Alunițele pot fi fermecătoare, însă unele dintre ele aduc mult disconfort şi neîncredere, mai ales atunci când afectează modul în care te priveşti pe tine însăţi – acesta fiind motivul principal pentru care oamenii aleg proceduri sigure de scoatere alunițe.

În cel mai bun caz, alunițele sunt niște imperfecțiuni ale pielii care ar fi grozav să dispară și să lase în urmă o piele netedă, care să nu trădeze că a fost făcută vreo procedură medicală.

În cel mai rău caz, alunițele pot fi canceroase. Neîndepărtate însă îți vor pune viața în pericol.

Din cauza creșterii foarte mari a cazurilor de cancer de piele, ținerea sub observație a alunițelor nu este ceva ce vrei să neglijezi.

Este adevărat că majoritatea nevilor rămân benigni. Însă, dacă ai peste 100 de nevi pigmentari, ai un risc de 12 ori mai mare să dezvolți melanom malign, cea mai gravă formă de cancer de piele.
Dacă ești una dintre acele persoane cu un număr mare de nevi pigmentari, trebuie să le acorzi o atenție sporită.

Iată ce să urmărești pentru a te asigura că alunițele nu sunt precanceroase. Dacă un nev are una dintre aceste caracteristici, programează-te cât mai curând pentru un consult dermatologic:

  • asimetrie (cele două jumătăți ale nevului nu sunt identice);
  • margini neregulate sau șterse;
  • culoare neuniformă;
  • diametru mai mare de 6 mm;
  • modificări ca dimensiune, formă sau culoare sau provoacă mâncărime sau sângerare.

Scoatere alunițe - când și de ce

Scoatere alunițe – când și de ce?

O procedură de scoatere aluniţe poate avea diferite motive în spate. Pe lângă faptul că te deranjează estetic, aluniţele pot fi un semn al unei cauze medicale.

De aceea, o operaţie chirurgicală de scoatere aluniţe este nu doar un capriciu, ci şi o necesitate, mai ales în cazurile în care trebuie făcută o biopsie.

Când vine vorba de motivele estetice, dacă ai aluniţe poziţionate în locuri vizibile precum nasul, gâtul, pe frunte sau obraji este simplu de înţeles că vrei vrea numaidecât să dispară și să nu distragă atenția de la alte trăsături frumoase.

În alte cazuri, aluniţele pot fi destul de mari şi proeminente ceea ce le expune la diferite rupturi şi traume. În cazul în care te răneşti în timp ce faci cele mai simple activităţi trebuie să consideri o procedură de scoatere aluniţe pentru a preveni ruperea acestora în viitor.

Diferitele tipuri de alunițe

Un nev pigmentar, familiar numit aluniță poate apărea oriunde pe corp. Te poți naște cu el sau poate apărea pe piele în timpul copilăriei sau când ești adult.

  • Nev pigmentar tipic (alunițe tipice/ normale)

Sunt alunițele cele mai comune. Majoritatea adulților au între 10 și 40 de alunițe normale. Ele apar, cel mai frecvent, în copilărie și pot continua să se dezvolte până la vârsta de 40 de ani.

De obicei, culoarea acestor alunițe este maro, sunt plate, simetrice, circulare și uniform pigmentate. Dimensiunea lor nu depășește 5-6 mm.

  • Nev pigmentar atipic (alunițe atipice/ nevi displazici)

Sunt alunițe mai mari de 6 mm și cu formă neregulată. De obicei, au margini neclare, culori variate, sunt mai mari decât majoritatea alunițelor normale și pot fi atât plate, cât și ieșite în relief.

Majoritatea nevilor displazici sunt benigni, însă, dacă ai multe alunițe atipice ai riscuri mai mari să dezvolți cancer de piele. Alunițele atipice NU sunt melanom, însă adesea pot fi confundate cu un melanom, iar prezența lor este asociată cu risc mai mare de melanom.

În mod special poți dezvolta un nev pigmentar displazic dacă ai ochi și piele de culoare deschise (ai fototip 1 sau 2) sau un număr foarte mare de alunițe. Cu alte cuvinte, dacă ai sensibilitate mare la soare, ai avut arsuri solare în trecut sau dacă ai rude de gradul I care au suferit de melanom sau alte tipuri de cancer de piele este cu atât mai important să mergi regulat la un consult dermatologic.

Cea mai recomandată procedură de scoatere alunițe

Cea mai recomandată procedură de scoatere alunițe

Deși majoritatea alunițelor nu afectează viața, la un moment dat, în interiorul lor, se poate forma un melanom (cancer de piele).

Când în interiorul acestei alunițe se formează celule precanceroase, nevul pigmentar trebuie îndepărtat exclusiv chirurgical.

Medicii dermatologi care pun mai presus sănătatea de estetică vor recomanda 100% operația în defavoarea laserului. Și vor recomanda laserul doar când au certitudinea că nevul este benign.

Totodată, intervenția chirurgicală de scoatere alunițe este indicată atunci când alunița este mai mare.

Atunci când se face o excizie chirurgicală, întreaga aluniță este tăiată și îndepărtată. Aceasta se face adesea cu ajutorul unui bisturiu sau al unui instrument electrochirurgical special. Alte tehnici includ divizarea, care este atunci când alunița este tăiată în bucăți mai mici și apoi îndepărtată.

Un avantaj al operației în loc de laser, este faptul că după operație se poate face biopsie, iar după laser nu.

În cazul în care alunița este benignă și de mici dimensiuni, atunci tratamentul cu laser poate fi mai potrivit. Îndepărtarea prin intervenție chirurgicală este însă cea mai frecventă procedură efectuată pentru alunițe și este preferată de medici.

Când e indicată scoaterea alunițelor cu laser

Îndepărtarea alunițelor cu laser a devenit și ea din ce în ce mai populară în ultimii ani, deoarece este una dintre cele mai bune modalități de scoatere alunițe fără efecte secundare potențiale. Spre deosebire de metodele tradiționale, cum ar fi excizia sau înghețarea, îndepărtarea alunițelor cu laser provoacă doar roșeață și umflare temporară.

În cazurile în care medicii nu au nicio suspiciune că alunița ar putea fi canceroasă, o scoatere alunițe cu laser este o opțiune aleasă mai ales din motive estetice. Spre deosebire de alternativa chirurgicală, tehnologia laser permite o cicatrizare mai estetică.

Preț excizie aluniță

Preț excizie aluniță

În sistemul medical public, procedura de scoatere alunițe este complet gratuită.

În clinicile private, te poți aștepta la un preț pe excizie aluniță începând cu 800 de lei și urcând până la 2000 de lei.

Prețurile pot depinde de complexitatea intervenției și de experiența chirurgului, dar și de costurile de marketing ale unor anumite clinici.

Pentru a consulta prețul pe care îl percepem în clinica Medlink Craiova, accesează pagina cu prețuri pentru intervenții chirurgicale.

Concluzie

Persoanele cu numeroase alunițe pe corp prezintă un risc crescut să dezvolte cancer de piele.

Din acest motiv, este necesară verificarea regulată a nevilor, atât în ceea ce privește dimensiunea lor, cât și forma sau culoarea.

Dacă sângerează, cauzează mâncărime, au o culoare neobișnuită sau nu sunt uniforme, este necesar un control dermatologic, întrucât poate fi un indiciu că ar putea fi maligne. În acest caz, programarea la dermatolog pentru consult sau scoatere alunițe este o prioritate.

Published On: ianuarie 23rd, 2023 / Categories: Alunițe / Tags: , , /