Să suferi de psoriazis nu este la fel de alarmant ca atunci când suferi de o boală cardiacă sau cancer. Însă, neglijată și netratată, ajunsă într-o fază moderată spre severă, schimbă dramatic calitatea vieții. Este una dintre acele boli dermatologice care afectează calitatea vieții la nivel psihologic, medical și și social.

Mai mult, psoriazisul este o boală autoimună, cronică, inflamatoare, care poate degenera și aduce imobilizarea la pat în cazul declanşării artritei psoriazice.

Dacă tu sau o persoană dragă suferă de psoriazis, iată ce ar trebui să știi.

Când riști să faci psoriazis

Boala se declanșează, de multe ori, în momente de stres mental și emoțional. Și tot stresul este cel care contribuie la agravarea bolii.

Deși este cunoscută încă de peste 2000 de ani, psoriazisul este una dintre acele boli dermatologice ale căror cauze nu sunt pe deplin cunoscute. Din acest motiv, nici nu poate fi prevenită.
Boala pare să să se manifeste acolo unde este deja o moștenire genetică. Așadar, dacă unul dintre părinți are psoriazis, șansele ca urmașii să aibă boala sunt mai mari decât la cei au căror părinți nu au.

S-a observat, de-a lungul timpului, că la majoritatea pacienților, psoriazisul debutează fie în jurul vârstei de 20 de ani, fie în jurul vârstei de 40 de ani.

Durata bolii și factorii agravanți

Psoriazisul este o boală cronică și, odată instalat, nu va fi niciodată tratat complet și definitiv.

Boala are perioade de remisie și de recidivă toată viața. De aceea, este important ca atunci când tu sau cei dragi au această boală autoimună să evitați stresul excesiv, infecțiile virale sau bacteriene și traumatizarea pielii afectate de psoriazis. Toți aceștia sunt factori ce influențează negativ boala.

O formă de psoriazis ușor ai când mai puțin de 3% din suprafața corpului este afectată. Ca reper, palma unei mâini reprezintă, în general, 1% din suprafaţa corpului. Când psoriazisul afectează între 3 şi 10% din suprafața corpului acesta este într-o formă moderată. Iar ce depăşeşte 10% este o formă severă.

Diversele tipuri de psoriazis

Diversele tipuri de psoriazis

Psoriazis este o boală autoimună de piele și, spre deosebire de alte boli dermatologice, nu este contagioasă.

Se poate recunoaște prin apariţia unor pete roşii, cu margini bine delimitate şi acoperite cu scuame (coji) alb-sidefii. În unele cazuri, aceste pete roșii produc mâncărimi.

Psoriazisul își face apariția discret și localizat, adesea doar printr-o pată ce poate fi pe coate, genunchi, scalp sau picior. Însă poate apărea la fel de bine și pe față, urechi, palme, unghii, tălpi și trunchiul.

Cel mai comun psoriazis este cel cu plăci, cunoscut ca psoriazis vulgaris. Acesta apare la 8 din 10 pacienți. Poți să îl recunoști după acele pete roșii și îngroșate, de obicei acoperite de un strat de piele solzoasă. Localizarea sa pe corp este, în general, pe coate, genunchi, spate și scalp.

În afară de psoriazisul cu plăci mai sunt mai multe alte tipuri de psoriazis, precum: psoriazisul gutos, palmoplantar, psoriazisul inversat, eritrodermic, pustular sau artita psoriazică.

Fiecare dintre aceste tipuri se manifestă diferit și au forme de gravitate mai mică sau mai mare. Dintre toate, cel cu repercusiuni și impact social și psihologic este artrita psoriazică. Aceasta apare la unii pacienți cu o formă de psoriazis moderat spre severă, de obicei, în lipsa unui tratament. Din păcate, această boală afectează articulațiile, ducând, la dificultate la mers sau, în forme mai grave, la imobilizare la pat.

De aceea, orice tip de psoriazis este recomandat să fie diagnosticat de un doctor dermatolog, care este cel mai în măsură să prescrie un tratament.

Tratamente psoriazis

Sunt trei categorii principale de tratamente pentru psoriazis:

  • cu unguente sau creme (pentru forme ușoare);
  • fototerapie (pentru forme moderate spre severe);
  • medicație orală sau injectabilă (pentru formele severe).

Psoriazisul este o boală autoimună pentru care o parte din pacienți caută leacuri pe cont propriu. Însă, automedicația nu ajută și uneori declanșează reacții adverse grave.

Prin urmare, pentru a avea parte de cel mai bun tratament, este musai să fie sub indicațiile stricte ale unui medic dermatolog.

Impactul psihologic

Impactul psihologic

În funcție de locul, mărimea și numărul de pete roşii specifice psoriazisului, calitatea vieții anumitor pacienți poate fi afectată grav.

Dacă leziunile sunt pe mâini, picioare sau față, pacienții spun că le afectează încrederea în sine, chiar și în relaţiile cu familia și prietenii. În plus, atât viața profesională, cât și viața sexuală sunt afectată din cauza complexelor și a încrederii scăzute.

Majoritatea pacienților dezvoltă complexe și devin stingheri în mediul social. Se tem de respingerea celor din jur, mai ales a celor care nu cunosc boala și care au un comportament discriminator.

Conform unui studiu făcut de către Asociația Pacienților cu Afecțiuni Autoimune, peste 50% dintre pacienții cu psoriazis au declarat că boala le afectează viața profesională și socială. Iar găsirea unui nou loc de muncă este reprezintă o provocare mai mare decât atunci când nu sufereau de boală.

Mai multe de jumătate dintre respondenți (52%) au declarat că boala îi face să se simtă jenați sau rușinați în interacțiunile cu ceilalți. Aceste emoții le afectează și alegerile de petrecere a timpului liber. Pentru a nu se simți judecați, 40% dintre pacienți își camuflează vestimentar afecțiunea, iar 21% renunță să mai lege noi prietenii.

Predispoziția spre alte boli

Psoriazis este o boală autoimună ce este asociată și cu alte boli. Pacienții sunt mai predispuși să facă boli de inimă, depresie, cancer sau diabet de tip II.

Pacienții tind să aibă și hipertensiunea arterială, colesterol și trigliceridele crescute. Alteori boala este asociată cu tulburări de imunitate, cum ar fi boala celiacă și boala Crohn.

Cert este că pacienții cu psoriazis au sau pot dezvolta cel puțin o altă afecțiune medicală. Această suprapunere a problemelor de sănătate, (numită medical sub numele de comorbidități) poate face psoriazisul ceva mai greu de tratat. Aceasta este concluzia cheie a cercetătorilor care și-au prezentat lucrările la congresul Academiei Europene de Dermatologie și Venereologie de la Paris în 2022.

În urma unui studiu clinic realizat pe durata unui an, cercetătorii au constatat că pacienții fără comorbidități au fost tratați mult mai repede decât ceilalți. Studiul a a avut durată de un an și a fost efectuat pe 846 de pacienți din SUA și Europa, recent diagnosticați cu psoriazis moderat sau sever. Aproximativ 64% din persoanele din grup fuseseră diagnosticate cu cel puțin o altă problemă de sănătate până la începutul studiului.

Published On: iulie 8th, 2022 / Categories: Dermatologie / Tags: , /