fbpx

Părul uscat – cauze, remedii și sfaturi de îngrijire

Oct 30, 2020 | Dermatologie

Cauzele pentru care atât bărbații, cât și femeile se confruntă cu păr uscat sunt multiple, printre ele numărându-se greșeli în îngrijrea părului, probleme de sănătate sau anumite carențe de vitamine din organism. Din fericire, pentru toate acestea există soluții.

Părul uscat și fragil este frecvent întâlnit la persoanele de toate vârstele. Acesta nu diferă între bărbați și femei. Deși părul uscat poate fi o problemă deranjantă, de obicei, nu este un semn al unei stări de sănătate grave.

Câteva modificări simple a rutinei de îngrijire a părului ar trebui să reducă uscarea.

Cuprins: Cauze | Remedii | Îngrijirea părului | Life-Style

Ce produce părul uscat?

Glandele sebacee din foliculii de păr produc un ulei natural numit sebum, care hidratează și protejează părul. Pe măsură ce îmbătrânești, corpul tău produce mai puțin sebum, iar părul devine mai predispus la uscăciune.

Persoanele ce au părul creț sunt deosebit de predispuse la a se confrunta cu părul uscat. Acest lucru se datorează faptului că sebumul nu este capabil să ajungă la vârfurile firului de păr la fel de ușor cât poate pe un păr drept sau ondulat.

Șamponarea excesivă

Șamponarea frecventă poate „dezbrăca” părul de uleiurile sale de protecție, astfel cauzând părul uscat, spun dermatologii. Persoanele cu părul creț sunt predispuse, în special, la uscăciunea parului.

Frecvența folosirii șamponului depinde de părul fiecăruia. Dacă părul tău tinde să fie uscat, ar fi bine să încerci să-l speli o data la trei zile, pentru a avea un păr sănătos.

Razele UV

Un alt factor al uscării și deshidratării unui păr sănătos sunt razele ultraviolete. Lumina UV a razelor solare îți poate deteriora atât pielea, cât și foliculii de păr. Expunerea prelungită la lumina UV poate deteriora și stratul exterior al părului, numit cuticulă. Cuticula protejează straturile interioare ale părului și ajută la blocarea umezelii. Când cuticula este deteriorată, părul tău poate deveni uscat sau fragil.

Disfuncție tiroidiană

Glanda tiroidă este situată pe partea din față a gâtului și produce hormoni care controlează metabolismul. Dermatologul susține că hormonii tiroidieni stimulează creșterea părului acționând asupra celulelor stem din foliculii de păr.

Atât hipotiroidismul, cât și hipertiroidismul pot afecta negativ creșterea părului și pot duce la păr uscat și fragil.

Apă clorurată

Expunerea repetată la apa clorurată poate reduce cantitatea de ulei natural din păr și astfel un păr sănătos devine uscat excesiv.

Anumite produse pentru păr

Anumite produse pentru păr, care conțin ingrediente dure, îți pot usca părul.

Ar fi bine să eviți produsele de îngrijire și stilizare a părului care conțin alcooli, cum ar fi:

  • alcool izopropilic;
  • propanol;
  • alcool propilic.

Cum se tratează părul uscat și casant

Iată câteva modalități prin care îți poți menține, cu ușurință, părul hidratat acasă:

1. Folosește mai puțin șampon

Dacă părul tău tinde să fie uscat, poți încerca să-ți reduci frecvența de șamponare la două sau trei ori pe săptămână. Folosește, la clătire, apă mai rece. Folosirea apei reci ajută la închiderea cuticulei firului de păr și, astfel, hidratarea naturală a acestuia este păstrată mai mult timp.

 2. Alege un șampon potrivit tipului tău de scalp

Contrar indicațiilor de pe ambalajele produselor de îngijire a părului, dermatologii recomandă alegerea șamponului în primul rând pentru scalp, deoarece acesta este sursa unui păr sănătos. Un scalp hidratat suficient produce cantitatea necesară de sebum ce hidratează foliculii piloși de la rădăcină.

3. Folosește balsam și măști hidratante/ nutritive

Masca de păr este un element indispensabil în rutina de îngijire a părului, dacă îți dorești un păr sănătos și strălucitor. Măștile se aplică, de regulă, doar pe lungimi și vârfuri, nu pe rădăcină. Aplicarea pe rădăcina părului poate duce la îngrășarea mult mai rapidă a acestuia și, implicit, la o nevoie mai mare de a-l spăla mai des, de unde rezultă un păr uscat.

4. Alte sfaturi de luat în seamă

Schimbă peria de păr cu una confecționată din păr natural, de regulă, de mistreț. Astfel poți preveni deteriorarea și ruperea părului. Acest tip de perii te pot ajuta la stimularea scalpului și la distribuirea uleiului pe totoată suprafața părului.

Lasă părul să se usuce la aer, atunci când temperaturile îți permit. Acest lucru te va ajuta să eviți căldura dăunătoare care usucă părul. Dacă îți usuci părul cu un uscător, încearcă să rămâi la cea mai scăzută temperatură.

Cum să ai grijă de anumite tipuri de păr

Fiecare tip de păr este unic. Părul se clasifică, de regulă, în patru tipuri principale: păr drept, ondulat, creț și afro.

 Părul  drept

Părul drept tinde să devină mai gras decât alte tipuri de păr. Uleiurile se pot deplasa cu ușurință de la scalp până la capătul părului, deoarece nu există bucle care să-l încetinească. Dacă ai părul drept, poate fi necesar să te șamponezi mai des decât persoanele cu alte tipuri de păr. Este bine să alegi un șampon potrivit tipului tău de scalp (pentru păr gras dacă este cazul). Poți folosi și șampon uscat între spălări.

Părul ondulat

Este mai probabil ca părul ondulat să devină încrețit decât părul drept, dar nu are tendința de a deveni la fel de uscat ca părul creț sau afro. Aplicând o cantitate mică de ulei uscat, cum ar fi ulei de avocado sau ulei de semințe de struguri pe păr poți preveni uscarea excesivă a vârfurilor. De asemena, atunci când folosești uscătorul este recomandat să utilizezi și capătul special pentru bucle, pentru a ajuta la definirea acestora și a evita încurcarea excesivă a părului.

Părul creț

Părul creț tinde să devină uscat, deoarece buclele îngreunează transportul uleiurilor hrănitoare de la rădăcină spre vârfuri. Evită apa fierbinte și încheie prin clătire cu apă călduță sau rece, pentru închiderea cuticulei. De asemenea, este bine să folosești balsam sau mască concepute pentru părul creț.  Puteți să-l mențineți hidratat evitând apa fierbinte și uscarea prin suflare atunci când este posibil.

Părul afro/ foarte creț

Părul afro tinde să fie uscat și fragil, deoarece durează mai mult pentru uleiurile naturale ale scalpului să circule pe foliculii de păr pe lungimi. Dacă ai părul uscat, ar fi bine să reduci, pe cât de mult poți, spălatul excesiv. De asemenea, uscatul cu feonul este destul de dăunător. Pentru a evita uscarea excesivă poți usca părul în prosop și, eventual, să alegi uscarea naturală, în aer liber, cât de mult poți. De asemenea, aplicarea untului de shea sau a uleiului de cocos poate ajuta la o mai bună hidratare.

Modificări ale stilului de viață pentru un păr mai sănătos

Chiar dacă genetica joacă un rol important în determinarea sănătății părului, obiceiurile bune ale stilului tău de viață pot fi, de asemenea, benefice. Unele modificări pe care le poți face pentru a vă maximiza sănătatea părului ar fi:

  •  Consumul de proteine: Părul tău este făcut în principal dintr-o proteină dură numită keratină. Consumul scăzut de  proteine ​​poate duce la un  păr slab și fragil.
  •  Alegerea  unei diete echilibrate te poate ajuta să previi deficiențele de micronutrienți care vă pot afecta negativ sănătatea părului. Se consideră că deficiențele de zinc și biotină împiedică creșterea părului.
  • Evitarea fumatului: Fumatul poate afecta negativ multe aspecte ale sănătății tale. Studiile dermatologice au arătat că există o legătură între fumat și căderea părului. Renunțarea poate fi dificilă, dar un medic te poate ajuta să creezi un plan care să funcționeze.
  • Minimizarea expunerii la soare: Expunerea prelungită la lumina UV vă poate deteriora părul. Purtarea unei pălării la soare ajută la protejarea părului de razele UV.
  • Sportul: Exercițiile fizice pot îmbunătăți fluxul de sânge la nivelul scalpului și pot ajuta la îmbunătățirea sănătății părului. Părul uscat este o problemă obișnuită în rândul bărbaților.

Părul uscat este o problemă cu care se confruntă atât bărbații, cât și femeile. Din fericire, o rutină de îngrijire corectă a acestuia, evitarea tratamentelor termice, folosirea de măști și uleiuri nutritive, precum și evitarea spălării excesive îți vor fi de ajutor pentru a obține un păr sănătos, strălucitor și … hidratat.