În România sunt mai mult de câteva mii de căutări în Google despre criolipoliză. Însă, ce este criolipoliza, ce presupune acest tratament corporal și ce controverse planează în jurul său?

Prezentată online ca unul dintre cele mai eficiente tratamente de slăbire, criolipoliza este o metodă de dizolvare a grăsimilor subcutanate prin îngheţare pe anumite zone ale corpului.

Procedura se face cu un aparat specializat, iar zonele uzuale de tratament sunt cele cu grăsime „încăpățânată”, care nu poate fi dată jos prin diete sau sport. Cele mai uzuale zone tratate sunt gușa, abdomenul, picioarele și brațele.

Numele tratamentului vine din greacă, „crio” înseamnă „îngheţ”, iar lipoliza „distrugerea grăsimilor”.

Povestea invenției acestei metode este simpatică. A pornit de la simpla observație a unor adulți în timp ce copiii mâncau înghețată pe băț. Adulții care erau cu acești copii și care erau și cercetători au remarcat ceva surprinzător: faptul că gheața distruge grăsimea, fără a afecta pielea.

Procesul se numește necroza (moartea) grăsimii indusă de frig. Din aceste observații, cercetătorii au concluzionat că grăsimea este mai sensibilă la frig decât alte tipuri de țesuturi. Și așa a început în 2007 povestea a ceea ce este criolipoliza.

Ce nu este criolipoliza

Criolipoliza nu este un tratamentul minune de slăbit, care te ajută să dai jos kilogramele în plus. Pentru reducerea greutății sunt dietele, exerciții fizice sau alte proceduri chirurgicale.

Ce este criolipoliza este doar un tratament corporal pentru cei au o greutate normală, dar care au acumulări de grăsime ce nu pot fi „topite” nici prin sport, nici prin dietă.

De ce este criolipoliza la modă?

Mai oricine se indispune, mai mult sau mai puțin, că are colăcei, aripioare sau gușă. Grăsimea localizată sub bărbie, pe abdomen, șolduri sau coapse dă bătăi de cap chiar și persoanelor cu o greutate normală.

Fiind pusă la punct de medicul dermatolog Richard Rox Anderson și colegii săi de la „Școala de Medicină Harvard”, criolipoliza a promovată foarte ușor, având credențialele unei instituții de încredere. Aceasta pare să fie explicația cea mai plauzibilă pentru promovarea cu succes a acestei proceduri în diverse țări, printre care și România.

Cum se desfășoară o ședință și cât durează

Cum se desfășoară o ședință și cât durează

Procedura prevede aplicarea pe zonele cu grăsime localizată a unui dispozitiv specializat care se răceşte. O ședință durează aprox. 60-70 de minute.

În timpul procedurii, zona care trebuie tratată este acoperită cu o membrană de protecție ce conține un antigel care protejează pielea de îngheț. Aplicatorul cu vacuum încorporat este fixat pe zonele cu depuneri de grăsime, iar în primele 10 minute temperatura scade treptat, până ajunge la o temperatură de aproximativ -7 sau -8 grade Celsius, înghețând astfel lent celulele de grăsime.

Deși prezentată ca nedureroasă, mai multe paciente s-au plâns că ședințele de criolipoliză a produs o oarecare durere. În plus, nu este deloc de mirare că o ședință de criolipoliză se simte răcoritoare.

Fiind o metodă de înghețare a celulelor adipoase, este de la sine înțeles că în timpul ședinței persoanele tratate au o senzație de rece. Cel puțin în primele 5-10 minute de la începerea ședințelor, până când corpul se adaptează la temperaturile scăzute.

Efectele secundare așteptate sunt roșeață temporară, vânătăi și amorțeală tranzitorie, care trec de la sine în 14 zile după tratament. Rezultatele procedurii ar fi vizibile după 30-45 de zile și maxime după 90, fără să fie nevoie în plus de o dietă sau de exerciții fizice speciale.

Dispozitivele cu care se face criolipoliza sunt diverse. Mai multe companii au creat diverse aparate. Unele dintre ele au o putere mai mică sau mai mare de acțiune. Iar unele sunt aprobate de FDA, altele nu. Printre cele mai cunoscute dispozitive se numără CoolSculpting, care este aprobat de FDA. Altele cunoscute sunt Clatuu Alpha, Criocuum și Ice Slim.

Zonele pentru care poate folosi:

 • Gușă;
 • Abdomen;
 • Brațe;
 • Spate;
 • Coapse interne și externe;
 • Zona pubisului;
 • Genunchi;
 • Gambe;
 • Partea inferioară a feselor;
 • Axilă;
 • Sânii crescuți în exces la bărbați.

Păreri criolipoliza (de la pacienți)

Pareri despre criolipoliza abundă online. Pe paginile clinicilor și saloanelor sunt selectate doar păreri pozitive, precum aceasta:

„Teoretic, rezultatele criolipolizei se văd în 6 săptămâni de la intervenție. Practic, la mine s-au văzut literalmente peste noapte. După o singură ședință de crio am scăpat complet de una din cele două șunculițe, iar de a doua am scăpat parțial (dar satisfăcător de mult).”

Însă, dacă vrei intra online, pe forumuri și grupuri de Facebook, cu ușurință vei găsi nenumărate pareri despre criolipoliza care te fac să te îndoiești de acest tratament. Sau, cel puțin, de instruirea persoanelor care mânuiesc dispozitivele de criolipoliză.

De exemplu, dacă intri în cel mai mare grup de estetică de pe Facebook, vei parcurge o listă nesfârșită de pareri despre criolipoliza care sună cam așa:

 • „Pierdere de timp și de bani.”
 • „Nimic waw! Și am rămas cu denivelări pe picioare de la procedurile astea.”
 • „Și eu am denivelări la șolduri și coapse extern. Aveam puțină grăsime și, după, părea mai multă, era întărită și țuguiată. Și acum se mai vede, doi ani mai târziu, dar nu e chiar așa evident ca la început.”
 • „Nici la mine nu a funcționat! Bani aruncați pe fereastră.”

Pareri criolipoliza furnizate de cercetători

Păreri criolipoliza furnizate de cercetători

Un lucru este cert. Ce este criolipoliza pentru cercetători nu pare să fie același lucru pentru ce este criolipoliza pentru știință. Nu există un numitor comun între diversele pareri despre criolipoliza, cel puțin între datele furnizate de cercetări științifice și opiniile pacienților din România.

Conform studiilor științifice, există dovezi ale eficacității criopilolizei. Sunt mai multe studii care prezintă pacienți care și-au menținut rezultatele și la peste 9 ani după procedură.

În studiile clinice, s-a demonstrat că această metodă reduce grăsimea subcutanată cu până la 25% după o ședință. Scăderea stratului adipos s-a observat la 86% dintre participanții incluși în studii, rata acestora de satisfacție fiind de 73%.

Într-un alt studiu științific, efectele criolipolizei au persistat pe termen lung. Doi bărbați, unul de 48 de ani și unul de 55 de ani au fost reevaluați după 6, respectiv 9 ani de când au făcut acest tratament corporal, iar efectele criolipolizei s-au menținut în cazul lor.

Contraindicații criolipoliză

Criolipoliza nu este recomandată persoanelor epileptice, cu probleme cardiace, renale sau diabet, persoanelor cu inflamații acute, boli autoimune, reumatologice și oncologice precum și celor care avut o intervenție chirurgicală cu minimum 3 luni înainte de procedură.

Dacă ai probleme cu termoreglarea corporală sau ai iritații sau eczeme pe pielea unde se aplica dispozitivul de răcire nu e indicat să urmezi acest tratament. Femeile gravide și care alăptează au contraindicații pentru criolipoliză.

Trebuie să mai știi că, deși foarte rar (în mai puțin de 0,1% din cazuri), efectul criolipolizei poate fi exact invers. Este cazul topmodelului Linda Evanghelista, care a a dezvoltat hiperplazie adiploasă paradoxală. Cu alte cuvinte, în loc să slăbească, s-a îngrășat vizibil și a ajuns de nerecunoscut.