Dacă ești în căutarea unui look natural întinerit al ochilor, sprâncenelor și frunții, atunci ai ajuns în locul potrivit. Un lifting de sprâncene chirurgical este procedura care le poate îndeplini pe toate trei.

Deși este cunoscut și cu numele de operație de ridicare a sprâncenelor, un lifting de sprâncene chirurgical este în sine și un lifting al frunții care creează un efect de întineririi zonei din jurul ochilor.

În egală măsură ai putea alege să faci un lifting de sprâncene chirurgical și în cazul în care ai o sprânceană mai joasă sau lăsată sau în cazul în care ai sprâncene neuniforme.

Indiferent de motivul pentru care ai vrea să alegi o operație de ridicare a sprâncenelor, cert este că rezultatul este o creștere a încrederii în sine.

Un lifting de sprâncene chirurgical se poate face chiar și în combinație cu alte proceduri faciale, cum ar fi operația pleoapelor (blefaroplastie) sau un lifting facial.

Procedura implică ridicarea țesutului moale și a pielii de pe frunte și sprâncene.

Motivul pentru care pacientele aleg un lifting de sprâncene chirurgical

Procesul natural de îmbătrânire schimbă în timp poziția sprâncenelor.

Pielea și țesuturile moi își pierd capacitatea de a fi elastice, iar distanța dintre sprâncene și gene să se scurteze.

Poziția inferioară a sprâncenelor poate face unele persoane să arate, fără a fi în realitate obosite, supărate sau triste. Un lifting de sprâncene poate ridica sprâncenele și poate oferi un aspect întinerit.

Ai putea lua în considerare un lifting de sprâncene chirurgical dacă ai o sprânceană joasă sau lăsată sau pur și simplu dacă vrei sprâncene mai frumos arcuite.

Sau poți lua în calcul un lifting de sprâncene nechirurgical, care are efect temporar, cu Botox, Fire PDO sau acid hialuronic.

Tehnici de lifting de sprâncene chirurgical

Tehnici de lifting de sprâncene chirurgical

Procedura implică ridicarea țesutului moale și a pielii de pe frunte și sprâncene.

Tehnica chirurgicală cel mai des folosită este cea a inciziei coronaliene. Acesta constă într-o incizie la nivelul scalpului, de la o ureche la cealaltă. Cicatricea de la incizie nu va fi vizibilă pentru că va fi ascunsă de păr. Uneori, incizia poate fi chiar la nivelul liniei părului de la nivelul superior al frunții.

Mai există alte două tehnici: cea endoscopică (în care se folosește un endoscop de care este atașat o cameră video și tehnica inciziilor limitate, prin care se fac două incizii mici la nivelul tâmplelor, prin care se ridică sprâncenele căzute și alte două incizii la nivelul pleoapelor superioare pentru a trata ridurile dintre sprâncene.

Așteptări și rezultate

Primele rezultate se observă după aproximativ 4-6 săptămâni de la intervenție, iar rezultatul final devine vizibil după primele 6 luni, timp în care zona operată se vindecă complet.

Rezultatul intervenției nu este permanent, având în vedere că intervine și procesul natural de îmbătrânire. Însă rezultatul este unul de lungă durată.

  • Riscuri

Un lifting al sprâncenelor are, ca și o procedură chirurgicală precum excizia alunițelor, câteva riscuri:

  • Cicatrici

Unii pacienți pot rămâne cu cicatrici vizibile dacă intervenția nu este făcută bine.

  • Modificări ale senzației pielii

O amorțeală temporară sau permanentă în zona frunții sau în partea superioară a scalpului poate apărea în cazuri izolate.

  • Asimetrie în poziția sprâncenelor

Un lifting de sprâncene chirurgical poate duce la asimetria sprâncenelor, una sau ambele sprâncene parând prea înalte. Însă asimetria se poate uniformiza în timpul procesului de vindecare. Problemele persistente de formă sau de poziție a sprâncenelor pot fi tratate prin injectarea de toxină botulinică sau prin intervenții chirurgicale suplimentare.

Ca orice alt tip de intervenție chirurgicală majoră, liftingul sprâncenelor prezintă un risc de sângerare, infecție și o reacție alergica la anestezie.

Cum te pregătești pentru un lifting de sprâncene chirurgical

Cum te pregătești pentru un lifting de sprâncene chirurgical

Dacă te decizi și alegi să faci o operație de ridicare a sprâncenelor, primul pas este să alegi un chirurg plastician foarte bun.

În timpul primei vizite, chirurgul trebuie să afle istoricul tău medical. Trebuie să fii pregătită să răspunzi la întrebări despre afecțiuni medicale actuale și trecute. În plus, medicul trebuie să știe ce medicamente iei sau ai luat recent și dacă ai alergii la unele substanțe și/sau medicamente.

După ce te va examina fizic, medicul va fi în măsură să aleagă opțiunile de tratament. Chirurgul va măsura diferite părți ale feței cu ochii deschiși și închiși și îți poate solicita un set de fotografii speciale pentru dosarul tău de pacient.

Înainte de o operație de ridicare a sprâncenelor, medicul îți va recomanda să renunți la fumat în perioada pre și post operatorie pentru că fumatul scade fluxul de sânge în piele și poate încetini procesul de vindecare.

Medicul îți poate recomanda să eviți anumite medicamente precum aspirină, dar și alte medicamente antiinflamatoare sau suplimente pe bază de plante, care pot crește sângerarea.

Pentru o astfel de intervenție chirurgicală este bine să te poți baza pe cineva în timpul recuperării. E nevoie de o persoană care să te conducă acasă după externare și să stea cu tine cel puțin în prima noapte de recuperare petrecută acasă.

Unde se face un lifting de sprâncene chirurgical?

O operație de ridicare a sprâncenelor se face într-un spital sau într-un ambulatoriu. În timpul intervenției nu vei simți durere pentru că se folosește anestezie locală. Doar în anumite cazuri se face anestezie generală.

Perioada de după operație – ce trebuie să știi

Doctorul tău îți va oferi instrucțiuni specifice despre cum să îți îngrijești inciziile. În primele zile după operație va trebui să te odihnești cu capul ușor ridicat pe pernă și să aplici comprese reci pentru a calma umflarea.

Pe măsură ce inciziile se vindecă, este posibil să simți mâncărimi și amorțeală, care probabil se vor diminua în timp. Dacă inciziile tale sunt acoperite cu bandaje, probabil va trebui să fie scoase în 1-3 zile.

Întrebă-ți medicul când este în regulă să îți reiei activitățile zilnice, cum ar fi dușul. Ține cont că zona inciziilor poate arăta (ușor) umflată câteva săptămâni.

Urmele inciziei se vor estompa în timp. Până la estomparea lor completă poți folosi machiaj pentru a ascunde orice imperfecțiuni.

Părerea unei paciente despre operația de lifting de sprâncene chirurgical

„Am făcut recent o operație de ridicare a sprâncenelor și sunt absolut încântată. De mică am avut sprâncenele „căzute” și știam că intervenția chirurgicală era singura cale de a-mi însenina fața care părea mereu tristă. Am avut multe emoții înainte de operație, dar a fost mult mai ușoară decât mă așteptam. Timpul de recuperare a fost de doar câteva zile, iar m-am întors la muncă într-o săptămână.”