fbpx

Cum te ajută un holter să previi problemele cardiace

Feb 10, 2020 | Cardiologie

Un monitor Holter este un dispozitiv care înregistrează în mod continuu ritmul inimii în timpul activităților de zi cu zi, de obicei pe o perioadă de 24 sau 48 de ore.

Mai este numit și electrocardiograma ambulatorie, pentru că este la fel cu cea clasică. Spre deosebire de cea clasică, aceasta nu este fixă, ca în cabinetul de cardiologie, ci este mobilă – cel care este conectat la Holter poartă dispozitivul cu sine.

La recomandarea medicului, dispozitivul medical poate fi purtat o perioadă mai lungă de timp.

Monitorul Holter înregistreaza ritmul inimii prin intermediul unor electrozi fixati pe piept, acestia sunt senzori mici cu folie adezivă conectați prin fire de un monitor, fiind un procedeul nedureros.

Monitorizarea Holter EKG ajută bolnavii cardiaci să afle cum funcționează inima în activitatea normală sau la folosirea anumitor medicamente.

Acest monitor poate fi folosit pentru pacienții care acuză palpitații, însă pentru acești pacienți, primul lucru recomandat este o electrocardiogramă. Majoritatea nu au palpitațiile atât de mult timp încât să ajungă să facă un EKG la o cameră de gardă.

Palpitațiile pot avea o durata ce poate varia de la cateva secunde la cateva minute. În acel moment se recomanda pacientului să pună un Holter EKG.

Mulți tineri ajung la medicul cardiolog și acuză bătăi anormale ale inimii.

Bătăile neregulate ale inimii vor fi percepute ca extrasistole, adică bătăi neregulate ale inimii. Acestea sunt, în mod normal, între 200 și 500 pe zi.

La un om tânăr, inima bate de aproximativ 100.000 de ori pe zi. Așa că 200 până la 500 de bătăi anormale ale inimii pe zi sunt considerate normale. Sunt pacienți care au 5.000, 10.000 sau chiar și 20.000 de extrasistole pe zi și atunci prezintă o boala.

Pe de altă parte, Holterul se folosește pentru a monitoriza periodic activitatea cardiacă a celor care au suferit un infarct.

Medicii recomandă pacienților să țină un jurnal cu activitățile zilnice, cât mai exact.

Dacă pe durata monitorizării, pacientul are anumite simptome, în special palpitaţii, ameţeli, sau durere toracică (în piept), dificultate în respiraţie, este important să noteze ora la care s-a produs exact acest eveniment.

De asemenea, este important de precizat dacă a efectuat efort fizic, dacă s-a enervat sau a efectuat o activitate care a putut produce acele simptome. Pe baza datelor cumulate, medicul poate stabili un diagnostic cât mai corect.

Este indicat ca pacienții, pe timpul monitorizarii, să se ferească de magneți, zone de înaltă tensiune sau detetctoare de metale, pentru a nu crea interferențe cu dispozitivul.

Holterul TA (pentru monitorizarea tensiunii arteriale) este un dispozitiv de mici dimensiuni, care se foloseste pentru a diagnostica hipertensiunea arterială și pentru a obiectiva eficiența tratamentului antihipertensiv.

Cea mai bună metodă de a face acest lucru este cu ajutorul unui aparat de monitorizare a tesiunii, pe care pacientul îl poartă timp de 24 sau 48 de ore.

Aparatul pentru monitorizarea tensiunii arteriale constă într-o manșetă ce se prinde la nivelul brațului (stâng sau drept, nu are importanță), atașată printr-un furtun subțire de aparatul electronic care înregistrează tensiunile.

Aparatul are dimensiunea unui telefon mobil prins pe o curea, pe care pacientul o va purta în jurul taliei. Aparatul poate fi purtat cu lejeritate atâta timp cat pacientul își desfășoară activitatea de zi cu zi.

Monitorizarea Holterului TA nu necesită o pregatire în prealabil a pacientului și se poate efectua în orice moment al zilei.

Pacientul nu trebuie să-și întrerupă medicația înainte de această monitorizare.

Este de preferat ca pacientul să fie surprins într-o zi obișnuită, chiar și într-o zi dificilă, în care să facă și excese care să-i determine eventual apariția simptomatologiei. După montarea aparatului, în momentul în care manșeta se umflă, este de preferat ca pacientul să țină brațul întins până la terminarea măsurătorii, pentru ca măsurarea să fie exactă și fără erori.

Avantajul purtării Holterului TA în amblator față de spital constă în faptul că tensiunea arterială a pacientului poate fi evaluată în condiții din viața reală, nu doar în condiții de spital sau de cabinet.

Funcționarea acestuia este pe bază de baterii alcaline și nu dăuneaza sănătății pacientului. Aparatul trebuie protejat de umezeală, lovituri și trebuie păstrat curat. Este interzis să faci duș cu aparatul montat.

Alege din gama largă de tratamente la cea mai dorită Clinică Estetică din Craiova iar noi te ajutăm să corectezi și cea mai mică imperfecțiune.

10 + 11 =