Nici o afecţiune medicală nu e uşor de acceptat. Dacă tu sau cineva drag ție are maladia dupuytren, probabil vrei să ştii ce poți face pentru a avea o mobilitate a palmelor cât mai mare.

Poate nu ca la 20 de ani, dar măcar care să îți dea un confort cât mai mare în activitățile de zi cu zi.

Nu dispera. Acest articol este în special pentru cei care au încercat diverse remedii și își pun problema dacă să își facă curaj pentru a face o operaţie pentru dupuytren.

Câteva lucruri despre maladia dupuytren de care poate că nu știai

Dupuytren este o boală care se manifestă exclusiv la nivelul palmelor și progresează lent, pe parcursul mai multor ani, fără durere.

Boala afectează atât bărbații, cât și femeile mature. Mai frecventă este totuși la bărbaţii trecuţi de vârsta de 40 de ani.

Indiferent de sex, boala tinde să aibă o incidență mai mare la persoanele fumătoare, cu diabet zaharat sau care consumă prea mult alcool.

În mare parte, boala presupune îngroşarea şi scurtarea ligamentelor din palme, ceea ce blochează funcţionarea normală a degetelor inelare. Deşi poate fi controlată cu injecţii cu steroizi în primă fază, pentru un confort fizic, medicii recomandă într-un anumit stadiu o operaţie pentru dupuytren. Mai ales când activități de zi cu zi, precum cărarea unei plase sau pieptănatul provoacă disconfort.

Diagnosticarea bolii dupuytren

Pentru a vedea dacă suferi sau nu de această boală, medicii folosesc testul Hueston. Doctorul te va ruga să pui mâna pe masă cu palma în jos. Dacă nu poţi să îţi lipeşti palma de suprafaţa mesei, cel mai probabil suferi de madalia dupuytren.

În diagnosticare este importantă stabilirea stadiului la care se află boala. Pentru dupuytren există 3 stadii. În stadiul 1 boala se manifestă printr-un nodul în plamă şi a unei benzi în zona centrală a palmei. Stadiul 2 se caracterizează prin aceeaşi bandă, însă aceasta este mult mai îngroşată şi limitează mişcarea degetului, iar stadiul 3 este atunci când nu mai poţi mişca deloc degetul afectat, acesta stând într-o poziție fixă tot timpul.

Cauzele bolii Dupuytren

Nu se ştie precis ce anume cauzează maladia Dupuytren, însă medicii consideră că predispoziția genetică joacă un rol important. În plus, dacă ai avut leziuni, lovituri puternice sau alte traume grave la nivelul mâinilor, acestea s-ar putea să fi contribuit la manifestarea bolii Dupuytren.

Există mai mulţi factori care ar putea duce la manifestarea acestei boli. Vârsta este unul din cei mai importanţi factori. Odată trecut de 40 de ani, ai şanse mai mari să suferi de această afecţiune.

Dacă fumezi mult sau consumi mult alcool, sunt șanse mai mari ca boala să se manifeste. Și asta pentru că fumatul și alcoolul în exces au efecte negative asupra sângelui. Diabetul zaharat şi tulburările convulsive, precum epilepsia, sunt şi ele posibile cauze care pot agrava boala Dupuytren. S-a observat că în medie 3-33% din pacienţii cu diabet zaharat au şi boala dupuytren.

Simptome ale bolii Dupuytren

Există mai multe boli care afectează modul în care îţi foloseşti mâinile. În cazul maladiei dupuytren, degetele sunt îndoite spre palmă şi e aproape imposibil să le întinzi.

Pe lângă asta, poţi observa formarea unui sau mai multor noduli în palmă. Datorită îngroşării ligamentelor, aceşti noduli vor cauza nişte şanţuri în dreptul degetului afectat.

Pe lângă faptul că e destul de greu să îţi foloseşti mâinile, zonele cu noduli pot să îţi provoace durere. Uneori, pielea va fi afectată iremediabil, însă doar dacă nu te preocupi să mergi din timp la doctor și să urmezi un tratament sau să faci opeprația pentru Dupuytren atunci când acesta spune că este momentul.

Tratamente injecţii și operaţie dupuytren

Tratamente: injecţii și operaţie dupuytren

Medicina a evoluat destul de mult pentru a asigura că boala dupuytren e tratată sau cel puţin ameliorată. Există două principale metode de tratament: injecţii cu steroizi și operaţie pentru Dupuytren.

  • Injecţiile

Aponovrectomia precutanată cu ac este una dintre metodele de tratare a bolii.

Aceasta este o procedură în care nu se face nici o tăietură, ci se injectează o substanță sub anestezie locală. Deşi va trebui să stai în jur de 2 ore în spital după procedură, procesul de recuperare este rapid pentru că vei avea nevoie doar de un pansament. Totuşi, procedura nu are mereu un efect vizibil în cazurile mai severe.

  • Operaţie Dupuytren

În cazul în care ai contractura degetului este mare ţi se recomanda, inevitabil, o operaţie pentru Dupuytren. Altfel spus, cu cât mai tare este îndoit degetul spre interiorul palmei, cu atât mai urgentă devine o operaţie pentru Dupuytren.

În ce constă o operaţie pentru Dupuytren

O operaţie pentru Dupuytren este o intervenţie chirurgicală menită să deblocheze degetele afectate. În timpul acestei intervenţii medicul face o tăietură a pielii în zig-zag şi elimină ţesutul îngroşat de la nivelul palmei.

Procedura are loc sub anestezie locală şi durează 40-120 de minute. În unele cazuri speciale și mai rare, doctorul poate alege să pună pacientul sub anestezie generală.

Pregătire pentru o operaţie Dupuytren

Deşi pe internet găsești suficiente informații despre operație, tot un consult medical este esențial. Doar un medic, după o consultare față în față, nu online, poate hotărî ce tip de tratatment e cel mai potrivit pentru tine.

Doctorul va trebui să aleagă tehnica de intervenţie chirurgicală la nivelul mâinii ţinând cont de vârsta şi profesia ta, dar şi de ritmul de progresie a bolii, consecinţele operaţiei dupuytren şi procesul de recuperare.

Recuperare după o operaţie Dupuytren

În medie, procesul de recuperare are loc timp de 14-60 de zile şi variază în funcţie de severitatea bolii. După o operaţie pentru Dupuytren vei avea nevoie de 2-3 săptămâini pentru ca rana să se vindece. În acest timp ţi se vor aplica pansamente, iar dacă e necesar, vei primi şi medicamente contra durerii.

Merită să faci o operaţie pentru Dupuytren

Merită să faci o operaţie pentru Dupuytren?

Operaţia Dupuytren este cea mai eficientă metodă de tratare a bolii. Datorită faptului că deblochează direct degetele, operaţia permite eliberarea imediată a mâinii şi libertate de mişcare pe care nu o vei obține niciodată cu injecțiile.

În cazurile uşoare, a doua zi după operaţie poţi reveni imediat la viaţa cotidiană dinainte. Deşi perioada de recuperare este destul de lungă (4-8 săptămâini), efectele pe care le are o operaţie Dupuytren sunt incomparabile cu alte proceduri.

Trebuie totuşi să ştii că boala recidivează, iar acest lucru ar însemna că vei avea nevoie de intervenţii repetate. La fel, ţine cont de faptul că, în medie, o operaţie pentru Dupuytren este făcută la un alt standard într-o clinică privată față de un spital de stat.

Iată părerea unui pacient care a făcut o operație Dupuytren:

Nu am avut nevoie de o atelă și am simțit foarte puțină durere. Nici măcar nu am luat medicamentele pentru durere prescrise de domnul doctor după ce a trecut efectul anesteziei.

Cam în a șasea zi palma arăta ușor umflată și avea roșeață.Însă asta nu m-a împiedicat să fac o excursie departe de casă. Exercițiile care domnul doctor mi le-a dat de făcut erau ușor de urmat. Singura mea restricție a fost să nu pun palma operată în contact cu apă fierbinte. Așa că am folosit o pungă de plastic și o bandă de cauciuc în jurul încheieturii mâinii când făceam duș.

Mi-a fost recomandată și kinetoterapie după operație, dar spre rușinea mea nu am făcut-o. Chiar și așa, după două săptămâni am putut să lucrez în grădină și să fac alte treburi folosind o mănușă de protecție.

După 6 luni de la operație pentru Dupuytren, pot să spun clar că am luat cea mai bună decizie. Sunt foarte mulțumit că îmi pot folosi normal mâna dreaptă, iar zona afectată este complet vindecată. Am doar câteva mici cicatrici, însă sunt fericit că pot misca complet degetul mic, ceea ce era doar un vis în urmă cu un an.

Dacă toate simtomele descrise te fac să crezi că tu sau cineva drag ar putea avea boala Dupuytren, adresează-te unui medic dermatolog care este cel mai în măsură să stabilească un diagnostic și să îți recomande un tratament injectabil sau o operație chirurgicală.

Published On: septembrie 14th, 2022 / Categories: Dupuytren / Tags: , /