Ridurile de expresie se formează din cauza folosirii repetate a mușchilor faciali. Când pielea este tânără și sănătoasă, cutele care apar în urma expresiilor faciale, apar și dispar în mod natural.

Cu toate acestea, pe măsură ce îmbătrânești, pielea își pierde elasticitatea și capacitatea de a-și recăpăta aspectul neted după fiecare contracție musculară. Ridurile de expresie includ laba gâștei și liniile încruntate.

De-a lungul timpului, din cauza încruntării, a râsului sau a altor expresii faciale, pielea începe să-și piardă din fermitate și astfel iau naștere ridurile de expresie. Fumatul, folosirea paielor și strângerea buzelor contribuie la apariția mai rapidă a ridurilor. Pe măsură ce trece timpul, pielea ta devine mai puțin elastică, iar acele riduri dinamice devin statice, adică se fixează pe față, chiar și când aceasta este complet relaxată.

De câte feluri sunt ridurile de expresie?

Ridurile dinamice sunt cele pe care le vezi atunci când râzi, te încrunți, te miri sau te strâmbi. Când îți relaxezi fața, ele nu mai sunt vizibile, însă, când îți schimbi expresia facială, mușchii feței îți împing pielea și se pot vedea mici pliuri ale pielii.

Ridurile statice sunt cele pe care le vezi pe față fără să schițezi nici o expresie. Acestea sunt riduri care s-au format în ani de zile în care ai râs, ai plâns, te-ai mirat sau te-ai îngrijorat. Totodată, apariția acestor riduri statice este pusă și pe seama fumatului, expunerii sau soare sau unor probleme de sănătate.

De fapt, fumatul este a doua cea mai răspândită cauză a formării ridurilor. Tutunul îngustează vasele de sânge mici din piele, ceea ce reduce fluxul de nutrienți esențiali, cum ar fi oxigenul. În plus, încetinesc viteza cu care corpul tău produce colagen. Unde mai pui și că încordarea repetată a buzelor pentru a trage din țigară provoacă riduri suplimentare în jurul gurii?

Tratamente eficiente pentru ridurile de expresie

Ridurile de expresie pot fi tratate atât cu Botox (toxina botulinică), care inhibă temporar mișcarea musculară, cât și cu acid hialuronic, prin care sunt umplute șanțurile, cutele și ridurile mai adânci. Toxina botulinică funcționează diferit față de acidul hialuronic, botox-ul neputând acționa cu rol de umplere, ci doar atenuând ridurile prin blocarea acțiunii de contracție a mușchilor faciali.

Rezultatele tratamentului cu toxină botulinică pentru ridurile de expresie depind de adâncimea ridurilor de expresie. Pentru rezultate optime, este recomandată repetarea tratamentului cu Botox o dată la 4-6 luni.

Mușchii frunții, ridurile laba gâștei, ridurile fumătorilor (Smokers Lines) de deasupra buzei superioară și mușchii maxilarului inferior răspund foarte bine la acest tip de tratament.

Botox și acid hialuronic

Botoxul este injectat direct în mușchi pentru ridurile fine, moderate sau chiar adânci care s-au format prin contracții musculare repetate. Toxina botulinică este și rolul de a reduce activitatea mușchilor responsabili pentru apariția ridurilor.

În combinație cu acest tratament cu botox, medicul poate hotârî că un tratament cu acid hialuornic în completare. Acidul hialuronic acționează prin umplerea ridurilor adânci, conferind fermitate și o hidratare profundă pielii. Acidul hialuronic este de fapt folosit pentru o sumedenie de tratamente, de la corectarea nasului, la mărirea buzelor sau asimetrie facială.

Și tratamentul anti-îmbătrânire cu botox și tratamentele cu acid hialuronic sunt neinvazive și bine tolerate de majoritatea pacienților.

botox si acid hialuronic pentru ridurile de expresie

Prima injecție „înmoaie” de obicei ridurile fine. Până la al doilea sau al treilea tratament, ridurile de expresie sunt estompate, iar tu te poți bucura de o piele cu aspect mai fin și mai natural. Botoxul nu este o substanță de umplere, ci un inhibitor al mușchilor ce îi face să răspundă mult mai puțin la comenzile de expresie. Utilizat corect, reduce efectele îmbătrânirii și te face să arăți cu 10 ani mai tânără.

Umpluturile dermice tradiționale sunt cu acid hialuronic, ce are consistența unui gel și este injectat sub piele. Ele îmbunătățesc aspectul liniilor fine și al ridurilor de expresie, umplu buzele, umplu golurile obrajilor și repară alte imperfecțiuni ale feței.

Stimulatorii de colagen înlocuiesc colagenul pe care corpul tău îl pierde în mod natural în timp. Aceștia sunt injectați în piele în stratul subcutanat, umplând spațiile în care s-a pierdut colagenul. Odată ce stimulatorii de colagen își fac efectul, colagenul nou produs permite ca acidul hialuronic și elastina să refacă dermul.

Contraindicații și reacții adverse la tratamentele pentru ridurile de expresie

Milioane proceduri estetice cu Botox și acid hialuronic sunt efectuate în fiecare an și au un istoric foarte bun legat de tolerarea lor de către organismul uman.

Un studiu al specialiștilor esteticieni a constatat că procedurile cu Botox și umpluturile dermice cu acid hialuronic pentru riduri sunt foarte sigure atunci când sunt efectuate de către medici dermatologi cu experiență, certificați. Efectele secundare au apărut la mai puțin de 1% dintre cazuri, iar majoritatea dintre acestea au fost minore.

Deși Botoxul și acidul hialuronic pentru tratarea ridurilor de expresie sunt tratamente minim invazive, ele încă prezintă anumite riscuri. O persoană ar trebui să fie conștientă de toate riscurile și beneficiile posibile înainte de a urma aceste tratamente.

Botoxul și umpluturile dermice cu acid hialuronic nu sunt recomandate femeilor însărcinate sau care alăptează. Persoanele care au anumite afecțiuni de sănătate sau care iau medicamente ar trebui să întrebe doctorul dacă Botoxul sau umpluturile dermice pot influența negativ afecțiuni de care acestea suferă.

Cât timp are efect Botoxul?

Botoxul este o substanță injectabilă care inhibă mișcarea mușchilor care produc ridurile. De obicei, Botoxul cosmetic are efect aprox. 4-6 luni. Durata este variabilă în funcție de:

– respectarea recomandărilor medicale timp de două săptămâni după procedură
– vârstă;
– sex;
– masa musculară;
– tehnica de injectare.

Unele cercetări indică faptul că utilizarea mai multor injecții cu Botox în aceeași zonă poate crește durata efectelor pentru tratarea ridurilor de expresie.

Dacă dorești ca efectele Botoxului să dureze cât mai mult posibil, este important:

• să faci acest tratament pentru ridurile de expresie la un medic cu experiență și certificat, care este bine instruit în cele mai eficiente tehnici.
• să urmezi cu atenție instrucțiunile de îngrijire ulterioară.

Când se văd rezultatele tratamentului?

Rezultatele unui astfel de tratament pentru ridurile de expresie încep să se vadă încă de la 12 ore după injectare. Totuși, este puțin probabil ca efectele complete să apară în primele 14 zile.

injectare pentru tratament estetic

La ce să te aștepți în timpul procedurii

În primul rând, va avea loc o consultație pentru a discuta despre tratament și, cel mai important, pentru a-ți informa medicul estetician despre orice probleme de sănătate ai sau dacă urmezi vreun tratament medicamentos.

La următoarea programare sau chiar în aceeași zi, dacă este posibil, medicul injectează Botox în locurile dorite cu un ac foarte fin. În cele mai multe cazuri, procedura durează 10-15 minute. Unii medici te așteaptă la control după 14 zile, pentru a se asigura că tratamentul este eficient și zona este complet vindecată.

Pentru ca tratamentul să aibă efectul scontat, medicul îți va recomanda să urmezi cu strictețe următoarele:

– să nu stai culcată timp de 4 ore după procedură;
– să nu masezi sau aplici caldură în zona injectată timp de 24 de ore;
– să eviți exercițiile fizice intense timp de 24 de ore;
– să eviți consumul de alcool timp de 24 de ore.

Scopul acestor reguli este de a preveni distribuirea neuniformă a Botoxului în alte zone.

Lucruri de luat în considerare

În funcție de zona implicată și de pragul de durere al persoanei, o injecție cu Botox poate fi ușor dureroasă. Cu toate acestea, procedura nu necesită de obicei un anestezic. Pentru confortul tău, în tratamentul ridurilor de expresie se poate folosi cremă anestezică pentru a reduce orice disconfort.

Deși Botoxul este de obicei sigur, 1 din 10 persoane poate acuza dureri de cap a doua zi după procedură. O altă serie de efecte secundare se pot întâlni, însă foarte rar:

– dificultate la inghițire;
– respirație dificilă;
– slăbiciune musculară generalizată;
– infecţie.

Aceste probleme pot apărea la scurt timp după procedură sau pot apărea la câteva săptămâni distanță. Dacă te confrunți cu oricare din aceste reacții adverse după ce ți-ai făcut un tratament pentru ridurile de expresie, contactează medicul care l-a efectuat.

Printre persoanele ar trebui să amâne sau să nu facă tratamente cu Botox se numără:

– femeile însărcinate sau care alăptează;
– persoanele sub 18 ani (cu excepția cazurilor în care medicii hotărăsc că sunt necesare din punct de vedere medical);
– persoanele care sunt alergice la oricare dintre ingredientele din soluție;
– persoanele care au avut vreodată o reacție adversă la Botox.

Concluzii

Pentru tratamentul ridurilor de expresie se utilizează toxina botulinică, denumită comercial Botox, care este un neuroinhibitor ce estompează ridurile existente și previne formarea altora. Pentru ridurile de expresie profunde, medicul estetician poate să-ți recomande combinarea Botoxului cu umpluturi dermice cu acid hialuronic.

Efectele Botoxului cosmetic durează de obicei 4-6 luni, deși o serie de factori pot influența acest lucru, inclusiv vârsta, locul injectării și tehnica de injectare. Un medic estetician sau dermatolog îți va putea oferi siguranța tratamentului pentru ridurile de expresie și rezultatele dorite pe termen lung.