Ce este coronavirus, cum se răspândește, care sunt simptomele și în ce moment trebuie să apelezi la medic?

Virusul poate provoca pneumonie. Cei care s-au îmbolnăvit sunt raportați că suferă de tuse, febră și dificultăți de respirație. În cazuri grave poate exista insuficiență de organ.

Deoarece este vorba de pneumonie virală, antibioticele nu sunt de niciun folos. Medicamentele antivirale pe care le avem împotriva gripei nu vor funcționa. Recuperarea depinde de puterea sistemului imunitar. Mulți dintre cei care au murit erau deja în stare de sănătate precară.

Ar trebui să mă duc la medic dacă am tuse?

Nu. În România, sfatul medical este acum ca oricine cu tuse sau temperatură ridicată să stea acasă timp de șapte zile, ferindu-se de alte persoane, inclusiv de cei din casă, dacă poți. Acest lucru se aplică tuturor, indiferent dacă au călătorit peste hotare sau nu.

Pentru informații generale, ar trebui să consulți site-ul dedicat coronavirus. Dacă situația se înrăutățește sau simptomele durează mai mult de șapte zile, trebuie să apelezi la un medic. Oamenii nu vor mai fi testați pentru virus decât dacă sunt în spital.

Virusul este transmis de la o persoană la alta?

Comisia națională de sănătate din China a confirmat transmiterea de la om la om în ianuarie. În prezent, există o transmisie extinsă de la om la întreaga lume.

Câte persoane au fost afectate de coronavirus?

În ziua de 15 martie, peste 156.000 de persoane au fost infectate în mai mult de 80 de țări, potrivit Centrului Universității Johns Hopkins pentru Știința și Ingineria Sistemelor.

La nivel mondial, au fost peste 5.800 de decese. Puțin peste 3.000 dintre aceste decese au avut loc în China continentală. Peste 73.000 de oameni s-au recuperat din coronavirus.

De ce este aceasta mai rea decât gripa normală și cât de îngrijorați sunt experții?

Încă nu știm cât de periculos este noul coronavirus și nu vom ști până când nu vor apărea mai multe date, dar estimările au variat de la mult sub 1% la tineri până la peste 3% în rândul celor care sunt în vârstă sau au probleme de sănătate. Gripa sezonieră are de obicei o rată a mortalității sub 1% și se crede că ar provoca aproximativ 400.000 de decese în fiecare an la nivel global. Sars a avut o rată a decesului mai mare de 10%.

Un alt factor necunoscut este cât de contagios este coronavirusul. O diferență crucială este că, spre deosebire de gripă, nu există niciun vaccin pentru noul coronavirus, ceea ce înseamnă că este mai dificil pentru membrii vulnerabili ai populației – persoanele în vârstă sau cei cu probleme respiratorii existente – să se protejeze. Spălarea mâinilor și evitarea altor persoane importante. Un pas sensibil este obținerea vaccinului antigripal, care va reduce povara pentru serviciile de sănătate dacă focarul se va transforma într-o epidemie mai largă.

Au existat alte astfel de virusuri?

Sindromul respirator acut sever (SARS) și sindromul respirator din Orientul Mijlociu (MERS).

În 2002, SARS s-a răspândit aproape necontrolat în 37 de țări, provocând panică la nivel mondial, infectând peste 8.000 de oameni și ucidând mai mult de 750. MERS pare să fie mai puțin ușor trecut de la om la om, dar are o letalitate mai mare, ucigând 35% din aproximativ 2.500 de oameni care au fost infectate.