fbpx

Rozaceea – cauze, manifestare și sfatul dermatologului

Oct 24, 2020 | Dermatologie, Dermatologie estetică

Rozaceea este una din cele mai frecvente probleme de dermatologie, aceasta devenind mult mai vizibilă și „deranjantă” în sezonul rece, din cauza uscării excesive a pielii provocate de temperaturile scăzute.

Rozaceea este o problemă deramtologică ce poate fi foarte ușor confundată cu o înroșire a feței în mod natural, reflex.

Cuprins: Definiție | Cauze | Tipuri de rozacee | Simptome | Îngrijire

Ce este rozaceea?

Înroșirea naturală a obrajilor a fost, pentru mult timp, considerată o trăsătură atrăgătoare, chiar una care denotă naturalețe și sănătate. Studiile de specialiate arată însă că un ten roșiatic nu este neapărat unul sănătos. Acestea fiind spuse, uneori obrajii roșii pot fi un semn de avertizare a unei afecțiuni medicale existente.

Obrajii „rumeni” (rozaceea) sunt rezultatul dilatării vaselor de sânge, pentru a permite unei cantități mai mari de sânge să irige fața. Acest lucru se poate întâmpla la temperaturi scăzute, deoarece este mecanismul-reflex ce face pielea să se încălzească. De asemenea, temperaturile ridicate produc și ele vasodilatație, apărând aspectul de înroșire a feței.

Studiile de dermatologie arată că un ten roșiatic nu este neapărat un semn că sunteți sănătos, însă nu este, în general, un aspect care să te îngrijoreze.

Ce poate ascunde înroșirea obrajilor sau a tenului?

Chiar dacă pot părea atractivi, obrajii roșii pot ascunde anumite afecțiuni dermatologie, precum rozaceea,  acneea sau alte probleme de sănătate, cum ar fi stări febrile, reacții adverse la anumite medicamente sau un consum excesiv de alcool. 

Rozaceea este o afecțiune ce ține de dermatologie și care afectează peste 16 milioane de persoane din întreaga lume. Multe din persoanele care suferă de rozaceea nu realizează că este vorba despre o afecțiune a pielii, deoacere simptomele de înroșire a feței pot fi confundate foarte ușor cu o reacție cât se poate de naturală a organismului.

În rozacee, vasele de sânge de pe față se măresc (dilată), permițând unei cantități mai mari de sânge să curgă în obraji, acest lucru provocând aspectul roșiatic al zonei afectate.

Rozaceea este caracterizată prin:

 • eritem (roșeață) intermitent sau permanent;
 • telangiectazi (vase de sânge vizibile) și
 • leziuni inflamatorii papulo-pustuloase.

De ce apare rozaceea?

Cauzele apariției rozaceei nu sunt cunoscute cu exactitate în dermatologie, însă din spectrul acestora, pot face parte:

 • factorii genetici;
 • problemele vasculare: flux sanguin crescut la nivelul feței;
 • factorii de mediu: expunerea la soare, frig, vânt sau alimente condimentate sau fierbinți, efortul fizic intens;
 • probleme infecțioase: parazitarea cu Bacillus aleronius a parazitului Demodex folliculorum (ce trăiește ăn principal la nivelul pielii, în zonele cu folicului piloși);
 • alți factori agravanți: stresul, fumatul, unele medicamente (corticoizi), asocierea cu Helicobacter pylori (o bacterie din stomac – asocierea acesteia cu rozaceea este încă una controversată), utilizarea unor produse dermatosocmetice pe bază de uleiuri sau care conțin alcool.

Tipuri de rozacee

Cele patru tipuri de rozaceea sunt:

 1. Subtipul unu, cunoscut sub numele de rozaceea eritematotelangiectatică (ETR), este asociat cu roșeața feței, înroșire a feței și vasele de sânge vizibile.
 2. Subtipul doi, rozaceea papulopustulare (sau acnee), este asociată cu erupții asemănătoare acneei și afectează adesea femeile de vârstă mijlocie.
 3. Subtipul trei, cunoscut sub numele de rinofim, este o formă rară asociată cu îngroșarea pielii de pe nas. De obicei, afectează bărbații și este adesea însoțit de un alt subtip de rozacee.
 4. Subtipul patru este cunoscut sub numele de rozaceea oculară, iar simptomele sale sunt centrate pe zona ochilor.

Factori de risc pentru rozacee

Există câțiva factori care vă te poți face să ai mai multe șanse de a dezvolta rozaceea. Rozaceea se dezvoltă adesea la persoanele cu vârsta cuprinsă între 30 și 50 de ani. Este, de asemenea, mai frecventă la persoanele cu piele deschisă, părul blond și ochii albaștri.

Există legături genetice cu rozaceea. Este mai probabil să dezvolți rozacee dacă ai un istoric familial al afecțiunii sau dacă ai strămoși celtici sau scandinavi. Femeile sunt, de asemenea, mai predispuse să dezvolte această afecțiune decât bărbații. Cu toate acestea, bărbații care dezvoltă afecțiunea au adesea simptome mai severe.

Ce poti sa faci?

Dacă te confrunți cu oricare din simptomele enumerate anterior, îți recomandăm să efectuezi un consult de dermatologie, pentru a identifica cu exactitate cauza care produce înroșire a feței (rozaceea).

În cazul unor simptome de rozaceea minore, poți controla roșeața urmând câteva sfaturi:

 • Evită acele elemente ce declanșează rozaceea, precum: temperaturile extreme, alcoolul sau alimentele picante.
 • Înainte de a ieși afară, aplică o cremă cu factor de protecție solară cu spectru larg (SPF 50).
 • Spălați-vă fața cu un produs de curățare ușor zilnic, clătiți cu apă călduță și uscați ușor pielea.
 • Dacă roșeața vă deranjează, puteți lua în considerare aplicarea unui fond de ten verde pentru a anula roșeața.

Sfaturi pentru gestionarea problemelor de rozacee

Pentru a controla rozaceea, urmați aceste sfaturi de îngrijire a pielii:

 • Spală zilnic tenul folosind un produs de curățare delicat și asigură-te că ai uscat fața prin tanponare nu prin frecare.
 • Încearcă măști de față calmante, concepute pentru a trata rozaceea.
 • Stai departe de soare când este posibil. Expunerea la soare poate agrava pielea înroșită. Dacă trebuie să ieși în exterior, poartă o cremă protecție solară cu spectru larg (SPF 50).
 • Evită alimentele, băuturile sau medicamentele care cauzează acest simptom.
 • Folosește fond de ten sau machiaj verde pentru a acoperi roșeața.

Este bine să consulți un dermatolog încă de la primele suspiciuni legate de această probelmă a pileii. Multe din formele de rozacee sunt ușoare și poat fi ținute sub control acasă, prin respectarea anumitor sfaturi și reguli de îngrijire a pielii și folosirea de produse destinate exclusiv tenului rozaceic.

Cu toate acestea, trebuie să mergi la un control de dermatologie dacă:

 • pielea nu se limpezește după câteva săptămâni;
 • roșeața te deranjează;
 • ai multă acnee;
 • ai alte simptome, cum ar fi transpirația sau greața.

Dacă te confrunți cu rozacee, nu trebuie să îți faci griji: este o problemă dermatologică ce poate fi ținută sub control cu ajutorul unei rutine de îngrijire a pielii corecte. Și, în plus, obrajii rozalii vor rămâne mereu o trăsătură atrăgătoare.