Probabil ai văzut la alte persoane cicatrici lăsate de îndepărtarea chirurgicală a unor alunițe. Probabil că ai și tu una sau mai multe alunițe care ar trebui îndepărtate. Sau doar ai curiozitatea să afli mai multe despre ce presupune să ai o aluniță scoasă chirurgical.

Unele alunițe pot fi îndepărtate cu radiofrecvență, laser, electrocauterizare și chirurgical. Nu este o alegere personală să ai o aluniță scoasă chirurgical. Un dermatolog este cel mai în măsură să îți recomande această procedură și nu o alta.

Asta pentru că nu toate alunițele pot fi îndepărtate cu laser, radiofrecvență sau electrocauterizare. Și asta pentru că alunița poate fi profundă sau are suspiciune de melanom (cancer de piele).

Te întrebi ce trebuie să faci ca să ai o aluniță scoasă chirurgical dar să nu rămâi cu o cicatrice inestetică, citești până la final și vei descoperi ce soluții există.

Ce este o aluniță?

Din punct de vedere medical, alunița este o imperfecțiune a pielii. Unele sunt bombate sau plate, pe altele pot crește fire de păr. Culoarea lor poate fi de la maro deschis până la negru.

Unele pot fi foarte mari, altele foarte mici. Însă nu dimensiunea lor este îngrijorătoare.

Alunițele și riscul crescut de cancer

Alunițele și riscul crescut de cancer

Persoanele care au multe alunițe (nevi) au un risc mai crescut de a dezvolta cancer de piele. Prin urmare, dacă tu sau cineva drag are multe alunițe este indicat să le monitorizați atent și să mergeți la controale dermatologice periodice.

Alți factori de risc sunt tenul deschis la culoare, moștenirea genetică (alți membri din familie diagnosticați cu melanom), arsurile solare, medicamentele imunosupresoare și alte tipuri de cancer în afara celui de piele.

Deși majoritatea aluniƫelor sunt inofensive, există și aluniƫe atipice. Acestea sunt cele care ne îngrijorează pentru că pot fi primul semn de cancer de piele.

Alunițe foarte mici și la nivelul pielii pot fi problematice, în timp ce altele mari complet inofensive pentru sănătatea corpului tău și doar te deranjează din punct de vedere estetic.

O aluniță scoasă chirurgical este cel mai bun mod de a îndepărta toate celulele canceroase existente.

Medicul tau dermatolog îți va verifica alunițele și îți poate recomanda să faci o biopsie. Acestea constă în prelevarea unui fragment din aluniță pentru a fi analizată în laborator de către un medic anatomopatolog.

Care sunt criteriile prin care se decide dacă o aluniță scoasă chirurgical este cea mai bună soluție pentru tine?

Atunci când o aluniţă are dimensiuni sau margini neregulate, și-a schimbat culoarea, a crescut în dimensiuni, iar medicul dermatolog îți recomandă să o îndepărtezi chirurgical nu este cazul să mai amâni.

Dacă încă îţi este teamă să ai o aluniță scoasă chirurgical și te îndoiești că este pasul pe care trebuie să îl faci, te înșeli.

Iată ce ne-a scris Alina Matache, o pacientă a clinicii: Procedura e simplă: o mică anestezie la baza aluniței, apoi tăierea cu bisturiul, care nu se simte deloc. Doctorul mi-a spus să aplic nimic pe piele, să o las să se vindece de la sine. Tot ce am făcut a fost să țin, timp de patru zile, un leucoplast peste locul unde a fost alunița.

Am avut, timp de 2-3 luni o cicatrice vizibilă, însă s-a estompat și acum e doar o linie discretă care arată de 1 000 de ori mai bine decât alunița mea inițială.

O aluniță scoasă chirurgical poate fi soluția perfectă pentru când locul în care se află aceasta este incomod, sau te deranjează estetic. Foarte multe femei s-au simțit mult mai încrezătoare în ele după ce și-au scos aluniţele.

De ce să te simți inconfortabil în pielea ta când printr-o operație simplă îți poți schimba viața?

Procedura de îndepărtare chirurgicală a alunițelor

Procedura de îndepărtare chirurgicală a alunițelor

Primul pas este marcarea zonei de intervenție și, în unele cazuri, fotografierea locului respectiv. Apoi se curăță zona cu alcool sanitar și se face anestezie locală. Nu trebuie să îți faci griji în privința durerii, nu vei simți nimic după anestezie.

Când zona este complet amorțită, medicul tău dermatolog va face incizia. În cele mai multe cazuri, o aluniță scoasă chirurgical va fi trimisă spre un laborator pentru a fi evaluată. Cu alte cuvinte, se va face o biopsie. Nu contează dacă o scoți doar din motive estetice.

Pentru a preveni orice tip de răspândire a celulelor canceroase în cazul alunițelor atipice, incizia se face puțin mai lungă decât dimensiunea aluniței. În funcție de mărime, înainte de a coase rana doctorul poate face cauterizare.

După ce rana a fost cusută, medicul îți va pune un unguent și va acoperi zona cu un pansament.

O aluniță scoasă chirurgical are avantajul că nu reapare. Există și alte metode de îndepărtarea alunițelor, dar niciuna la fel de eficientă.

Perioada de recuperare după o aluniță scoasă chirurgical

Perioada de recuperare depinde de mărimea zonei afectate. Poate dura între două și șase săptămâni, iar impactul asupra vieții tale de zi cu zi este aproape minim.

Dacă îţi este teamă de bisturiu, și vrei să încerci una dintre metodele de îndepărtare a aluniţelor acasă, te sfătuim să NU o faci. Și asta pentru că sunt șanse mari să faci mai mult rău decât bine, neștiind dacă tipul de aluniță pe care îl ai se pretează la tipul tău de „tratament”.

Ce trebuie să faci ca să nu rămâi cu o cicatrice inestetică după o aluniță scoasă chirurgical

Ce trebuie să faci ca să nu rămâi cu o cicatrice inestetică după o aluniță scoasă chirurgical?

În primul rând, ascultă de sfaturile medicului tău. Schimbă pansamentul zilnic în primele zile și, după închiderea rănii, folosește unguentul recomandat de doctor.

Pe lângă asta, există câțiva pași simpli pe care îi poți urma pentru a limita cicatricile.

  1. Evită soarele. Atunci când trebuie să stai afară, folosește cremă cu protecţie solară cu factor de protecţie puternic, cel puțin SPF 30.
  2. Nu pune presiune pe cicatrice și nu încerca să rupi coaja. Cel mai bine este să o lași să cadă singură.
  3. Nu folosi produse ce conțin peroxid de hidrogen, alcool sau iod pentru că pot încetini vindecarea.
  4. Dacă apar sângerări sau observi că zona este tare, te ustură și pare infectată, mergi de urgență la medic.
  5. Masează cicatricea după aprox două săptămâni după operație, când firele sunt scoase și coaja a căzut.

Atunci poți începe să masezi zona ușor. Folosește două degete și masează în sens circular, atât cicatricea, cât și zona din jurul ei. Apoi masează în sens vertical și orizontal de-a lungul cicatricei.

La început, aplică foarte puțină presiune. Apoi mărește presiunea gradual, dar nu atât de puternic încât să doară.

Dacă alunița a fost pe faţă, va trebui să eviţi machiajul o perioadă. Nu-ți face griji, nu va dura mult.

Dacă nicio metodă nu funcționează și simți că acea cicatrice îți influențează calitatea vieții, poți oricând apela la mezoterapie sau terapia cu laser. Se folosesc, de obicei, pentru a reduce cicatricile mari, pentru a le face să fie aproape invizibile. O ședință poate fi suficientă.

Dacă ai orice îngrijorare cu privire la alunițele tale, nu ezita să consulți un medic dermatolog. Acesta îți va putea oferi și te va putea îndruma către un medic specializat în chirurgie dermatologică sau îți va recomanda un tratament alternativ, cum este cel cu laser sau radiofrecvență.

Published On: septembrie 25th, 2022 / Categories: Alunițe / Tags: /