Puține substanțe din lumea medicală pot fi folosite pentru atât de multe afecțiuni medicale precum toxina botulinică. Însă pe cât de uimitoare încă este după 30 de ani de la descoperirea sa, Botoxul injectat în zona ochilor are anumite limite. Înainte să injectezi Botox la ochi într-un cabinet medical, e musai să știi că toxina botulinică nu se folosește doar pentru riduri.

Deși este cunoscută pentru efectul incredibil de atenuare a ridurilor după o procedură de câteva minute, Botoxul poate fi injectat chiar și în ochi, pentru cei care au strabism, poate crea un efect de ridicare a sprâncenelor sau corecta asimetrii ale ochilor.

Substanța a trecut testul timpului și este folosită de medici pricepuți cu rezultate incontestabile pentru afecțiuni foarte diverse, de la transpirație excesivă (hiperhidroză), spasme, depresie și multe altele. Este mai ușor de numit bolile pe care nu le poate trata decât cele pentru care este folosită ca tratament.

În vreme ce tot mai mulți și-au dat seama că Botoxul are rezultate naturale și nu transformă fețele în chipuri hidoase, cu expresii înghețate, (dacă este injectată o cantitate mică de substanță), nu multă lume știe că nu toate procedurile de injectarea de Botox la ochi sunt aprobate de cea mai înaltă autoritate în domeniu, FDA (US Food and Drug Administration).

Botox pentru ridurile laba gâștei

Folosirea toxinei botulinice (Botox) pentru ochi a fost aprobată de FDA de mai bine de 20 de ani.

Însă trebuie să știi că nu toate tipurile de riduri laba gâștei sunt atenuate cu Botox. De exemplu, ridurile statice sau profunde nu pot fi atenuate injecții cu Botox.

Pentru a trata ridurile de la colțurile ochilor, medicul evaluează mai întâi dacă ridurile de sub ochi sunt riduri dinamice sau linii fine și astfel va stabili tratamentul potrivit.

Dacă ridurile sunt dinamice (adică se formează doar în urma zâmbetului sau încruntării) atunci va considera injectarea cu botox potrivită.

Botox sub ochi

Unii medici folosesc Botox sub ochi pentru a atenua ridurile și au raportat rezultate bune, însă procedura nu este aprobată de FDA.

Este o procedură riscantă pe care majoritatea medicilor refuză să riște în detrimentul unor efecte secundare nedorite.

Principalele riscuri sunt formarea de pungi, căderea pleoapei inferioare și dificultatea de a clipi.

În cazul ridurilor profunde cauzate de atrofia țesuturilor moi, injecția de umplutură dermică sau transferul de grăsime rămâne cea mai bună opțiune, deoarece poate înlocui pierderea de volum facial.

Unii medici care aleg totuși să folosească Botox sub ochi o fac cu precauție, ceea ce înseamnă că vor injecta doar o cantitate mică și apoi vor aștepta 2-3 săptămâni pentru a vedea efectele.

Este o idee bună să afli întotdeauna ce tip de procedură are în plan un medic estetician, pentru a nu risca efecte secundare ce pot fi evitate printr-un simplu refuz.

Botox pentru ochi cu strabism

Botox pentru ochi cu strabism este folosit încă din anii 1970 și este o modalitate extrem de sigură și eficientă de a schimba poziția ochilor.

Botoxul începe să aibă un efect asupra mușchilor după 24-48 de ore și are efectul maxim de slăbire a mușchilor la două săptămâni după tratament.

În mod normal, mușchiul își va recăpăta funcția normală după 3-4 luni. Cu toate acestea, după tratamente repetate, efectul poate fi de mai lungă durată.

Motivul pentru care efectul Botoxului dispare cu timpul este că celulele musculare dezvoltă noi receptori, astfel încât semnalizarea de la nerv la mușchi este restabilită. La adulți și adolescenți, tratamentul cu Botox pentru ochi cu strabism poate fi efectuat în clinică, folosind picături anestezice pentru a amorți ochiul.

Odată ce ochiul a fost anesteziat, Botoxul poate fi injectat direct în mușchiul ochiului cu ajutorul unui ac special conectat la o electromiogramă (EMG).

Când acul este în poziția corectă, pacientului i se cere să miște ochiul astfel încât mușchiul să se contracte, iar EMG-ul captează semnalul de la mușchiul care se contractă, astfel încât oftalmologul știe că acul este în poziția corectă.

Se injectează apoi o doză foarte mică de Botox (de obicei 0,1 ml) în mușchi, iar acul este îndepărtat după ce au trecut 30 de secunde. Această pauză înainte de a scoate acul minimizează răspândirea botoxului în țesuturile din jur.

Cum funcționează toxina botulinică (Botox)

Injecțiile cu Botox se aplică direct subcutanat, fiind o procedură cosmetică nechirurgicală minim invazivă. Mușchii care se contractă și creează ridurile sunt blocați timp de 4 – 6 luni, iar efectul este acela de dispariție a ridurilor. Practic, orice rid care apare ca rezultat al unei expresii faciale, rid de expresie, poate fi corectat folosind acest tratament.

Botox la ochi poate fi folosit și în combinație cu fillere cu acid hialuronic sau chiar proceduri de tip blefaroplastie, pentru reducerea ridurilor și pungilor sub ochi.

Așteptări

Deoarece nu este o intervenție chirurgicală, injecțiile cu Botox nu presupun pregătiri ample înainte de tratament. Este important să alegi un medic specializat în astfel de tratamente estetice.

Înainte de injectare, medicul poate aplica mai întâi un anestezic pentru a diminua orice dureri sau disconfort. Poate unul dintre cele mai mari beneficii este lipsa timpului necesar de recuperare. Imediat după tratament poți reveni imediat la activitățile normale.

Rezultate

Conform Academiei Americane de Oftalmologie (AAO), vei începe să observi efectele injecțiilor cu Botox pentru riduri ochi într-o săptămână de la tratament. Mușchii faciali vor începe să se relaxeze la 3 zile de la injectare.

Rezultatele pentru ridurile din zona ochilor pot să dureze între patru și șase luni. După această perioadă, va trebui să revii la medic pentru un tratament de întreținere.

Principalul efect Botox riduri este blocarea acțiunii de contracție a mușchilor injectați. Acest lucru îl face să fie o opțiune ideală atât pentru corectarea ridurilor de expresie existente, cât și pentru a preveni apariția de noi riduri.

Efecte secundare Botox ochi

În timp ce Botoxul este incontestabil cea mai potentă substanță care șterge ridurile cum nimic altceva nu reușește injecțiile nu sunt fără riscuri. Printre efectele adverse posibile se numără: dureri ușoare la scurt timp după injecții. La 1 din 10 pacienți apar dureri acute de cap a doua zi după injectare și care pot fi ușor atenuate cu paracetamol.

În cazuri foarte rare (1 la 20.000 de pacienți) apar efecte precum: vedere încețoșată sau dublă, dificultăți de respirație, schimbări ale vocii cum ar fi răgușeala, asimetrie facială, pierderea mobilității la nivelul feței sau dificultăți de înghițire.

O parte dintre aceste efecte secundare apar din cauza insuficientei pregătiri medicale. De aceea, atunci când alegi să faci Botox pentru ochi sau pentru orice altă afecțiune, alege să fii tratată de un doctor foarte bun.

Alternative Botox ochi

Dacă ești îngrijorat/ă de siguranța sau eficacitatea procedurilor cu Botox pentru ridurile din zona ochilor, poți alege o alternativă la acest tratament estetic. Soluțiile alternative includ:

Concluzii

Tratamentul cu Botox este considerat o soluție eficientă pentru ridurile de expresie. Totuși, în cazul ridurilor din zona ochilor, pot fi folosite și soluții alternative, fie în completarea tratamentului cu Botox sau pentru a-l înlocui. Discută cu medicul tău despre problemele pe care le ai cu ridurile din zona ochilor, astfel încât să puteți evalua toate opțiunile și alege pe cea care vi se potrivește.