Pierderea părului face parte din viața de zi cu zi, dar, căderea părului la femei nu trebuie să ajungă să devină o problemă vizibilă.

În medie, pierdem în jur de 80 de fire pe zi, dacă începeți să observe că pierzi mult mai mult păr decât atât sau observi că nu mai crește la loc la fel de des, înseamnă că te confrunți cu alopecie. Alopecia sau  căderea parului, este o afecțiune dermatologică a foliculilor părului.

Alopecia este întâlnită atât la bărbați cât și la femei și poate fi asociată cu existenta unor modificări hormonale, a unor factorilor ereditari sau cu alte condiții fiziologice, cum ar fi de exemplu perioada sarcinii, sau cu anumite probleme medicale specifice.

Problema este că, atunci când vine vorba de căderea părului la femei, există atât de mulți factori cu potential declanșator, încât poate fi dificil să identifici exact motivul pentru care părul tău cade și mai ales cum să remediezi situația.

Pentru a ajuta la înțelegerea posibilelor motive pentru care femeile își pierd părul, trebuie să înțelegem etapele ciclului de viață ale fiecărui folicul de păr.

Care sunt fazele ciclului de viață are firelor de păr și cum influențează căderea părului la femei

Anagen – aceasta este faza de creștere activă, care poate dura între 2-7 ani, timp în care părul devine mai lung și mai gros.

Catagen – după anagen, foliculul pilos trece în faza de tranziție scurtă numită catagen, atunci când fibra părului încetează să crească, urmată de faza de odihnă, numită telogen și care durează aproximativ 3 luni.

Telogen – în timpul acestei etape, părul vechi este împins treptat în sus către suprafața pielii înainte de a cădea în mod natural și înlocuit cu un nou păr anagen.

căderea părului la femei etape

În mod normal, pe capul nostru, fiecare folicul se află într-un stadiu diferit în momente diferite, așa că probabil nu vei observa că acest fenomen se întâmplă. Acest ciclu continuă în mod repetat de-a lungul vieții noastre și fiecare folicul de păr circulă independent de foliculii vecini, ceea ce înseamnă că creșterea părului uman este asincronizată.

Cât de întâlnită este căderea părului la femei?

Este important să știi că pierderea părului este o problemă foarte frecventă pentru femei – cercetările arată că cel puțin 1 din 3 femei vor suferi de căderea părului sau de volum redus al părului la un moment dat în viața lor. Deci, dacă ai perioade în care pierzi maim ult păr decât de obicei, este important să nu te sperii, părul tău se va regenera. Însă, în anumite situații acest lucru nu se întamplă și există explicații medicale și dermatologice pentru acest fenomen.

Care sunt motivele căderii părului la femei și care sunt diferențele între ele?

Cum se manifestă căderea părului la femei din cauze genetice

 Există posibilitatea ca unele femei să fie predispus genetic la subțierea părului.

Dacă te afli printre cele care sunt predispose genetic la pierderea părului, este posibil să vezi o reducere progresivă și treptată a volumului părului.

În aceste cazuri, anumiți foliculi de păr sunt sensibili la hormonii masculini – și această sensibilitate determină foliculii să se micșoreze treptat și să producă fire de păr ușor mai fine și mai scurte cu fiecare ciclu de creștere a părului.

Cum se manifestă căderea părului la femei din cause reactive

Pe lângă motivele genetice, există și cause reactive care duc la pierderea părului. Aceasta înseamnă că pierderea părului este rezultatul unui declanșator și nu depinde de predispoziția genetică, ci apare ca rezultat al unui dezechilibru intern sau al unei supărări, cum ar fi o deficiență nutrițională, un stres sever, o dietă sau o boală.

căderea părului la femei motive

Cele mai frecvente 7 motive ale căderii părului la femei:

1. Dezechilibru hormonal poate duce la căderea părului la femei

Un dezechilibru hormonal poate duce la o mulțime de probleme de sănătate și frumusețe, de la acneea adultă la creșterea în greutate și căderea părului la femei.

Hormonii joacă un rol imens în reglarea ciclului de creștere a părului. Estrogenii (hormonii feminini) sunt prietenoși cu părul și ajută la menținerea firelor de păr în faza lor de creștere pentru o perioadă optimă de timp. Androgenii (hormonii masculini) nu sunt foarte prietenoși cu părul și pot scurta ciclul de creștere a părului.

Un exces de hormoni androgeni (care ar putea fi cauzat de o tulburare endocrină, cum ar fi sindromul ovarian polichistic) poate provoca căderea părului.

2. Stresul

Nu este un mit că stresul în exces poate literalmente să-ți facă părul să cadă. De ce se întâmplă asta? Stresul poate crește nivelul de hormoni androgeni, care la rândul lor pot provoca căderea părului la femei.

3. Deficitul de fier / anemia

Una dintre cele mai frecvente cauze care produc căderea părului la femei este deficiența de fier. Fierul este esențial pentru producerea de proteine ​​celulare a părului, fără el, firele tale vor suferi.

4. Hipotiroidism și hipertiroidism

Glanda tiroidă ajută la reglarea metabolismului organismului prin controlul producției de proteine ​​și utilizarea țesutului de oxigen. Orice dezechilibru tiroidian poate afecta foliculii de păr.

5. Deficitul de vitamina B12

Lipsa vitaminei B12 te poate face să te simți obosită și îți poate afecta părul. Deficitul de vitamina B12 cauzează adesea căderea părului, deoarece poate afecta sănătatea celulelor roșii din sânge, care transportă oxigenul în țesuturile tale.

6. Pierderea dramatică în greutate

O scădere abruptă în greutate poate afecta creșterea părului. La 6-12 săptămâni după o pierdere dramatică în greutate, indiferent dacă este intenționată sau neintenționată, părul cade în mod excesiv deoarece orice deficiență nutrițională ne afectează adesea mai întâi părul.

7. Vârsta

Dacă treci sau ești pe punctul de a intra în menopauză, schimbările din corpul tău. pot avea, de asemenea, un efect asupra părului. Căderea părului devine mai agresivă după menopauză. Este important să ne dăm seama că părul nostru îmbătrânește și, pe măsură ce îmbătrânim, părul devine natural mai fin. Este o parte total normală a procesului de îmbătrânire.

Dacă ți se pare că începi să își pierzi părul, indiferent de motivele enumerate mai sus, terapia PRP pentru căderea părului te poate ajuta să îți păstrezi podoaba capilară bogată pentru maim ult timp.

Pentru a afla dacă terapia PRP este potrivită pentru tine, programează-ți o consultație cu unul din medicii nostri specialiști.