Dacă te confrunți cu riduri de expresie în jurul gurii, acest lucru este datorat lipsei de colagen. Pierderea colagenului apare în mod natural, o dată cu vârsta, dar acest lucru poate fi contracarat prin anumite proceduri și tratamente estetice.

Apariția riduri de expresie este o manifestare naturală a pielii, ca reacție la înaintarea în vârstă sau la anumiți factori externi. Fumatul, expunerea fără protecție la soare, poluarea sau o alimentație nesănătoasă sunt doar câțiva din factorii ce pot genera o îmbătrânire prematură a pielii. Riduri de expresie rezultate tind să fie mai proeminente unde pielea este mai subțire, de aceea apar acele riduri în jurul gurii.

Diferența între riduri de expresie și riduri statice

 • Riduri de expresie (dinamice)

Ceea ce numim în mod curent riduri de expresie sunt acele riduri care se formează pe față în urma unei expresii cum sunt zâmbetul, încruntarea și orice alte expresii faciale.

 • Riduri statice

Ridurile statice sunt într-un fel riduri de expresie care se văd permanent pe chip în urma a mii și sute de mii de mișcări ale mușchilor respectivi ai feței, fie că este vorba de riduri în jurul gurii, riduri laba gâștei sau riduri între sprâncene sau pe frunte.

De ce am riduri de expresie?

După vârsta de 20 de ani, pielea ta începe să producă cu aproximativ 1% mai puțin colagen în fiecare an. Pe lângă colagen, există și alte aspecte ale procesului de îmbătrânire a pielii, precum pierderea elastinei și a glicozaminoglicanilor (GAG), care contribuiau la elasticitatea pielii și respectiv la hidratarea sa. Reducerea lor provoacă îmbătrânire naturală sau prematură.

Ridarea prematură se întâmplă, de obicei, din cauza factorilor externi, când fumezi, nu te hidratezi corespunzător, ai o alimentație nesănătoasă, te stresezi, stai în medii poluate sau te expui la soare fără produse cu factor de protecție.

În timp ce multe riduri apar în mod natural, pe măsură ce îmbătrânești, există modalități prin care poți ajuta la reducerea lor. De asemenea, tratamentele estetice precum Botox pot preveni apariția ridurilor, în special în zonele mult mai predispuse precum zona gurii.

Zona gurii este una dintre primele de pe fața ta care poate dezvolta riduri. Acest lucru se se întâmplă din cauza grosimii reduse a pielii și a cantității reduse de colagen, în comparație cu alte zone ale feței.

Tipuri de riduri în jurul gurii

Esteticienii se referă adesea la ceea ce tu spui riduri în jurul gurii drept riduri periorale. Acesta este un termen general pentru a descrie acele riduri care se dezvoltă în această zonă.
Există mai multe tipuri specifice de riduri în jurul gurii. Iată care sunt acestea:

 • Ridurile provocate de zâmbet (riduri clovn) – sunt riduri nazogeniene. Sunt acele riduri de expresie sau statice care apar de-a lungul părților laterale ale gurii, în pliurile. Acestea tind să fie mai vizibile atunci când râzi sau zâmbești.
 • Ridurile tip marionetă – numite astfel de la marionetele de lemn a căror gură se deschide, se dezvoltă odată cu vârsta, vertical de la gură până la bărbie.
 • Ridurile de pe buze – sunt acele riduri de expresie care se formează pe marginile buzei superioare sau inferioare. Apar cu precădere la fumători, care exercită o presiune excesivă asupra pielii din jurul gurii în timp ce fumează.

Tratamente profesionale pentru riduri de expresie

Oricâte remedii naturale pentru ridurile din jurul gurii ai folosi, chiar și de mai multe ori pe zi, doar un tratament pentru riduri de expresie făcut sau prescris de un medic va avea rezultatele acelea de întinerire vizibilă pe care probabil ți le dorești.

Conform esteticienilor și dermatologilor, specializați în tratarea și corectarea de riduri, cele mai potrivite remedii pentru a scăpa de liniile inestetice apărute o dată cu vârsta sau chiar prematur, în anumite situații sunt injectabilele de tipul tratamentului pentru riduri cu substanțe precum Botox și acid hialuronic.
Botox

Botox (toxina botulinică de tip A) funcționează prin relaxarea mușchilor faciali care, prin contracție, generează riduri de expresie. Este un tratament pentru riduri de expresie cu efect spectaculos. În plus, un tratament cu Botox are o contribuție în prevenirea apariția lor, prin blocarea acțiunii de contracție a mușchilor injectați.

Injectarea de acid hialuronic pentru riduri în jurul gurii

Medicii aleg în anumite situații să injecteze acid hialuronic pentru riduri în jurul gurii, atunci când ridurile sunt deja întipărite pe față și nu se văd doar atunci când râzi.

Injectarea de acid hialuronic pentru riduri în jurul gurii este potrivită pentru toate tipuri de riduri: cele nazogeniene, cele tip marionetă și cele de pe buze, specifice adesea fumătorilor.

Injectarea de acid hialuronic pentru riduri în jurul gurii nu are efect definitiv. Acidul hialuronic, care se găsește și în corpul tău, se resoarbe și, după jumătate de an, uneori mai mult, este nevoie de un retuș pentru a-ți păstra vizibile rezultatele.

Pe lângă tratament riduri de espresie injectabil, medicul dermatolog poate recomanda proceduri precum:

Microneedling

Cunoscut sub numele de terapia de inducție a colagenului, microneedleing este o procedură care folosește ace minuscule, montate pe un dispozitiv, precum Dermapen sau dermaroller. Perforarea pielii cu aceste microace va stimula reînoirea pielii și producerea de colagen nou, iar pielea ta va fi mai fină odată ce se va vindeca de micile răni făcute în timpul procesului. Pentru cele mai bune rezultate, sunt necesare câteva ședințe pe parcursul mai multor luni.

Terapia Vampir

Plasma bogată în trombocite (PRP) este cunoscută sub denumirea comercială de „Terapia Vampir”, fiind o alternativă la fel de populară precum un tratament pentru riduri de expresie cu Botox.

Combinată cu folosirea Dermapenului, cel mai performant dispozitiv de microneedling din lume, terapia PRP redă pielii un aspect neted, ferm, cu riduri de expresie vizibil atenuate.

Durata rezultatelor este de aproximativ un an, fiind populară deoarece este o procedură medicală care nu presupune injectarea de substanțe străine corpului.

Remedii naturale pentru ridurile din jurul gurii

Înainte de a vedea un medic estetician pentru potențialele tratamente pentru riduri profunde, potențial consumatoare de timp și costisitoare, pot exista unele remedii temporare și la îndemâna oricui pentru a diminua aspectul oricăror riduri de expresie. Reține că rezultatele nu pot fi comparate cu un tratament cu Botox sau cu alte proceduri complexe: aceste remedii ajută doar la îmbunătățirea aspectului ridurilor, nu le fac să și dispară.

Uleiuri vegetale presate la rece

Unele uleiuri derivate din plante funcționează prin aplicare topică pentru a corecta riduri de expresie, oferind totodată hidratare. Aplică o cantitate mică pe zona afectată de două ori pe zi și, dacă le folosești un timp suficient, vor apărea rezultatele.

Cercetările au arătat că uleiurile vegetale conțin acizi grași esențiali, care încetinesc procesul de ridare și pot combate, de asemenea, semnele fotoîmbătrânirii.

Poți încerca următoarele uleiuri: uleiul de ricin, de cocos, din semințe de struguri, uleiul de măsline sau de floarea soarelui.

Peeling-urile chimice

Acestea funcționează prin îndepărtarea stratului superior al pielii tale (epidermă) și este nevoie de o folosire constantă pentru a diminua riduri de expresie.

Mare atenție totuși. Dacă optezi pentru această metodă, protecția solară cu factor 30+ sau superior este obligatorie după o astfel de procedură. Dacă ești începătoare în astfel de tratamente faciale, ar fi bine să începi prin a folosi acizi blânzi, cu o concentrație mică, sau să ceri, în prealabil, sfatul unui dermatolog.

Cum să previi apariția oricăror riduri în jurul gurii

Deși nu putem preveni complet procesul de îmbătrânire naturală care duce la apariția de riduri de expresie, anumite obiceiuri sănătoase pot ajuta la încetinirea apariției lor.

Iată cele mai importante sfaturi pentru a reduce apariția ridurilor de orice fel:

 • renunță la fumat;
 • nu folosi paie de băut atunci când bei;
 • hidrateză-te corespunzător;
 • redu consumul de cofeină și alcool;
 • consumă alimente bogate în antioxidanți, cum ar fi fructe și legume;
 • limitează expunerea la soare prin evitarea orelor de vârf și prin aplicarea de creme cu factor de protecție solară în fiecare zi, nu doar pe perioada verii;
 • odihnește-te suficient– cel puțin șapte ore de somn în fiecare noapte;
 • redu stresul zilnic la locul de muncă și acasă;
 • evită fluctuațiile de greutate corporală, dacă este posibil.

Concluzii

Orice riduri de expresie în jurul gurii sau în alte zone vor apărea natural, fiind parte din procesul natural de îmbătrânire. Dacă dorești să reduci aspectul acestora, opțiunile sunt numeroase: de la Botox, injectarea de acid hialuronic pentru riduri în jurul gurii, PRP și alte terapii medicale.

Poți folosi și remedii naturale pentru ridurile din jurul gurii, însă mai mult pentru a reduce foarte subtil adâncirea lor.

Dacă dorești rezultate uimitoare pentru a diminua și corecta orice riduri de expresie, mergi la un consult dermatologică și urmează sfatul de tratament al medicului.