fbpx

Botox: ce este, cum funcționează, riscuri și beneficii

Feb 25, 2020 | Dermatologie estetică

Botox este un nume de marcă al unei toxine produse de bacteria Clostridium botulinum. Există și alte nume de marcă pentru Botox, cum ar fi Xeomin.

În cantități mari, această toxină poate provoca botulism, pe care probabil îl asociați cu intoxicații alimentare. În ciuda faptului că una dintre cele mai grave complicații ale botulismului este paralizia, oamenii de știință au descoperit o modalitate de a o folosi în avantajul uman. Cantități mici, diluate, pot fi injectate direct în mușchii specifici, determinând slăbirea controlată a mușchilor.

FDA a aprobat o astfel de utilizare la sfârșitul anilor 1980, la descoperirea că Botox ar putea opri boli precum blefarospasmul (clipirea necontrolată) și strabismul (ochiul leneș).

Medicii îl folosesc de ani buni pentru a trata cu succes ridurile și cutele faciale. În aprilie 2002, Botox a obținut aprobarea FDA pentru tratamentul liniilor încruntate moderate până la severe între sprâncene. Cu toate acestea, este adesea folosit și în alte zone ale feței.

Cum funcționează Botox?

Botoxul blochează semnalele de la nervi la mușchi. Mușchiul injectat nu se mai poate contracta, ceea ce face ca ridurile să se relaxeze și să se înmoaie.

Este cel mai adesea folosit pe liniile frunții și liniile din jurul. Ridurile cauzate de deteriorarea pielii sau gravitație nu vor răspunde la această procedură.

Cum se efectuează o procedură de Botox?

Injectarea cu Botox durează doar câteva minute și nu este necesară anestezia. Botox este injectat cu un ac fin în mușchii specifici, cu doar un disconfort minor. În general, durează trei până la șapte zile pentru a obține efectul și este mai bine să evitați alcoolul cu cel puțin o săptămână înainte de tratament. Aspirina și medicamentele antiinflamatoare trebuie oprite cu două săptămâni înainte de tratament, pentru a reduce vânătăile.

Care sunt efectele secundare?

Vânătaia temporară este cel mai frecvent efect secundar al Botoxului. Dureri de cap, care dispar în 24-48 de ore, pot apărea, dar acest lucru este rar.

Un procent mic de pacienți pot dezvolta pleoapă înecată. Acest lucru dispare de la sine de obicei în trei săptămâni.

Cine nu ar trebui să apeleze la o astfel de procedură?

Pacienții care sunt gravide, alăptează sau au o boală neurologică nu trebuie să utilizeze Botox. Deoarece acesta nu funcționează pentru toate ridurile, este recomandat un consult cu un medic înainte de a iniția o procedură.

Asigurarea va plăti pentru Botox?

Acoperirea asigurării variază în cazul injecțiilor cu Botox, depinzând în mare măsură de necesitatea medicală a stării dumneavoastră. Botoxul nu este în general acoperit de asigurare atunci când este utilizat în scopuri cosmetice. Consultați-vă cu operatorul de asigurare pentru detalii privind acoperirea.