fbpx

Botox – soluția anti-îmbătrânire de lungă durată

Jul 17, 2020 | Dermatologie estetică

Botox (toxina botulinică în termeni științifici) a devenit cunoscut la scară largă drept soluția anti-îmbătrânire care șterge pur și simplu toate ridurile și lasă pielea întinsă, conferindu-i un aspect tânăr.

Toate zvonurile pe care le-ai auzit despre această soluție estetică sunt adevărate: rezultatele obținute durează un timp îndelungat. În cele ce urmează o să îți explicăm tot ceea ce presupune această procedură, pentru ca, dacă îți dorești să apelezi la Botox pentru ingrijirea tenului, alegerea ta să fie una cât se poate de documentată.

Cuprins: Ce este Botox? | Cum funcționează? | Cât durează?

Ce este de fapt Botox-ul?

Botox este denumirea comercială pentru neurotoxina botulinică de tip A – produs injectabil – ce are ca efect oprirea controlată a mobilității anumitor mușchi ai feței, pentru a reduce aspectul ridurilor.

Tratamentul cu Botox crește elasticitatea pielii timp de trei-patru luni în care rămâne activ, potrivit unui studiu canadian publicat în JAMA Facial Plastic Surgery de către dermatologul Dr. James Bonaparte de la Universitatea din Ottawa și Dr. David Ellis de la Universitatea din Toronto.

Cum funcționează?

Principiul de funcționare al toxinei botulinice (Botox) constă în paralizarea selectivă și controlată a mușchilor feței. Studiul amintit anterior demonstrează că, pe lângă reducerea mobilității feței, pentru peîntâmpinarea apariției ridurilor și corectarea celor existente, Botoxul remodelează efectiv pielea, făcându-l astfel o soluție completă anti-îmbătrânire.

Dermatologii au observat că acesta acționează chiar și asupra ridurilor profunde, diminuându-le considerabil aspectul.

Cum este posibil acest efect? Substanța injectată crește elesticitatea pieli, calitate care începe să se diminueze odată cu înaintarea în vârstă, pielea devenind mult mai predispusă la apariția ridurilor. Conform studiilor, elasticitatea pielii este mărită cu 30% atunci când efectele tratamentului sunt maxime (în primele 4 luni de la injectare).

Ar putea tratamentul Botox să împiedice formarea ridurilor?

Studiile referitoare la efectele soluțiilor injectabile pentru ingrijirea tenului, efectuate de medicul dermatolog James Bonaparte arată că tratamentul cu Botox acționează simultan la două nivele: la nivelul mușchiului și în profunzimea pielii.

Tratamentele cu Botox au ca efect, pe lângă blocarea motricității selective a mușschilor faciali, efectul de „umplere. Criticii au susținut că tratamentele anit-îmbătrânire injcetabile ar da doar iluzia de creștere a elasticității pielii, efectul acesta fiind pur și simplu din cauza umflării țesutului ca urmare a accidentării cauzate de injecție. Pe măsură ce pielea se vindecă de vătămări, acumulează mai multă apă și devine mai elastică timp de o săptămână sau două.

Contrar acestor presupuneri, cerecetările efectaute demonstrează că Botox face pielea mai elastică, putând ajuta și la prevenirea formării ridurilor. Acest fapt ar putea extinde în mod semnificativ piața injecțiilor cosmetice, dincolo de îngrijirea tenului.

Toate cercetările de până acum cu privire la potențialele efecte anti-îmbătrânire ale injectabilelor au fost efectuate pe toxina botulinică d etip A – Botox. Alte două produse existente pe piață, Dysport și Xeomin, pot fi de asemenea fi utilizate în tratamentele de îngrijire a tenului. Ca și Botox, ele sunt derivate din toxina , singura diferență fiind aceea că Botox are aprobarea FDA pentru a fi folosit.

Ce poate trata Botox-ul?

Botox este soluția anti-îmbătrânire de îngrijire a tenului ideală dacă te confrunți cu:

  • riduri de expresie
  • lăsarea pielii / pierderea elasticității pielii
  • anumite aspecte pe care dorești să le corectezi din punct de vedere estetic.

Cât durează rezultatele?

Rezultate obținute cu ajutorul injecțiilor cu Botox pot fi văzute imediat după vindecarea zonei injectate, fiind maxime la o săptămână de la injectare. Acestea durează între 3 și 6 luni. Durata este accelerată de efectul de creștere a elasticității pielii, asttfel fiind prevenite ridurile noi de expresie.

Așadar, dacă îți dorești să apelezi la injecțiile cu Botox ca opțiune pentru îngrijirea tenului și tratarea problemelor (riduri de expresie, elasticitate scăzută, etc.) apărute odată cu înaintarea în vârstă, acesta este opțiunea ideală pentru rezultate vizibile și de durată.