Toxina botulinică a ajuns cea mai folosită substanță din industria estetică noninvazivă la nivel mondial. Având sute de întrebuințări dintre cele mai diverse, este firesc să te întrebi în ce zone corporale se injectează Botoxul. În cele ce urmează am făcut o listă cu zonele unde se pune Botox la nivelul feței, în scop estetic.

Unde se pune Botox în jumătatea superioară a feței

Ridurile frunții

Ridurile orizontale ale frunții se datorează în mare parte moștenirii genetice la care se adaugă procesul natural de îmbătrânire. Fumatul și expunerea la soare fără protecție solară agravează aceste riduri sau le fac să apară prematur.

Dacă începi să vezi că aceste riduri se formează în jurul vârstei de 30 de ani, o opțiune bună este un tratament preventiv cu Baby Botox. Acest tratament are o concentrație mai mică decât Botoxul obișnuit și este ideal pentru persoanele tinere și cele care vor rezultate cât mai naturale.
Ridurile dintre sprâncene

Ridurile dintre sprâncene, cunoscute și sub numele de riduri glabelare dau un aspect obosit sau supărat. Atenuarea acestor riduri ale încruntării creează un aspect întinerit și mai destins. Dacă ridurile sunt adâncite, este posibil ca medicul să recomande tratamentul cu umpluturi dermice cu acid hialuronic. În combinație cu toxina botulină, cele două tratamente au un efect de întinerire mult mai vizibil.

Ridicarea sprâncenelor

Cunoscută ca procedura de lifting de sprâncene sau „cat eyes”, ridicarea sprâncenelor este incontestabil un trend în România și în lume. Botoxul injectat în colțurile externe ale sprâncenelor le dă un aspect mai seducător. Efectul secundar pozitiv este că atenuează și ridurile din zona ochilor și ridică în mod natural pleoapele.

Riduri nazale (în engleză, bunny lines)

Ridurile nazale sunt cele care apar atunci când pielea de pe nas se încrețește. Cum este cazul atunci când ne strâmbăm sau mirosim ceva. Ridurile nazale sunt o zonă unde se pune Botox cu ceva mai multă atenție de către medic. De fapt, doar un medic experimentat ar trebui să administreze injecțiile, pentru că zâmbetul poate fi afectat.

botox pentru zona ochilor

Unde se pune Botox în zona ochilor

Ridurile „laba gâștei” 

Zona exterioară ochilor este cu siguranță una dintre cele trei zone Botox cele mai uzuale.

Ridurile „laba gâștei” sunt ridurile grupate la colțurile exterioare ale ochilor. Ridurile laba gâștei apar în jurul vârstei de 35 de ani și se formează la colțurile ochilor când zâmbești. Pielea din această zonă este mult mai subțire decât în ​​alte părți ale feței, exacerbând aspectul lor.

Factori externi, cum este expunerea la soare, în special persoanele cu pielea deschisă, contribuie la subțierea pielii din jurul ochilor și la reducerea producției de elastină și colagen.

Ridurile de sub ochi

Deși disponibilă în unele clinici, zona de sub ochi nu este una dintre zone Botox, aprobată de FDA, Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA.

Zona de sub ochi este injectată cu Botox de către unii medici, însă procedura are riscurile sale. Încă nu există suficiente studii care să ateste eficacitatea Botoxului în această zonă facială foarte delicată.

În schimb, pentru zona de sub ochi se folosesc în mod normal injecții cu acid hialuronic. Acestea au rolul de umplere a cearcănelor, iar ridurile din această zonă sunt și ale atenuate cu această ocazie.

botox pentru fata

Zone Botox în jumătatea inferioară a feței

Ridicarea vârfului nasului

Botoxul aplicat la baza nasului poate ridica vârful nazal. Acest lucru funcționează prin slăbirea mușchilor care trag vârful nasului în jos în timp ce zâmbești sau vorbești. Cunoscută uneori sub denumirea de rinoplastie lichidă, această tehnică poate fi combinată cu injectarea de acid hialuronic pentru o reconturare a nasului.

Ridurile din jurul gurii (nazogeniene)

Ridurile care se formează în colțurile gurii se pot extinde uneori în jos, spre mandibulă. În unele cazuri asta determină colțurile gurii să coboare și să dea un aspect mai lipsit de vitalitate. Injecțiile cu Botox în această zonă dau un aspect mai tineresc.

Ridurile fumătorilor (ridurile periorale)

Încordarea repetată a buzelor pentru a trage din țigară provoacă riduri în jurul gurii. Din păcate, fumatul este a doua cea mai răspândită cauză a formării ridurilor. Pe lângă țuguierea repetitivă a buzelor din timpul fumatului, și tutunul grăbește formarea ridurilor. Acesta îngustează vasele de sânge mici din piele, ceea ce reduce fluxul de nutrienți esențiali, cum ar fi oxigenul. În plus, încetinesc viteza cu care corpul produce colagen.

Ridicarea colțurilor gurii

Colțurile coborâte ale gurii dau un aspect de tristețe sau negativitate. Comisurile (colțurile gurii) unde se pune Botox sunt ridicate prin această procedură, oferind un aspect mai optimist. Ca efect secundar pozitiv al acestei proceduri, ridurile fine din jurul buzei superioare sunt reduse. Procedura poate fi făcută doar cu Botox sau în combinație cu injecții cu acid hialuronic pentru mărirea buzelor.

Tratament pentru zâmbet gingival

Giingiile prea expuse prin zâmbet sunt una din acele zone Botox la care nu te-ai aștepta.

Ridicarea excesivă a buzei superioare la unele persoane atunci când zâmbesc este cunoscută sub numele de zâmbet gingival. Prin injectarea de Botox activitatea mușchilor retractori este redusă, iar zâmbetul arată natural, doar că lăsând expuse mai puțin și mai atractiv gingiile.

Riduri în bărbie

Pierderea naturală a colagenului din corp odată cu înaintarea în vârstă creează riduri sau gropițe la unele persoane. Însă, Botoxul va avea ca efect netezirea bărbiei și îi va da un aspect mai tineresc. În funcție de particularitățile ridurilor și gropițelor, medicul poate stabili dacă bărbia e una din acele zone Botox sau injecțiile cu acid hialuronic au un efect mai bun.

Subțierea feței în zona mandibulară (slimming face)

Injecțiile cu Botox creează și un efect de subțiere și conturare a feței. Zona exactă unde se pune Botox în acest caz este cea a mușchilor maseter (mușchii masticatori). Prin acest tratament sunt corectate asimetriile părții inferioare a feței, iar linia mandibulară este reconturată. Astfel, sunt corectate volumetriile nedorite, obținându-se o formă de V a feței.

Ridurile gâtului

Zona gâtului este o zonă unde se pune Botox mai rar față de celelalte zone faciale.
Când nu sunt încă profunde sau statice, ridurile gâtului pot fi atenuate cu Botox. De fapt, efectul vizibil al tratamentului este de lifting. În realitate, rolul injecțiilor este de a preveni căderea mușchilor gâtului. Tratamentul nu este însă recomandat persoanelor cu exces de grăsime sau piele lăsată la nivelul gâtului.

Injectări cu Botox pentru afecțiuni medicale

În mod surprinzător, astăzi, circa o jumătate din dozele de Botox sunt folosite în tratamente cu scop terapeutic. Printre afecțiunile tratate cu Botox se numără migrenele cronice, strabismul, transpirația excesivă, durerile de spate, gura de lup (palatoschizis) la copii și chiar acneea și depresia.

La ce să te aștepți de la un tratament cu Botox?

Tratamentele cu Botox au efect aprox 3-6 luni, după care zona tratată revine la aspectul său inițial, fără nicio modificare.

Tratarea ridurilor de pe frunte, dintre sprâncene și de la colțurile ochilor, cele trei zone unde se pune Botox la majoritatea pacienților durează aprox. 15 minute. Procedura este foarte puțin dureroasă pentru că medicii aplică un anestezic local înainte de injectare.

Pentru a avea cele mai bune rezultate și pentru a reduce riscurile efectelor secundare, alege întotdeauna un doctor cu experiență.

Published On: mai 20th, 2022 / Categories: Anti-îmbătrânire cu Botox / Tags: , , /