Te-ai întrebat vreodată ce metodă de scoatere a alunițelor este cea mai bună? Probabil că știi deja că o operație de scoatere alunițe nu a rămas singura metodă de îndepărtare a nevilor. Știința medicală a avansat și o noi metode sunt folosite, printre care scoaterea alunițelor cu laser.

Metode de îndepărtare a alunițelor sunt mai multe, însă niciodată recomandate la întâmplare de către un dermatolog. Printre acestea se numără electrocauterizarea, crioterapia, radiocauterizarea și laserul ablativ.

Toate acestea, alături de laser nu sunt însă recomandate niciodată pentru alunițe ce pot avea cea mai mică suspiciune de celule canceroase.
Deși unii medici folosesc metoda laser pentru a elimina alunițele, această metodă tehnică nu este de obicei recomandată decât în situații limitate.

Folosirea acestei metode înseamnă că nu poate fi efectual un examen histopatologic. Cu alte cuvinte, nu poate fi prelevată nicio mostră din aluniță, care să fie studiată pe care medicul să o studieze microscopic. Astfel, doctorul este pus în situația de a nu putea da un diagnostic precis.
În plus, alunițele sunt mai susceptibile de a reveni în urma acestor tratamente.

Când este scoaterea alunițelor cu laser potrivită

Multe persoane dezvoltă alunițe pe piele la un moment dat. Deși, de cele mai multe ori, sunt total inofensive, unele pot crea anumite complexe, mai ales dacă sunt localizate pe față sau altă zonă de piele la vedere.

Deși există multe opțiuni disponibile pentru îndepărtarea alunițelor, acestea nu sunt universal potrivite pentru orice tip de nevi.

Iată câteva situații în care un medic poate recomanda scoaterea alunițelor cu laser.

 1. Alunița nu prezintă risc de cancer

Scoaterea alunițelor cu laser poate fi potrivită doar după evaluarea unui medic dermatolog. Dacă acesta constată că alunițele nu sunt susceptibile din punct de vedere malign, atunci scoaterea alunițelor cu laser poate fi recomandată.

Dacă medicul dorește să aibă o certitudine de 100% legată de aluniță, poate propune prelevarea unei biopsii. Ceea ce implică prelevarea de țesut, după care este nevoie de o vindecare și de un răspuns final.

 1. Alunița nu este fixată adânc în straturile pielii

Într-o astfel de situație, procesul de îndepărtare al alunițelor cu laser este ineficient. Raza de acțiune a laserului nu va permite îndepărtarea bazei sale din stratul dermic.

Excizia chirurgicală ar fi o modalitate mai sigură de a extrage toți pigmenții în aceste cazuri.

Dacă alunița ta este mai plată și mai mică sau dacă este ieșită în relief, poate fi îndepărtată cu ușurință cu un laser. Acest lucru este valabil și pentru negii care pot fi confundați cu alunițe.
Doar un medic poate evalua cât de extinsă este alunița sub piele. Nu ar trebui să încerci niciodată să o tai sau să o înțepi.

 1. Evitarea unei cicatrici după îndepărtarea unei alunițe benigne

În comparație cu alte metode de îndepărtare a nevilor, scoaterea alunițelor cu laser este în topul rezultatelor estetice.

Așadar, dacă ai alunițe pe față care nu sunt susceptibile de cancer, metoda laser este vestea bună pe care probabil voiai să o auzi.

Marele avantaj al tratamentului cu laser este, cu alte cuvinte, reducerea riscului de a avea o cicatrice inestetică care este considerabil mai mare după o operație de scoatere alunițe.

După o cicatrizare completă, multe dintre alunițele tratate cu laser lasă urme abia perceptibile. Explicația constă în faptul că lumina laser descompune pigmentul din aluniță, dar nu provoacă atât de multe daune pielii în mod direct.

În plus, pentru că pielea nu este tăiată cu bisturiul, se reduce, de asemenea, și riscul de infecție.

De ce o operație de scoatere alunițe este cea mai bună alegere

De ce o operație de scoatere alunițe este cea mai bună alegere, deși este cea clasică

Deși ai putea fi sedusă de ideea de a avea o piele impecabilă, fără cicatrici, cum promite uneori tehnica laser de îndepărtare a alunițelor, realitatea este că sănătatea trebuie să rămână pe primul loc.

În România și în lume, cancerul de piele afectează tot mai multe persoane, iar alunițele precanceroase sau canceroase nu sunt ceva ce neglijat.

Din acest motiv, o operație de scoatere alunițe rămâne în continuarea alegerea numărul unu a medicilor dermatologi care pun sănătatea mai presus de estetică.

În plus, mulți pacienți care sunt îndrumați să aleagă o operație de scoatere alunițe sunt mulțumiți de felul în care arată după vindecare.

Motivul esențial pentru care medicii aleg să recomande operația este pentru că poate fi făcută o biopsie. Doar prin acest test de laborator poate fi pus un diagnostic precis și evaluat microscopic dacă alunița este benignă sau malignă.

Dacă biopsia indică faptul că alunița este malignă, atunci medicul poate prescrie în timp util un tratament pentru cancerul de piele astfel încât boala să nu se răspândească în alte părți ale corpului.

Când chirurgia este singura opțiune

Majoritatea alunițelor sunt inofensive, însă medicii sunt foarte atenți la modificarea câtorva caracteristici, care pot face un simplu nev unul care are suspiciune de cancer.

Acestea sunt caracteristici nevilor care îi determină pe doctori să recomande o operație de scoatere alunițe și să excludă scoaterea alunițelor cu laser sau orice altă metodă alternativă:

 • asimetrie (cele două jumătăți ale nevului nu sunt identice);
 • margini neregulate sau șterse;
 • culoare neuniformă;
 • diametru mai mare de 6 mm;
 • modificări ca dimensiune, formă sau culoare sau provoacă mâncărime sau sângerare.

Dacă un nev are una dintre aceste caracteristici, programează-te cât mai curând pentru un consult dermatologic.

Cum decurge o operație de scoatere alunițe?

Această operație este una dintre cele mai comune intervenții chirurgicale. Este o intervenție rapidă, fără riscuri și nedureroasă.

Apare un mic disconfort după ce efectul anestezicului trece, însă nu este o operație care necesită îngrijiri ample.

Înainte de o operație de scoatere alunițe, medicul o va inspecta folosindu-se de un instrument numit dermatoscop. Acesta îi permite să vadă detaliile suprafeței aluniței.

Apoi este marcată zona în care se va face intervenția, se va dezinfecta și va fi aplicat un anestezic. Acesta poate fi sub formă de cremă sau sub formă injectabilă. În unele cazuri, medicul poate decide să le aplice pe amândouă.

Medicul face incizia, asigurându-se că nu atinge nici o terminaţie nervoasă. Pentru a fi sigur că toate celulele potențial canceroase sau precanceroase sunt îndepărtate, chirurgul elimină și o mică porţiune de piele normală din jurul aluniţei.

Următorul pas constă în scoaterea aluniţei cu ajutorul unei pensete. În această etapă sângerarea este normală, iar chirurgul o menţine sub control prin aplicarea unei presiuni uşoare asupra zonei operate.

Tipuri de tehnici folosite într-o operație de scoatere alunițe

Tipuri de tehnici folosite într-o operație de scoatere alunițe

În funcție de tipul aluniței, chirurgul poate alege una din aceste tehnici chirurgicale:

 • Excizie clasică cu margine de siguranță

Nevii (alunițele) sunt îndepărtate prin tăiere cu bisturiul cu o margine de piele sănătoasă din jur (atât la suprafață, cât și în profunzime)

Acest tip de excizie permite evaluarea amănunțită a aluniței și permite doctorului să dea un diagnostic precis.

Este procedura pe care medicii dermatologi o preferă, punând sănătatea mai presus. Singurul dezavantaj al acestei proceduri este cicatricea care se poate forma. De obicei, aceasta are o lungime de aproximativ 3 ori mai mare decât diametrul aluniței inițiale.

 • Excizia tip răzuire

Alunițele proeminente pot fi operate astfel. Acestea sunt îndepărtate printr-o taiere tangențială cu pielea, iar baza lor este cauterizată.

Dezavantajul acestei tehnici este că mostra trimisă spre biopsie este de cele mai multe ori fragmentată, iar unele fragmente canceroase pot fi excluse din analiză. În aceste situații, aspectul și diagnosticul inițial sunt foarte importante.

 • Excizia tip perforare

Doar alunițele mici pot fi operate astfel. Tehnica constă în eliminarea alunițelor cu un instrument metalic, numit preducea, după care se chirurgul adaugă unul sau mai multe fire de sutură.

Tehnica permite folosirea probei și analizarea in profunzime și are ca avantaj o cicatrizare de dimensiuni reduse.

Care sunt riscurile sau complicațiile asociate cu o operație de scoatere alunițe?

Când dermatologul îndepărtează o aluniță, este o procedură cu risc scăzut. Dar, ca toate procedurile, există unele riscuri. Printre acestea se numără sângerarea, infectarea, leziuni ale nervilor, cicatrici și reapariția aluniței după intervenție.

Care este timpul de recuperare după o operație de scoatere alunițe?

Timpul de vindecare depinde de sănătatea ta generală și de dimensiunea aluniței îndepărtate.

În general vindecarea are loc în decurs de două până la trei săptămâni. În acest timp, pacienții nu are restricții deosebite.

Pentru a preveni infecțiile, se evită contactul cu apa conform indicațiilor doctorului. Prin urmare înotul, sauna sau băile sunt interzise pentru aproximativ două săptămâni.

Tot pentru prevenirea infecției, chirurgul recomandă menținerea unui pansament și aplicarea unui medicament sub formă de pulbere.

După vindecare, este necesar să aplici produse de protecție solară pe zona respectivă. Dacă nu respecți acest sfat riscul este o cicatrizare mai puțin estetică.