fbpx

Mindfulness pentru începători

Mar 30, 2020 | Stil de viață

Este posibil să fi auzit de mindfulness, concept care a început să devină mult mai popular în ultimii ani, dar știi ce este acesta de fapt și cum îți poate îmbunătăți sănătatea?

Iată un scurt ghid pentru începători, care răspunde la cele mai frecvente întrebări despre mindfulness.

Ce este mindfulness?

Mindfulness acordă atenție momentului prezent, gândurilor și emoțiilor tale și lumii din jurul tău. Este considerat că te poate ajuta să te bucuri mai mult de viața ta, să te înțelegi pe tine și chiar să-ți ajute bunăstarea mentală.

Activități mindfulness

Poate dorești să începi să practici mindfulness zilnic, dar este posibil să nu fii sigur cum. Iată trei moduri sau activități pe care le poți încorpora în viața ta de zi cu zi.

Mâncare: Cu toții putem fi vinovați că nu suntem atenți la ceea ce mâncăm, indiferent dacă ne uităm la televizor sau ne jucăm pe smartphone-uri. De ce să nu încorporezi modul mindfulness în timpul unei mese pe zi. Aceasta presupune să acorzi o atenție deosebită gustului, vederii și texturilor din ceea ce mănânci. De exemplu, dacă iei micul dejun, acordă atenție detalii precum felul în care pui cerealele în castron sau la temperatura laptelui.

Meditație: Mulți dintre noi am auzit despre meditație, și poate chiar ai încercat-o. Dar, dacă descoperi că nu îți poți goli complet mintea, încearcă meditația de tip mindfulness. Încearcă să stai în liniște și să te concentrezi asupra respirației, a senzațiilor din corpul tău și a ceea ce poți auzi în jurul tău. Dacă gândurile tale se încep să apară, încearcă să le readuci în prezent. Unii oameni consideră că yoga îi ajută să se concentreze, așa că ai putea să îi combini cele două activități.

Colorat: Ceva care a fost popular în ultimii ani, sunt cărțile de colorat mindfulness. De ce să nu-ți iei ceva timp din zi, să-ți aduci aminte de copilul tău interior și să te bucuri de simpla plăcere de a colora? Concentrează-te pe nuanțele pe care le utilizezi și pe senzația și sunetul creioanelor sau stilourilor pe care le folosești.

Aplicații mindfulness pentru smartphone

Există multe aplicații care te pot ajuta cu multe lucruri, inclusiv să păstrezi legătura cu prietenii, să fii activ și să ajungi acolo unde trebuie să fii. Dar știai că există și aplicații de tip mindfulness? Iată trei aplicații pe care le-ai putea încerca:

Headspace

Această aplicație gratuită, cu un abonament opțional de 9,99 EUR pe lună, folosește animații pentru a te învăța elementele de bază ale mindfulness și meditației. Versiunea gratuită îți oferă acces la pachetul de bază, care include 10 zile de meditații ghidate și câteva exerciții mai mici, inclusiv un exercițiu de respirație de un minut. Dacă ai decis să optezi pentru abonament, deblochezi 550 de ore de conținut suplimentar, inclusiv subiecte despre productivitate și gestionarea durerii.

Calm

La fel ca Headspace, Calm are un program de bază care este gratuit pentru a descărca apoi un abonament opțional de 9,99 EUR pe lună, care deblochează mai mult conținut. Descărcarea gratuită are o varietate de exerciții de meditație bazate pe voce, inclusiv un program de începători de șapte zile pentru a te ajuta să te obișnuiești cu activități precum meditație și mindfulness. Ele acoperă, de asemenea, elemente de bază, cum ar fi respirația de tip mindfulness și au o selecție de muzică calmantă și povești de somn care să te ajute dacă avi dificultăți în somn.

MindFi

Perfect pentru cei care nu au mult timp în timpul zilei, MindFi este conceput pentru a se încadra în rutina ta zilnică. Include exerciții scurte de mindfulness adaptate punctelor cheie din timpul zilei, cum ar fi naveta sau orele de masă. De exemplu, există un exercițiu de cinci minute dedicat alimentației de tip mindfulness. Ședințele durează 10 minute și sunt conduse de un antrenor de meditație.

Mindfulness poate ajuta cu depresiunea?

Să fii conștient de tine în prezent te poate ajuta să te bucuri mai mult de lumea din jurul tău, să te înțelegi mai bine pe tine și, eventual, să obții o nouă perspectivă asupra lucrurilor.

Profesorul Williams, fost director al Oxford Mindfulness Center, spune că „majoritatea dintre noi avem probleme pe care le găsim greu de rezolvat, iar atenția ne poate ajuta să ne ocupăm cu ele mai productiv”. El afirmă, de asemenea, că „conștientizarea de acest fel ne ajută să observăm mai devreme semne de stres și anxietate și ne ajută să ne ocupăm mai bine de acestea.

Institutul Național pentru Excelență în Sănătate și Îngrijire (NICE) recomandă, de asemenea, mindfulness ca o modalitate de a preveni depresia la persoanele care au avut 3 sau mai multe atacuri de depresie în trecut.