Cu toții suntem conștienți de cât de important este să ai grijă de sănătatea inimii tale, dar poate fi dificil să știm cum să facem acest lucru.

Majoritatea cazurilor de boli cardiovasculare pot fi prevenite, ceea ce înseamnă că, indiferent de vârsta noastră, trebuie să ne gândim cu grijă la sănătatea inimii noastre.

De la o dietă sănătoasă pentru inimă, la a rămâne activ și a combate stresul, în acest articol vei descoperi 9 schimbări simple pe care le poți face pentru a începe să ai grijă de sănătatea inimii tale.

1. Mănâncă mai puțină sare

O dietă bogată în sare poate duce la tensiune arterială ridicată, ceea ce îți poate crește riscul de a dezvolta boli de inimă sau un accident vascular cerebral. Aportul zilnic maxim pentru adulți nu depășește 6g sare (2,5 g sare este echivalentul a 1 g sodiu).

Cumpără produsele alimentare care conțin mai puțin de 1,5 g sare sau 0,6 g sodiu la 100 g ori cât mai des posibil. Încercați alte ierburi și condimente pentru a adăuga aromă mâncării, cum ar fi:

  • Presară cartofii cu paprika, ardei alb macinat sau negru, arpagic sau pudră ușoară de ardei iute;
  • Încearcă pește gras ca somonul (care este de asemenea bun pentru inimă) cu ghimbir, mărar și ceapă de primăvară;
  • Toacă coriandrul în curry;
  • Adăugă usturoi sau busuioc;
  • Cimbrul și salvia funcționează bine la pui și curcan.

2. Mai puțin zahăr pentru sănătatea inimii

Nu există dovezi că zahărul în sine dăunează inimii, dar consumul prea mare poate duce la creșterea în greutate, ceea ce îți poate crește tensiunea arterială și îți poate crește riscul de diabet și boli de inimă.

3. Păstrează grăsimea saturată până la un minim

Experții medicali consideră că grăsimile saturate – care se regăsesc în unt, margarină, carne grasă, lactate și alimente procesate, cum ar fi plăcintele, produsele de patiserie și prăjiturile – pot crește nivelul de colesterol (colesterolul ridicat este un factor de risc cunoscut pentru problemele cardiace).

4. Mănâncă mai mult pește pentru sănătatea inimii

Peștele gras – cum ar fi sardinele, macroule, somonul și tonul proaspăt – este bogat în acizi grași omega-3, despre care se știe că îți îmbunătățesc nivelul colesterolului. Vegetarienii și veganii pot obține grăsimi omega-3 din spanac, germeni de grâu, nuci, semințe de in și ulei de in, ulei de soia și canola și semințe de dovleac.

5. RENUNȚĂ

Fumătorii au aproape de două ori mai multe șanse să sufere un atac de cord decât cei care nu au fumat niciodată, datorită modului în care fumatul îți dăunează arterelor, îți reduce nivelul de oxigen din sânge și îți crește tensiunea arterială.

6. Alcool

Prea mult alcool poate provoca hipertensiune arterială, ritmuri cardiace anormale și leziuni ale mușchilor cardiaci. Respectă recomandările actuale pentru consumul moderat de alcool, care este de 14 unități săptămânale de alcool răspândite uniform pe cel puțin trei zile.

7. Sănătatea inimii necesită activitate fizică

Este important să ai cel puțin 150 de minute de activitate cu intensitate moderată pe săptămână pentru a vă reduce riscul de a dezvolta boli de inimă. Împarte cele 150 de minute în orice mod dorești (cinci sesiuni de 30 de minute și împarte cele 30 de minute în trei ședințe de 10 minute).

8. Păstrează o greutate în parametri normali

Dacă ai un exces de greutate, riscul de tensiune arterială ridicată și colesterol ridicat este mai mare decât normal. Dacă ai nevoie de ajutor pentru pierderea kilogramelor, contactează-ne și întreabă-ne cum poți face acest lucru.

9. Încearcă să nu te stresezi

Să fii sub prea multă presiune te poate face să fumezi, să nu faci exerciții fizice și să bei mai mult alcool decât ar trebui. Încercați să găsiți modalități de a dezactiva în mod regulat (orice vă ajută să te simți calm va funcționa, atât timp cât îl faci în mod regulat).

Published On: martie 27th, 2020 / Categories: Cardiologie / Tags: , , , /