăstare mentală, fizică și socială nu doar absența bolii”.

Wikipedia definește un stil de viață ca modul în care trăiește o persoană. Aceasta include modele de relații sociale, consum, divertisment și îmbrăcăminte. De obicei, un stil de viață reflectă atitudinile, valorile sau viziunea despre lume a individului. Un stil de viață sănătos este, în general, caracterizat ca o „viață echilibrată” în care cineva face „alegeri înțelepte”.

Care este definiția vieții sănătoase?

Definiția propriu-zisă a vieții sănătoase reprezintă pașii, acțiunile și strategiile pe care o persoană le pune în aplicare pentru a obține o sănătate optimă.

O viață sănătoasă înseamnă să îți asumi responsabilitatea pentru deciziile tale și să faci alegeri inteligente pentru astăzi și pentru viitor. Deci, un trai sănătos ar fi format din:

Fizic (pentru corp)

 • Alimentație bună, mâncare corectă
 • Pregătire fizică, exercițiu benefic
 • Odihna adecvata
 • Managementul corect al stresului

De asemenea, trebuie să dai și să primești

 • Iertare
 • Iubire și compasiune
 • Trebuie să râzi și să experimentezi fericirea
 • Ai nevoie de relații vesele cu tine și cu alții

Wellness emoțional (pentru minte)

 • Atitudini autoportabile
 • Gânduri și puncte de vedere pozitive
 • Imagine de sine pozitivă

Wellness spiritual

 • Calmitate interioară
 • Deschiderea spre creativitatea ta
 • Încredere în cunoașterea ta interioară

Și toate aspectele despre sine, trebuie să funcționeze în armonie pentru a atinge starea de bine, deci trebuie să creezi o viață echilibrată.

De ce este important?

Un stil de viață sănătos este o resursă valoroasă pentru reducerea incidenței și impactului problemelor de sănătate, pentru recuperare, pentru a face față stresorilor de viață și pentru îmbunătățirea calității vieții.

Există un număr tot mai mare de dovezi științifice care arată că stilul nostru de viață joacă un rol imens în cât de sănătoși suntem. De la ceea ce mâncăm și bem, până la cât de mult facem exerciții fizice și dacă fumăm sau luăm droguri, toate ne vor afecta sănătatea, nu numai în ceea ce privește speranța de viață, dar cât timp ne putem aștepta să trăim fără să experimentăm boli cronice.

Afecțiuni precum boli de inimă, cancer, diabet, boli articulare și boli mintale sunt responsabile pentru un număr mare de decese și dizabilități. În prezent, ne bazăm aproape exclusiv pe furnizarea de îngrijiri clinice de către specialiști în domeniul sănătății foarte bine pregătiți, ca strategie principală pentru a face față acestor afecțiuni. Multe probleme de sănătate pot fi prevenite sau cel puțin apariția lor este amânată prin faptul că ai un stil de viață sănătos.

De ce nu ai un stil de viață sănătos?

Viața este una aglomerată pentru majoritatea dintre noi. Și să ne menținem sănătoși este prea rar aproape de topul listei noastre de „lucruri de făcut”. Obișnuința și comoditatea câștigă adesea – toți suntem atât de ocupați încât comoditatea este la un nivel premium.

O sănătate bună este „simplă – dar nu este ușoară”

Este atât de important să facem „menținerea stilului de viață sănătos” o parte din obiceiurile noastre de zi cu zi. Sănătatea ta depinde de ceea ce faci pe parcursul zilei, de zi cu zi. Un stil de viață sănătos este absolut vital. Iată o adevărată soluție simplă – îmbunătățește-ți încet stilul de viață, pas cu pas. Dacă faci un nou pas către o sănătate mai bună la fiecare două luni, de exemplu, în doi-trei ani veți fi printre cei mai sănătoși zece la sută dintre oamenii din lumea occidentală. Iar copiii tăi vor vedea și simți beneficiile.

Îmbunătățirile nu trebuie să fie pași mari; fă un mic pas pentru sănătatea ta astăzi, și în timp ce continui să-l faci pe acesta, mai adăugi unul la fiecare două luni. Acum ai un plan – poate introduci 6 îmbunătățiri pe parcursul unui an.

Poți adopta un stil de viață sănătos?

Indiferent de vârsta ta, nivelul de fitness sau forma corpului, nu este niciodată prea devreme sau prea târziu pentru a începe să te gândești să trăiești sănătos. Poți face un pas către o viață sănătoasă făcând acum o schimbare în viața de zi cu zi. Nu poate fi atât de greu, nu?

Trăiești un stil de viață sănătos?

Te trezești cu entuziasm pentru ziua următoare? Ai energia mare de care ai nevoie pentru a face ceea ce îți dorești? Râzi ușor și des, în special pentru tine? Găsești cu încredere soluții pentru provocările din viața ta? Te simți apreciat? Îi apreciezi pe ceilalți și le spui asta? Ai un cerc de prieteni calzi, grijulii? Alegerile pe care le faci în fiecare zi îți aduc ceea ce îți dorești?

Componentele unui stil de viață sănătos

Mănâncă sănătos

Alimentația potrivită este necesară pentru a trăi un stil de viață sănătos. Corpul tău necesită o dietă bine echilibrată în fiecare zi pentru a menține cantitățile adecvate de vitamine, nutrienți și minerale necesare pentru menținerea unui corp sănătos.

Un stil de viață activ

Va trebui să incluzi fitness-ul ca parte a vieții tale. Starea fizică îți menține greutatea în control, te ajută să dormi mai bine noaptea, previne atacurile de cord și alte probleme de sănătate și, în general, îți prelungește viața. Practic, există atât de multe avantaje ale exercițiului fizic, încât nu poți trăi o viață deplină fără ea.

Managementul stresului

Stresul emoțional joacă un rol important în multe boli, atât direct, cât și indirect. Oamenii au, de asemenea, mai multe șanse să fumeze, să consume prea mult, să bea prea mult, să muncească prea mult, să se certe cu ceilalți și așa mai departe, când se simt stresați. Astfel, managementul stresului este o parte importantă a noului tău stil de viață, iar tehnicile de meditație și relaxare sunt cu adevărat o parte cheie a trăirii unui stil de viață sănătos.

Împrietenește-te cu tine însuți

A te iubi este o cheie pentru un stil de viață sănătos și fericit. Stima de sine se referă la cât de mult se prețuiesc oamenii în sine; mândria pe care o simt în ei înșiși și cât de demni se simt. Stima de sine este importantă deoarece aceasta poate afecta modul în care acționezi.

Activează-ți mintea și corpul

Programează-ți mintea pentru un succes total. Dezvoltă-ți o viziune, un viitor convingător care te emoționează și te inspiră și concentrează-te zilnic pe ea. Nu lăsa nimic să pui la îndoială posibilitatea viziunii.

Balanta vietii

Dacă dorești să atingi un stil de viață sănătos, trebuie să iei măsuri pentru a te asigura că menții un anumit nivel de echilibru … spiritual, fizic, emoțional, social, mental și financiar. Trebuie să echilibrezi munca și familia și toate celelalte domenii ale vieții tale. Toate domeniile-cheie ale vieții noastre se suprapun și se conectează, realizându-se reciproc. Dacă nu ne vom crea satisfacții în fiecare parte din viața noastră, nu vom putea fi niciodată cu adevărat împliniți, sau să trăim o viață mulțumită, fericită și sănătoasă.

Importanța stilului de viață sănătos

A fi sănătos este atât de important. Doar schimbă un lucru în viața ta astăzi. Să ai o viață sănătoasă începe acum. Să trăiești un stil de viață sănătos îți va aduce fericirea, sănătatea și viața viselor tale.