Trăsăturile noastre faciale sunt de obicei primele lucruri pe care le observă oamenii când ne privesc. Însă nu toți ne naștem cu toate trăsăturile faciale care sunt referința de frumusețe pentru societate. Aprox. 5 % dintre oameni se nasc cu urechi clăpăuge, iar o parte dintre aceștia aleg să facă o operație de micșorare a urechilor pentru a avea o mai mare încredere în aspectul lor.

Urechile decolate, adică urechi clăpăuge, în termeni familiari sunt urechi ce sunt mai distanțate cu cel puțin 2 cm de mastoidă, adică partea craniului din spatele urechii. Dacă ai urechi clăpăuge, nu e nimic care să te îngrijoreze din punct de vedere medical. Ele nu se transmit mai departe copiilor și nici nu reprezintă, la rândul lor o moștenire genetică de la părinți.

O mare parte dintre pacienții noștri care au ales să facă o operație de micșorare a urechilor ne-au împărtășit că sarcasmul celorlalți i-a dus în pragul în care doar o operație de micșorare a urechilor era singura lor opțiune pentru a avea o viață socială normală. O viață în care să lege relații fără să sufere de complexul urechilor care distrăgeau atenția de la alte atribute personale.

Dacă ai urechi clăpăuge, proeminente sau deformate, otoplastia (familiar numită operație de micșorare a urechilor) este modalitatea prin care poți avea urechi frumos proporționate cu celelalte trăsături faciale.

Când poate fi făcută o operație de micșorare a urechilor

Operația poate fi făcută atât pentru copii, cât și pentru adulți.

Un adult poate să opteze pentru otoplastie oricând. Singura condiție este ca starea de sănătate să fie bună.

La copii, vârsta ideală pentru o operație de micșorare a urechilor este de 5- 6 ani. La această vârstă, urechea este dezvoltată aproape complet, iar copilul este cooperant și poate scăpa de o eventuală traumă psihică care se poate produce la școală, unde poate suferi în urma remarcilor acide ale colegilor.

Alternative nechirurgicale

În cazul adulților nu există alternative nechirurgicale.

Însă, în cazul nou-născuților cu urechi clăpăuge se poate interveni prin metode nechirurgicale. Mai exact, folosind niște fire speciale sau benzi adezive, pe care bebelușul trebuie să le poarte continuu, timp de 6-8 săptămâni.

Rata de succes este mai mare dacă acest tip de tratament este realizat în primele 72 de ore de viață. Însă, un studiu din 2020, realizat de Aesthetic Plastic Surgery concluzionează că rezultate estetice similare se pot obține și dacă tratamentul nechirurgical este început în primele cinci săptămâni de viață ale bebelușului.

Procedura de operație de micșorare a urechilor

Procedura de operație de micșorare a urechilor

Întreaga procedură durează aproximativ două ore.

În cazul adulților o operație de micșorare a urechilor se desfășoară sub anestezia locală.

În cazul copiilor, operația se desfășoară sub anestezie generală sau anestezie locală și sedare intravenoasă.

Intervenția propriu-zisă începe printr-o incizie în spatele urechii, se excizează o parte din cartilajul urechii cu ajutorul unor fire de sutură permanentă. La final, incizia se închide, iar cicatricea finală rămâne ascunsă în spatele urechii, fiind practic invizibilă.

Ce se întâmplă imediat după operație?

Odată ce procedura se încheie, urechile sunt acoperite cu un pansament, care de obicei este purtat timp de 7 – 10 zile. În această perioadă, este recomandat ca pacientul să întrerupă activitatea de zi cu zi și să se recupereze acasă.

Chirurgul plastician poate recomanda, de asemenea, purtarea unei bentițe pentru cel puțin 2 luni după operație și să evitarea oricăror activități sportive.

Pe parcursul perioadei de recuperare, pacienții pot avea diverse neplăcere, care sunt însă firești în procesul de vindecare.

Este posibilă resimțirea durerii după încheierea intervenției chirurgicale. În acest caz, chirurgul plastician poate prescrie un analgezic ușor, cum ar fi paracetamolul. În caz de durere, este foarte important ca pacientul să nu ia un analgezic oarecare, precum aspirina, pentru că aceasta stimulează sângerarea.

Amorțeala în timpul recuperării este normală și este doar temporară. Senzația de confort va reveni treptat.

Unii pacienți pot prezenta o infecție ușoară în jurul liniei cusăturii. Dacă se întâmplă acest lucru, este indicat să își facă imediat o programare la chirurgul plastician și acesta va dezinfecta zona pentru o vindecare cât mai bună.

Pansamentele vor fi îndepărtate după o săptămână. Pacienții observă unele umflături și vânătăi, dar acestea sunt doar temporare și ar trebui să dispară în decurs de 14 zile. După aceste prime două săptămâni, rezultatele mult dorite încep să devină vizibile.

Sfaturi pentru perioada de recuperare

Sfaturi pentru perioada de recuperare

Atunci când este efectuată de un chirurg plastician certificat, o operație de micșorare a urechilor poate produce rezultate sigure, care sunt de lungă durată. Cu toate acestea, a avea grijă de tine în timpul perioadei de recuperare este cheia pentru rezultate optime.

Iată 8 sfaturi simple pentru perioada de recuperare:

  1. Nu transporta obiecte grele timp de cel puțin o lună;
  2. Nu îți sufla prea tare nasul și nu cânta la un instrument de suflat timp de cel puțin 4 săptămâni;
  3. Păstrează-ți urechea uscată și evită să îți speli părul până când rana externă s-a vindecat;
  4. Evită înotul până când chirurgul spune că este sigur să faci acest lucru;
  5. Evită să dormi pe partea afectată pentru a evita disconfortul sau durerea;
  6. Încearcă să ai capul ridicat în timp ce dormi;
  7. Aplică orice unguent sau medicament prescris de chirurgul plastician. Acestea reduc neplăcerile, iar în cazul cicatricilor, acestea se vor atenua cât mai frumos.
  8. Ai răbdare și așteptări realiste legat de aspectul final al urechilor.

Dacă te hotărăști să faci o operație de micșorare a urechilor este important să discuți cu medicul tău despre opțiunile pe care le ai. Acesta va putea să îți evalueze istoricul medical, să stabilească dacă ești un candidat bun și să îți ofere instrucțiuni pentru cea mai bună recuperare postoperatorie.

Dacă întâmpini complicații în timpul recuperării, trebuie să discuți imediat cu chirurgul plastician. Acesta va putea să îți evalueze urechile și să îți ofere orice sfat necesar pentru cea mai rapidă recuperare.

Când se vor putea vedea rezultatele după o operație de micșorare a urechilor

Deși este posibil să observi imediat o oarecare îmbunătățire a formei și a poziției urechilor, va dura până la 8 săptămâni pentru ca acestea să se vindece complet și să aibă forma finală.

Majoritatea pacienților se pot întoarce la locul de muncă după prima săptămână de operație, dar trebuie să evite activitățile sportive intense timp de cel puțin o lună după procedură.

Dacă dorești să dorești să te simți mai confortabil și mai încrezător în aspectul tău și înclini să faci o operație de micșorare a urechilor, programează-te la un medic chirurg estetician.