Ai riduri la ochi și ai vrea să intri într-o capsulă a timpului și să ai pielea pe care o aveai în urmă cu 10 ani?

Dacă ai încercat creme de ochi care îți promiteau reducerea cu 77% a ridurilor în două săptămâni, ulei de măsline sau orice alte produse, știi deja că toate sunt niște promisiuni care te-au făcut să-ți pierzi încrederea și în alte produse.

Dacă în acest secol am avansat tehnologic și avem inteligență artificială, nave spațiale și internet, este firesc să fie și un avans în știința frumuseții care să atenueze vizibil acele riduri la ochi. Și așa și este.

Doar că în oceanul de informații, cele ale companiilor care au interesul să vândă, chit că fac promisiuni mincinoase, predomină.

Realitatea este că știința a avansat, doar că nu are bugetul de marketing pentru a te informa corect.

Din fericire, nenumărate substanțe au trecut prin testare zeci de ani la rândul și câteva dintre ele merită podiumul. Nu doar pentru că încetinesc evoluția ridurilor, ci pentru că dau timpul înapoi, ca și cum ai fi fost într-o capsulă a timpului.

Înainte de a afla ce substanțe ocupă podiumul, este musai să știi câteva lucruri care îți vor reduce bugetul de îngrijire pentru riduri la ochi.

Riduri ochi – de ce pot apărea mai devreme decât ar trebui?

Pielea din jurul ochilor este cea mai subțire de pe întreg corpul, iar asta o face să fie delicată.

Nu doar că este foarte subțire, dar în plus nici este protejată de glande sebacee. Nici n-ar trebui să te mire că este prima care începe să îți trădeze vârsta.

Însă, să ai riduri la ochi nu e tocmai ceva ce mulți acceptăm nestingheriți. Mai ales că în toate interacțiunile noastre ne privim mare parte din timp în ochi cu ceilalți.

Dacă ești tânără și abia ai remarcat că se formează riduri la ochi când râzi, probabil nu ai urmat câteva reguli de aur prin care să fi întârziat procesul de ridare.

Expunerea la soare fără protecție solară, fumatul, stresul, alimentația nesănătoasă și oboseala sunt cinci căi de a avansa cu toată viteza către îmbătrânirea prematură. Și nu e valabil doar pentru pielea ochilor, ci și a pielii și organismului, în general.

În plus, după vârsta de 25 de ani, corpul produce cu mult mai puțin colagen și elastină. Iar din această cauză, pielea își pierde în mod natural fermitatea și elasticitatea.

Dacă mai adaugi la asta fumatul, alimentația, radiațiile UV și stresul ajungi să ai riduri la ochi mai devreme.

Secretele prea puțin știute despre reducerea ridurilor la ochi

Secretele prea puțin știute despre reducerea ridurilor la ochi

Deși găsești la raft creme pentru riduri ochi care se pot folosi pentru pielea din jurul ochilor, medicina este cea care are soluțiile spectaculoase.

În vreme ce majoritatea cremelor pentru zona ochilor nu sunt decât simple creme de față în tuburi mici și mult mai scumpe, tratamentele medicale estetice sunt cele care te vor impresiona.

În ultimii zeci de ani, studierea a numeroase substanțe a permis cercetătorilor să evalueze care sunt cele mai eficace.

Din păcate, internetul și rafturile abundă de produse care promit mult și livrează foarte puțin.

E drept că există câteva substanțe care se pot aplica acasă și care să reducă ridurile, însă trebuie să te înarmezi cu o răbdare de fier și o disciplină de oțel. În plus, trebuie să continui să le folosești pe termen lung pentru că, odată întreruptă folosirea, și efectele vor dispărea.

Însă există și alternative care îți fac viața mai ușoară. Poți da timpul înapoi chiar și cu zece ani la acele riduri la ochi, însă doar bazându-te pe un medic specialist.

Cele mai spectaculoase tratamente care întineresc vizibil sunt produsele injectabile, care acționează cum nicio cremă sau ser ar putea-o face.

Tratamente dovedite de știință că funcționează pentru riduri ochi

  • Substanțe injectabile

Substanțele cu cele mai vizibile efecte în cel mai scurt timp (uneori chiar din cabinetul medical).

Fiind substanțe injectabile, acestea își fac efectul mult mai spectaculos, incomparabil cu orice substanțe, oricât de scumpe, dar aplicate pe piele.

De peste 30 de ani, numărul unu rămâne Botoxul, care este, spre surprinderea multora, un medicament folosit în peste 200 de afecțiuni medicale. Doar că folosirea acestuia este aprobată de FDA doar pentru ridurile laba gâștei, nu și pentru ridurile de sub ochi.

Deși mai planează anumite prejudecăți despre Botox din cauza unor femei care arată nenatural și care apar în clipuri virale, Botoxul are un efect cât se poate de natural.

Ai văzut deja zeci de persoane fără îți dai seama că și-au injectat Botox pentru riduri. Atât de frecvent este acest tratament, însă nu are un renume bun din cauza presei, care a ales, mai presus de orice, să pună în reflectoare doar cazurile extreme.

După Botox, podiumul este urmat de acidul hialuronic, care se folosește doar pentru ridurile statice, acele riduri care se văd pe față când ești complet relaxată și nu schițezi nicio expresie.

  • Alte tratamente nechirurgicale

Alte alternative cu rezultate incontestabile sunt și terapia PRF (utilă și pentru cearcăne, și pentru riduri), tratamente cu laser și peelinguri chimice.

Orice tratamente și substanțe folosite însă nu vor fi soluții definitive. Fiecare dintre tratamente are o perioadă de 3 până la 18 luni efect.

  • Opțiunea chirurgicală

Blefaroplastia inferioară este o operație a pleoapelor care te scutește de vizitele regulate, de întreținere a rezultatelor.

Adesea aleasă de pacienții care au pungi sub ochi și piele în exces, cu pliuri și riduri, blefaroplastia aduce o întinerire vizibilă a ochilor, însă nu are pentru toți pacienții un efect de reducere spectaculoasă a ridurilor.

Este drept că este o operație minoră, cu un cost comparabil cu alte tratamente temporare, însă rezultatele sale diferă dacă este să le compari cu injectările cu Botox (pentru riduri de expresie) sau acid hialuronic (pentru riduri statice).

Tratamente cosmetice topice

Tratamente cosmetice topice

Dacă nu te simți pregătită să încerci tratamentele medicale, poți alege o serie de produse care au trecut testul științei.

Nu au un efect spectaculos în decurs de două săptămâni, cum este în majoritatea tratamentelor profesionale medicale, însă au un efect dovedit după mai multe luni de utilizare riguroasă.

Printre produsele topice validate de știință sunt cremele cu retinol, serurile cu vitamina C și cele cu acid hialuronic.

Aproape toate vin la pachet cu îngrijire suplimentară. Aplicarea unei creme de protecție solară 365 de zile din 365 de zile este obligatorie. Folosirea incorectă, de exemplu, a unei creme cu retinol pentru ochi sau ratarea aplicării, pe timpul zilei, a produselor de protecție solară + 50 SPF pot aduce rezultate regretabile.

Așadar, orice substanțe topice te decizi să folosești pentru riduri ochi, trebuie să te documentezi temeinic sau să ceri sfatul unui dermatolog. Concentrațiile folosite pot influența negativ starea pielii.

La ce să fii foarte atentă dacă alegi un tratament pentru riduri ochi făcut într-un cabinet medical

Zona ochilor este o zonă delicată, prin urmare, orice tratament profesional ți-ai dori, alege să fie făcut doar de un medic bine pregătit profesional.

Odată ajuns într-un cabinet medical, e bine să știi care sunt și limitările și riscurile unor astfel de proceduri.

Dacă ridurile de expresie laba gâștei pot dispărea ca prin minune prin injectarea unei mici cantități de Botox, nu la fel se pot trata și ridurile de sub ochi. Cea mai mare autoritate în acest domeniu, FDA, nu a aprobat folosirea Botoxului pentru zona de sub ochi.

Dacă ridurile statice la ochi se pot trata cu acid hialuronic, nu la fel este cazul și ridurilor de expresie, cele care apar pe chip doar atunci când râdem sau ne încruntăm.

În concluzie, dacă ești în căutarea unui tratament cu adevărat spectaculos pentru riduri ochi, atunci trebuie să te bazezi pe un dermatolog sau medic estetician bun.