Cu toții ne-am confruntat măcar odată în viață cu mâncărimi de piele. Este o senzație cutanată neplăcută care pe unii îi poate afecta mult mai mult decât îți imaginezi. Lăsând la o parte disconfortul, mâncărimile de piele pot ascunde diferite alergii sau boli. Iar pentru asta trebuie să fii cu mare precauție.

Medicii folosesc adesea termenul de prurit pentru mâncărimi de piele. Acesta este și termenul medical consacrat despre care găsești informații și în mediul online.

Acesta poate afecta orice zonă a pielii, îndemnându-te să te scarpini. Desigur, independent de forma sa, intensitatea mâncărimilor poate varia de la forme ușoare la cele însoțite de durere sau disconfort extrem.

În mod tipic, pielea uscată, erupțiile cauzate de ingestia unor medicamente sau de dezechilibru hormonal din timpul sarcinii sau menopauzei duc la prurit. La fel, psoriazisul, urticaria de origine alergică sau alimentară, precum şi îmbătrânirea pielii pot fi adesea însoțite de mâncărimi de piele.

Pruritul se poate manifesta local, într-o anumită regiune a corpului (pruritul scalpului, genital sau anal) sau la nivelul întregului corp (pruritul generalizat).

Factori externi care pot declanșa pruritul

Factori externi care pot declanșa pruritul

Mâncărimea pielii poate apărea în orice moment al zilei. Posibil ai intrat în contact cu un material textil mai puţin plăcut, ai fost înțepat de insecte, ai pielea destul de uscată sau poate ai stat în exces la soare.

Toate cele menționate pot duce la mâncărimi de piele cauzate de factori externi. În aceste cazuri, aceste mâncărimi de piele pot fi oprite prin îndepărtarea agenților iritanți, aplicarea unor unguente calmante sau creme hidratante. Totuși, un control dermatologic este mereu binevenit pentru a nu deteriora şi mai mult starea pielii.

Boli ascunse ce pot declanșa mâncărimi de piele

Multe mâncărimi de piele își au originile în interiorul corpului.

Cel mai frecvent, afecțiunile renale, cele hepatice şi cele ale căilor biliare sunt cauza a mai multor mâncărimi de piele.

Cei care suferă de prurit sunt adesea persoanele alergice, cele cu sistem imunitar redus şi astmaticii.

Alte cauze interne ale pruritului sunt cele endocrine, mai ales deficitul de fier, dar şi cele oncologice (cu o frecvență mai redusă). Afecțiuni cutanate ca eczemele, lichenii sau psoriazisul pot cauza mâncărimi de piele pe tot corpul.

Desigur, diferențierea cea mai sigură dintre o mâncărime simplă, prurit sau prurit psihogen poate fi făcută doar în urma unui control dermatologic.

Totuși, ține minte că doar un control dermatologic profesionist permite determinarea întregului tablou simptomatic pentru diagnosticarea corespunzătoare a cauzelor şi furnizarea unui tratament eficient pentru tipul de prurit cu care te confrunţi.

Pielea uscată

Mâncărimi de pielii poate apărea în urma neglijării pielii. Lipsa de hidratare poate duce la prurit. Dacă uscăciunea pielii nu dispare, trebuie luată în considerare o posibilă disfuncție tiroidiană.

Psoriazisul

Această afecțiune survine când ai un sistem imunitar hiperactiv care produce celule cutanate în exces. Psoriazisul poate declanșa mâncărimi de piele foarte neplăcute.

Substanțe medicamentoase

Folosirea unor unguente sau ingestia unor preparate medicamentoase poate cauza mâncărimi de piele. Cu sau fără semne de erupție cutanată, medicamentele cardiace, calmante sau laxative au ca efecte secundare posibile mâncărimi.

Dermatita

Pielea ta poate să reacționeze la anumite tipuri de materiale. Dacă observi frecvent mâncărimi de piele în contactul cu anumite țesături, e posibil să ai dermatită. Evită contactul cu aceste materiale şi folosește cât mai des îmbrăcăminte din bumbac ecologic.

Urticaria

Provocată de expunerea excesivă la soare, stres sau căldură, urticaria apare ca o reacție alergică, fiind adesea însoțită şi de mâncărimi de piele.

Deficit de substanțe

Deficitul hormonal la femei în perioada de menopauză poate cauza prurit la nivelul vulvei, în timp ce deficitul de fier poate provoca pruritul cutanat.

Diabetul

Valorile scăzute ale glicemiei pot cauza diabeticilor prurit în zona scalpului, zona perianală sau cea genitală.

Afecțiuni renale

Persoanele care suferă de insuficiență renală pot avea adesea printre simptome și prurit. Pruritul renal mai este caracteristic şi pacienților dializaţi ca urmare a modificărilor la nivelul glandelor sudoripare şi a uscăciunii pielii.

Boli hepatice

Persoanele care suferă de hepatitele B şi C, ciroză biliară primară, ciroza alcoolică, dar şi de carcinomul canalelor biliare sau calculi biliari pot avea ca simptome forme severe de prurit colestatic.

Stresul

Stresul cronic este frecvent asociat cu manifestările episodice de prurit la nivel cutanat. Și asta din cauza dezechilibrului la nivel hormonal.

Cum știi că suferi de mâncărimi de piele?

Cum știi că suferi de mâncărimi de piele?

Pruritul variază în modul, perioadele şi locurile în care se manifestă. Nu orice mâncărimi sunt motiv de îngrijorare. Însă, sursa pruritului poate fi extrem de diversă, ceea ce face aproape imposibil să-ți identifici singur cauzele.

Un control dermatologic este imperativ pentru orice tip de prurit. Dacă ai observat frecvent mâncărimi de piele la nivelul întregului corp sau într-o zonă anume, nu ezita să te programezi la un dermatolog.

Pe lângă examenul clinic realizat de către medic, cel mai probabil va fi nevoie să faci analize de sânge şi urină pentru a identifica posibile alergii sau deficiențe.

Cum este tratat pruritul?

Diversele tipuri de mâncărimi de piele se tratează, bineînțeles, diferit.

Adesea, medicamente cu efect antihistaminic sunt frecvent folosite pentru ameliorarea disconfortului. În cazul în care acesta nu are efecte evidente, se folosește cortizonul sau alți derivați ai acestuia.

Dermatologul ar putea prescrie şi antidepresive pentru tratarea anumitor tipuri de prurit. În orice caz, tratamentul mâncărimii de piele va fi monitorizat de către doctor şi ajustat în funcție de evoluția urmărită.

Nu se recomandă sub nicio formă tratamentul şi diagnosticarea individuală. Un control dermatologic este imperativ pentru identificarea adevăratelor cauze ale pruritului şi urmarea unui tratament eficient.

Metode de prevenție

Dacă ai prurit, nu este atât de ușor să îl previi în totalitate. Din păcate, acele mâncărimi de piele care apare ca simptom al altor afecțiuni nu pot fi prevenite, însă pot fi ameliorate.

Prima sugestie ar să eviți cât mai mult scărpinatul zonei afectate. Adesea, scărpinatul duce la intensificarea senzației de mâncărimi de piele, ceea ce ar putea afecta uneori serios starea țesutului cutanat.

O altă sugestie ar fi utilizarea săpunurilor ușor alcaline şi purtarea hainelor din bumbac pentru evitarea substanțelor şi materialelor cu componente iritante. La nivel cutanat, mâncărimea de piele poate fi evitată prin hidratarea constantă a pielii cu produse testate dermatologic, fără parfum și fără alcool.

Pentru o stare cât mai bună a pielii ar trebui să consumi în mod regulat lichide, mai ales apă, pentru a hidrata pielea din interior. La fel, este binevenit și consumul de alimente bogate în microelemente.

În cazul în care vrei ameliorări de moment, dușurile cu apă relativ călduță şi pansamentele umede pot ajuta calmarea mâncărimii.

Totuși, nu uita. Nu te te trata singur și mergi la un control dermatologic. Doar un medic poate pune un diagnostic corect și oferi un tratament adecvat.

Published On: iulie 20th, 2022 / Categories: Dermatologie / Tags: , /