fbpx

Ghidul complet al cremelor cu SPF

Aug 2, 2021 | Dermatologie

Dacă ești procupată de îngrijirea pielii, însemană că nu-ți lipsește crema cu SPF din rutina ta de îngrijire a pielii. Află cum să alegi crema cu factor de protecție solară potrivită tipologiei tenului tău!

Ce este SPF-ul?

SPF este abrevierea de la Solar Protection Factor, adică factor de protecție solară, și clasifică produsele de îngrjire a tenului în funcție de procentajul protecției pe care îl asigură împotriva radiațiilor UV. Cu cât valoarea SPF-ului este mai mare, cu atât produsul are un grad de protecție mai ridicat.

Cifra care clasifică protecția soalră, cea afișată pe ambalajele produselor de îngrijire a pielii, indică timpul cât ar dura până când radiațiile UV ale soarelui să afecteze pielea atunci când utilizezi produsul, față de timpul în care s-ar întâmpla acest lucru fără protecție solară. Deci, în mod ideal, cu SPF 30, ar fi nevoie de 30 de ori mai mult pentru ca radiațiile UV să ardă pielea, decât dacă nu porți protecție solară.

Un SPF 30 permite ca aproximativ 3% din razele UV să atingă pielea, pe când un SPF de 50 permite trecerea a aproximativ 2% din acele raze.

Cremele cu SPF se clasifică, în funcție de gardul de protecție asigurata astfel:

 • SPF 15 filtrează 93% din razele UV;
 • SPF 30 procentul este de 97%;
 • SPF 100 oferă o protecție de 99%.

Așa cum poți observa, nu este o diferență majoră, procentual vorbind, între cremele cu factor de protecție solară, dacă este să luăm în considerare factorul lor de protecție.

Însă, conform dermatologilor, cu cât folosești un SPF mai mare, cu atât vei avea tendința să petreci mai mult timp în soare, simțindu-te net protejată față de momentele în care ai folosi un SPF inferior. Așadar, trebuie să ai grijă să reaplici constant și să reții că nicio cremă cu SPF nu asigură o protecție de 100%.

Tipuri de creme cu factor de protecție solară

În afară de clasificarea gradului de protecție, cremele care te protejează împortiva efectelor nocive produse de radiațiile UV, se clasifică și în funcție de compoziția lor.

După acest criteriu se disting:

Creme cu filtre minerale

 • sunt, de regulă, mai albicioase ca finish;
 • conțin dioxid de titan și/sau oxid de zinc, ingrediente care calmează acneea și iritația;
 • sunt potrivite tipologiilor de ten sensibil, acneic sau cu tendință de îngrășare;
 • acționează imediat după ce au fost aplicate pe ten;
 • au un spectru larg de protecție, atât împotriva razelor UVA, cât și UVB.

Creme cu filtre chimice

 • pot conține avobenzonă și oxibenzonă;
 • pot fi transparente, mate și, de regulă, nu au un finish albicios;
 • acționează prin absorbția razelor UV, pentru a nu mai pătrunde în piele;
 • durează undeva la 30 de minute pentru a acționa.

Creme cu filtre mixte

 • au atât filtre minerale, cât și chimice;
 • sunt cel mai des întâlnit tip de produs cu protecție solară;
 • există și produse de machiaj sau creme cu pigmenți cu acest tip de filtru.

Ce tip produs cu SPF să alegi în funcție de tipul de ten?

Fiecare tipologie de ten este unică, de aceea, pentru a avea o protecție optimă și, în plus, grijă de tenul tău, este indicat să alegi o cremă cu SPF potrivită tipologiei de ten.

Ten gras sau acneic

Pentru acestă tipologie de ten se recomandă cremele cu filtre minerale și o textură de tip gel, care se absoarbe cu ușurință și nu încarcă suplimentar tenul.

Ten uscat sau sensibil

Tenul uscat are nevoie de o hidratare suplimentară, de aceea se recomandă cremele cu SPF ce au o textură onctuoasă și care conțin, pe lângă filtrele împotriva radiațiilor UV, și ingrediente cu rol hidratant și umectanți precum acid hialuronic, cermaide, glicerină.

Ten mixt

Pielea mixtă poate presupune folosirea a două produse diferite. Se poate alege un SPF mineral pentru zona T, care este adesea predispusă îngrășării/ hipersecreției de sebum și o cremă hidratantă, cu filtre chimice sau mixte, pentru restul tenului.

Care este cantitatea optimă de SPF pentru o protecție completă?

Cantitatea corectă de SPF pentru a fi protejați complet și a preveni apariția fotoîmbătrânirii (riduri, pete pigmentare) este de 2 miligrame de produs pentru un centimetru pătrat de piele. Acest lucru înseamnă aproximativ 1,25 ml pentru fiecare aplicare pe față.

Cât de des trebuie reaplicat un astfel de produs?

Chiar dacă folosim o cremă cu factor de protecție ridicat de 50 sau 50+, acest lucru nu înseamnă că aceasta ne va asigura protecție întreaga zi. Atunci când petrecem timp în soare este recomandat să reaplicăm SPF o dată de 2 ore.

În cazul în care purtăm machiaj, replicarea poate fi dificilă. În această situație sunt de foarte mare ajutor produsele de tip spray.

Reaplicarea nu se face în straturi suprapuse. În cazul machiajului este adevărat că nu ne vom demachia la 2 ore ca să aplicăm SPF, dar dacă nu porți machiaj este bine să ștergi startul anterior de cremă și abia apoi să aplici un nou start. Astfel vei evita formarea unui aspect neuniform și încărcat, prevenind blocarea porilor și apariția coșurilor.

Sfatul dermatologului

Medicii noștri dermato-esteticieni au selectat pentru tine 5 reguli de aur pentru a-ți proteja tenul de efectele negative ale radiațiilor UV, efecte precum apariția melasmei (petelor pigmentare), îmbătrânirea prematură a tenului, pierderea elasticității și apariția ridurilor.

 1. Folosește cremă cu SPF tot timpul anului. Iarna poți opta pentru una cu factor de protecție 30, dar vara obligatoriu 50 sau chiar mai mare dacă ai tenul sensibil, extrem de deschis la culoare sau predispus la pete pigmentare.
 2. Asigură-te că folosești cantitatea portrivită, adică 1,25ml. de cremă pentru întreaga față.
 3. Reaplică la 2 ore dacă petreci timp în soare.
 4. Vara, vino în ajutorul produselor de îngrijire a tenului pentru protejarea acestuia de soare cu piese vestimentare și accesorii precum pălării sau ochelari de soare ca să asiguri o protecție suplimentară.
 5. Si NU UITA soarele poate părea prietenos dar este cel mai mare dușman al tenului, așadar nu neglija niciodată importanța protecției solare.

Concluzii

Protejează-ți tenul alegând crema cu SPF potrivită tipului tău de piele! Astfel vei avea pentru mult timp un ten ferm, fără riscuri și nu va trebui să cheltui grămezi de bani pe efectele negative produse de soare asupra tenului tău.

Pentru a alege crema cu factor de protecție solară potrivită ție, precum și a primi sfaturi utile și complete pentru îngrijirea corectă a pielii tale și tratarea eficientă a diverselor probleme ale tenului, apelează la dermatologii MedLink Center, programându-te la o consultație.

Alege din gama largă de tratamente la cea mai dorită Clinică Estetică din Craiova iar noi te ajutăm să corectezi și cea mai mică imperfecțiune.

7 + 10 =