Părul nedorit de pe corp este unul dintre supliciile oricărei femei, începând cu adolescența și continuând chiar și când acestea stăpânesc știința și arta epilării cu aparatul, lama sau ceara. Însă cum poți avea încredere în epilarea cu laser când ai auzit minciuni despre epilarea definitivă de care nici nu ți-ai dat seama că sunt minciuni? Sau ai auzit cosmeticiana sau vreo prietenă ipohondră fiind neîncrezătoare?

Deși îndepărtarea părului cu laser a fost perfecționată încă din anii ‘60 și este disponibilă și în România de mai mulți ani, mai multe minciuni despre epilarea definitivă continuă să persiste fără motive. Este oarecum firesc să nu ai încredere atunci când o tehnologie nouă își face apariția și promite să rezolve mult mai repede și mai bine problemele cu care te-ai confruntat de multă vreme. Însă tehnologia laser pentru epilare nu este o tehnologie nouă. A fost inventată în anii ‘60 și a fost îndelung testată și îmbunătățită. Mii de studii au fost deja publicate și au dovedit eficacitatea epilării cu laser. Fapt pentru care următoarele minciuni despre epilarea definitivă cu laser sunt extrem de ușor de demontat.

1. Epilarea cu laserul poate cauza cancer

Există trei tipuri principale de laser: cu alexandrit, cu diodă și Nd:YAG. Toate au la bază principiul de a distruge rădăcinile firelor de păr, producând energie sub forma unei lumini concentrate. Aceasta însă nu afectează celulele la nivel molecular, pentru că laserul funcționează pe bază de radiații neionizante. Acestea nu pot distruge moleculele și, prin urmare, nu pot provoca mutații în celule.

În plus, energia luminoasă generată de laser acționează numai la nivelul foliculului de păr. Iar studii recente au dovedit în plus că acțiunea laserului nu provoacă leziuni ale ADN-ului și nici mutații la nivel celular, care pot fi uneori asociate cu forme de cancer de piele.

Ca să îți dai seama de enormitatea acestei minciuni despre epilarea definitivă, gândește-te doar că primul laser conceput pentru a distruge foliculii de păr a fost inventat de însăși un doctor pe nume Theodore H Maiman, pe 7 iulie 1960. Dacă această tehnologie ar fi fost provocat cancer, studiile și experiența directă le-ar fi dovedit cu vârf și îndesat.

2. Laserul dăunează organelor interne

Laserul pentru îndepărtarea părului nedorit nu funcționează ca un laser care îndepărtează o piatră de la rinichi. Raza lui de acțiune este limitată la 4 mm sub piele. Prin urmare, nu are cum să ajungă până la organe și să le afectează. Laserele moderne care sunt acum disponibile în clinici sunt precise și acționează asupra pigmentului din foliculul de păr, fără a afecta țesuturile pielii din jur sau organele vitale.

În timpul tratamentului de epilare, doctorul sau tehnicianul care manevrează laserul protejează ochii cu niște ochelari de protecție speciali, care trebuie purtați pentru a-i proteja de razele laserului. Însă, de la protecția ochilor până la afectarea organelor interne este o prăpastie mare în judecată. De aceea, considerăm aceasta una dintre cele mai mari minciuni despre epilarea definitivă. Gândește-te în plus că laserele sunt folosite actualmente pentru orice zonă a corpului, începând cu fața, picioarele, bărbia, spatele, brațele, axila, zona inghinală și oricare altă parte a corpului.

Ce dovadă în plus mai bună că epilarea cu laser este sigură, dacă nu recomandarea dermatologilor pentru epilarea definitivă cu lumină intens pulsată (IPL) în tratamentul pentru combaterea foliculitei? Această afecțiune atât inestetică, cât și dureroasă a dat bătăi de cap multă vreme până la descoperirea eficienței terapiilor IPL. Unde mai pui și faptul că acestea sunt recunoscute în tratarea cu succes a cicatricilor lăsate de acnee, a ridurilor și a petelor specifice în timpul sarcinii, expunerii solare sau îmbătrânirii?

3. Epilarea cu laser e complet nedureroasă

Dintre diversele minciuni despre epilarea definitivă, aceasta este poate una la granița dintre adevăr și ficțiune. Pentru majoritatea persoanelor, tratamentul cu laser provoacă un oarecare disconfort. Deși acest lucru nu poate fi descris ca fiind dureros, este totuși un disconfort. Însă, pentru persoanele care au prag de durere mai mic, epilarea devine o experiență diferită față de a majorității.

Însă nu trebuie să îți faci griji nici dacă ești din categoria acestor persoane care resimt durerea mai intens. Clinicile care au protocoale serioase, prevăd ca, înainte de procedura cu laser, medicul sau tehnicianul să aplice o cremă anestezică. În plus, tuturor pacienților le este aplicat un gel rece în timpul ședințelor cu laser. Alteori sunt folosite dispozitive speciale de răcire, în esență, protejează straturile exterioare ale pielii de supraîncălzire. La unele clinici se aplică fie pachete cu gheață, fie creme sau loțiuni antiinflamatoare. În felul acesta orice disconfort este diminuat, oricât de sensibil ești la durere.

4. Epilarea cu laser nu funcționează pe pielea închisă la culoare

Iată una dintre minciuni despre epilarea definitivă care se năruie cât ai zice pește.

Energia luminoasă produsă de laser țintește pigmenții din păr pentru a ajunge la folicul. De aceea, pacienții ideali au pielea deschisă la culoare, iar părul de culoare închisă. Pentru o perioadă foarte lungă de timp, îndepărtarea părului cu laser a fost nesigură pentru persoanele cu pielea închisă la culoare, pentru că era un risc mai mare de a avea arsuri pe suprafața pielii epilate. Într-adevăr, a durat mulți ani până când să fie create lasere care să poată detecta contrastul dintre păr și piele.

Cu toate acestea, îmbunătățirile tehnologice au schimbat totul. În prezent, oamenii de culoare pot să se epileze cu laser fără riscuri. Doar că tipul de laser contează foarte mult. Laserul Nd:YAG este unul recunoscut a având rezultate foarte bune. Într-adevăr, lungimea sa de undă de 1064 nm nu este la fel de bine absorbită de melanină, însă aceasta nu acționează asupra epidermei, prin urmare este foarte sigură pe pielea de culoare închisă.

5. Epilarea definitivă nu poate fi realizată dacă ai alunițe

Aceasta este una dintre minciuni despre epilarea definitivă mai puțin vehiculate, însă la fel de neadevărată. Epilarea cu laser se face atât pentru persoane cu pistrui, cât și pentru cele cu alunițe. Atunci când sunt de mici dimensiuni și de culoare deschisă, acestea nu pun niciun fel de probleme. Doar atunci când alunițele sunt mari și închise la culoare, medicul nu va aplica laserul pe ele și le va proteja. Ca măsură de siguranță în plus poate aplica un creion dermatograf alb care respinge razele laserului.

Trebuie să recunoaștem că protecția alunițelor este într-adevăr importantă. Ele conțin o cantitate mare de pigment în structura lor și, sub acțiunea laserului absorb mai multă energie. Asta duce, implicit, la creșterea temperaturii în interiorul lor, ceea ce poate provoca leziuni nedorite. Însă, este o distanță de la cer la pământ să crezi că având alunițe nu poți profita de tratamentul de epilare definitivă cu laser.

Concluzie

Tocmai ai aflat cele mai răspândite și sfruntate minciuni despre epilarea definitivă. Sigur că mai există și alte minciuni pe care le poți auzi, unele spuse din neștiință, altele cu interes. Important este să îți păstrezi gândirea critică și să te documentezi din surse de încredere înainte de a lua pe nemestecate presupuneri sau neadevăruri.

Trebuie să recunoști că ceara și lama sunt de domeniul secolului trecut. Însă obișnuințele sunt câteodată prea puternice pentru a face loc, într-un ritm firesc, unei tehnologii testate și validate pentru mai bine de 50 de ani. O tehnologie care a dovedit cu prisosință că este la ani lumină de metodele învechite și care aduce, pentru prima oară în istorie o eliberare de povara și anxietățile eliminării părului nedorit, la prețuri nicicând mai avantajoase.