fbpx

Tot ce trebuie să știi despre hipertensiunea arterială

May 5, 2020 | Dermatologie estetică

Hipertensiunea arterială apare atunci când tensiunea arterială crește la niveluri nesănătoase. Măsurarea tensiunii arteriale ia în considerare cantitatea de sânge care trece prin vasele de sânge și cantitatea de rezistență pe care o întâlnește sângele în timp ce inima pompează.

Arterele înguste cresc rezistența. Cu cât arterele tale sunt mai înguste, cu atât va fi mai mare tensiunea arterială. Pe termen lung, presiunea crescută poate provoca probleme de sănătate, inclusiv boli de inimă.

Hipertensiunea este destul de frecventă. De fapt, deoarece orientările s-au schimbat recent, se așteaptă ca aproape jumătate dintre adulții americani să fie diagnosticați cu această afecțiune.

Hipertensiunea arterială se dezvoltă de obicei de-a lungul mai multor ani. De obicei, nu observi niciun simptom. Dar chiar și fără simptome, hipertensiunea arterială poate provoca pagube vaselor de sânge și organelor, în special creierului, inimii, ochilor și rinichilor.

Detectarea precoce este importantă. Citiri periodice ale tensiunii arteriale te pot ajuta pe tine și pe medic să observi orice modificări. Dacă tensiunea arterială este crescută, este posibil ca medicul tău să îți verifice tensiunea arterială pe parcursul a câteva săptămâni pentru a vedea dacă numărul rămâne crescut sau revine la nivel normal.

Tratamentul pentru hipertensiune arterială include atât medicație pe bază de prescripție medicală, cât și modificări ale stilului de viață sănătos. Dacă starea nu este tratată, poate duce la probleme de sănătate, inclusiv atac de cord și accident vascular cerebral.

Care sunt simptomele hipertensiunii arteriale?

Hipertensiunea arterială este în general o stare silențioasă. Multe persoane nu vor simți niciun simptom. Poate dura ani sau chiar zeci de ani pentru ca afecțiunea să atingă niveluri suficient de severe încât simptomele să devină evidente. Chiar și atunci, aceste simptome pot fi atribuite altor probleme.

Simptomele hipertensiunii arteriale severe pot include:

 • dureri de cap
 • scurtarea respirației
 • epistaxisul
 • înroșirea feței
 • ameţeală
 • dureri în piept
 • modificări vizuale
 • sânge în urină

Aceste simptome necesită îngrijiri medicale imediate. Nu apar la toate persoanele cu hipertensiune, dar așteptarea apariției unui simptom poate fi fatală.

Cea mai bună metodă de a ști dacă ai hipertensiune arterială este să obții citiri periodice ale tensiunii arteriale. Majoritatea medicilor consultă tensiunea arterială la fiecare întâlnire.

Dacă ai doar o verificare fizică anuală, discută cu medicul tău despre riscurile pe care le ai pentru hipertensiunea arterială și despre alte măsurători de care ar putea fi nevoie să te ajute.

De exemplu, dacă ai antecedente familiale de boli de inimă sau ai factori de risc pentru dezvoltarea afecțiunii, medicul îți poate recomanda să îți verificați tensiunea arterială de două ori pe an. Acest lucru vă ajută pe tine și pe medicul tău să rămâneți în controlul oricăror situații înainte de a deveni problematice.

Ce provoacă hipertensiunea arterială?

Există două tipuri de hipertensiune. Fiecare tip are o cauză diferită.

Hipertensiune arterială primară

Hipertensiunea primară se mai numește și hipertensiune arterială esențială. Acest tip de hipertensiune arterială se dezvoltă în timp, fără cauze identificabile. Majoritatea oamenilor au acest tip de hipertensiune arterială.

Cercetătorii încă nu știu clar ce mecanisme determină creșterea lentă a tensiunii arteriale. O combinație de factori poate juca un rol. Acești factori includ:

 • Gene: Unii oameni sunt predispuși genetic la hipertensiune. Aceasta poate fi cauzată de mutații genice sau anomalii genetice moștenite de la părinți.
 • Modificări fizice: Dacă ceva din corpul tău se schimbă, poți începe să întâmpini probleme în tot corpul. Hipertensiunea arterială poate fi una dintre aceste probleme. De exemplu, s-a crezut că modificările funcției rinichilor din cauza îmbătrânirii pot afecta echilibrul natural al sărurilor și lichidului organismului. Această schimbare poate duce la creșterea tensiunii arteriale a corpului.
 • Mediu: De-a lungul timpului, alegerile nesănătoase ale stilului de viață, cum ar fi lipsa activității fizice și alimentația precară pot afecta negativ organismul. Alegerea stilului de viață poate duce la probleme de greutate. Să fii supraponderal sau obez poate crește riscul de hipertensiune arterială.

Hipertensiune arterială secundară

Hipertensiunea secundară apare adesea rapid și poate deveni mai severă decât hipertensiunea arterială primară. Mai multe afecțiuni care pot provoca hipertensiune arterială secundară includ:

 • boală de rinichi
 • apnee obstructivă de somn
 • defecte cardiace congenitale
 • probleme cu tiroida
 • reacțiile adverse ale medicamentelor
 • utilizarea de droguri ilegale
 • abuz de alcool sau consum cronic
 • probleme ale glandei suprarenale
 • anumite tumori endocrine

Diagnosticul hipertensiunii arteriale

Diagnosticarea hipertensiunii arteriale este la fel de simplă ca a lua o tensiune arterială. Majoritatea medicilor verifică tensiunea arterială ca parte a unei vizite de rutină. Dacă nu primești o citire a tensiunii arteriale la următoarea întâlnire, solicită una.

Dacă tensiunea arterială este crescută, medicul îți poate solicita să ai mai multe măsurători pe parcursul a câteva zile sau săptămâni. Un diagnostic de hipertensiune arterială este rar administrat după o singură măsurare. Medicul trebuie să vadă dovezi ale unei probleme susținute. Acest lucru se datorează faptului că mediul tău poate contribui la creșterea tensiunii arteriale, cum ar fi stresul pe care îl poți simți dacă ești la cabinetul medicului. De asemenea, nivelul tensiunii arteriale se schimbă pe parcursul zilei.

Dacă tensiunea arterială este crescută, medicul îți poate solicita să ai mai multe lecturi pe parcursul a câteva zile sau săptămâni. Un diagnostic de hipertensiune arterială este rar administrat după o singură lectură. Medicul trebuie să vadă dovezi ale unei probleme susținute.

Dacă tensiunea arterială rămâne ridicată, medicul tău va efectua probabil mai multe teste pentru a exclude condițiile de bază. Aceste teste pot include:

 • test de urină
 • screeningul colesterolului și alte analize de sânge
 • testarea activității electrice a inimii tale cu o electrocardiogramă (EKG, uneori denumită ECG)
 • ecografie a inimii sau rinichilor

Aceste teste pot ajuta medicul să identifice orice probleme secundare care provoacă tensiunea arterială crescută. De asemenea, medicul poate privi efectele hipertensiunii arteriale pe care le-a putut avea asupra organelor tale.

În acest timp, medicul poate începe să îți trateze hipertensiunea. Tratamentul precoce vă poate reduce riscul de deteriorare durabilă.

Cum să înțelegi citirile hipertensiunii arteriale

Două numere creează o citire a tensiunii arteriale:

 • Presiunea sistolică: acesta este primul număr. Indică presiunea din arterele tale atunci când inima îți bate și pompează sângele.
 • Presiunea diastolică: Acesta este al doilea număr. Este citirea presiunii din arterele tale între bătăile inimii tale.

Cinci categorii definesc valorile tensiunii arteriale pentru adulți:

 • Sănătos: O citire a tensiunii arteriale sănătoase este mai mică de 120/80 milimetri de mercur (mm Hg).
 • Crescut: numărul sistolic este cuprins între 120 și 129 mm Hg, iar numărul diastolic este mai mic de 80 mm Hg. De obicei, medicii nu tratează tensiunea arterială crescută cu medicamente. În schimb, medicul poate încuraja modificările stilului de viață pentru a te ajuta să reduceți tensiunea.
 • Hipertensiunea arterială în stadiul 1: numărul sistolic este cuprins între 130 și 139 mm Hg, sau numărul diastolic este între 80 și 89 mm Hg.
 • Hipertensiunea arterială în stadiul 2: numărul sistolic este de 140 mm Hg sau mai mare sau numărul diastolic este de 90 mm Hg sau mai mare.
 • Criza hipertensivă: numărul sistolic este peste 180 mm Hg, sau numărul diastolic este peste 120 mm Hg. Presiunea arterială din acest interval necesită asistență medicală urgentă. Dacă apar simptome, cum ar fi dureri în piept, dureri de cap, respirație sau modificări vizuale atunci când tensiunea arterială este atât de mare, este necesară îngrijirea medicală în camera de urgență.

O citire a tensiunii arteriale este luată cu o manșetă de presiune. Pentru o lectură corectă, este important să ai o manșetă care să se potrivească. O manșetă necorespunzătoare poate livra citiri inexacte.

Citirile tensiunii arteriale sunt diferite pentru copii și adolescenți.

Opțiuni de tratament pentru hipertensiunea arterială

O serie de factori ajută medicul să determine cea mai bună opțiune de tratament pentru tine. Acești factori includ tipul de hipertensiune arterială și care sunt cauzele identificate.

Opțiuni de tratament primar pentru hipertensiune

Dacă medicul îți diagnostică hipertensiune arterială primară, modificările stilului de viață pot ajuta la reducerea tensiunii arteriale ridicate. Dacă modificările de viață singure nu sunt suficiente sau dacă încetează să fie eficiente, medicul îți poate prescrie medicamente.

Opțiuni de tratament secundar pentru hipertensiune

Dacă medicul descoperă o problemă de bază care vă cauzează hipertensiunea, tratamentul se va concentra asupra acelei alte afecțiuni. De exemplu, dacă un medicament a început să provoace creșterea tensiunii arteriale, medicul va încerca alte medicamente care nu au acest efect secundar.

Uneori, hipertensiunea arterială este persistentă în ciuda tratamentului pentru cauza care stă la baza. În acest caz, medicul poate colabora cu tine pentru a dezvolta modificări ale stilului de viață și pentru a îți prescrie medicamente care te ajută să îți reduceți tensiunea arterială.

Planurile de tratament pentru hipertensiune arterială evoluează adesea. Ceea ce a funcționat la început poate deveni mai puțin util în timp. Medicul va continua să lucreze cu pacientul pentru a îi perfecționa tratamentul.

Medicamente pentru hipertensiunea arterială

Multe persoane trec printr-o fază de încercare și eroare cu medicamente pentru tensiunea arterială. Este posibil să fie nevoie să încerci diferite medicamente până când vei găsi unul sau o combinație de medicamente care funcționează pentru tine.

Unele dintre medicamentele utilizate pentru tratarea hipertensiunii arteriale includ:

 • Beta-blocante: Beta-blocante îți fac inima să bată mai încet și cu mai puțină forță. Aceasta reduce cantitatea de sânge pompat prin artere cu fiecare bătaie, ceea ce scade tensiunea arterială. De asemenea, blochează anumiți hormoni din corpul tău care îți pot ridica tensiunea arterială.
 • Diuretice: nivelurile ridicate de sodiu și excesul de lichid din corp pot crește tensiunea arterială. Diureticele, numite și pastile de apă, ajută rinichii să elimine excesul de sodiu din corp. Pe măsură ce sodiul pleacă, lichidul suplimentar din fluxul sanguin se deplasează în urină, ceea ce ajută la scăderea tensiunii arteriale.
 • Inhibitori ACE: Angiotensina este un produs chimic care determină strângerea și îngustarea vaselor de sânge și a pereților arterei. Inhibitorii ACE (enzima care transformă angiotensina) împiedică organismul să producă cât mai mult din această substanță chimică. Acest lucru ajută vasele de sânge să se relaxeze și reduce tensiunea arterială.
 • Blocanții receptorilor angiotensinei II (ARB): În timp ce inhibitorii ACE au scopul de a opri crearea angiotensinei, ARBs blochează angiotensina de la legarea cu receptorii. Fără substanța chimică, vasele de sânge nu se vor strânge. Acest lucru ajută la relaxarea vaselor și la scăderea tensiunii arteriale.
 • Blocante ale canalelor de calciu: Aceste medicamente împiedică o parte din calciu să intre în mușchii cardiaci ai inimii tale. Aceasta duce la batai de inima mai putin puternice si la o tensiune arteriala mai mica. Aceste medicamente funcționează și în vasele de sânge, determinându-le să se relaxeze și să scadă în continuare tensiunea arterială.
 • Agoniști alfa-2: Acest tip de medicamente schimbă impulsurile nervoase care determină strângerea vaselor de sânge. Acest lucru ajută vasele de sânge să se relaxeze, ceea ce reduce tensiunea arterială.

Remedii casnice pentru hipertensiunea arterială

Modificările sănătoase ale stilului de viață te pot ajuta să controlezi factorii care provoacă hipertensiunea. Iată câteva dintre cele mai frecvente remedii la domiciliu.

Dezvoltarea unei diete sănătoase

O dietă sănătoasă pentru inimă este vitală pentru a ajuta la reducerea tensiunii arteriale. De asemenea, este important pentru gestionarea hipertensiunii arteriale care este sub control și pentru reducerea riscului de complicații. Aceste complicații includ boli de inimă, accident vascular cerebral și atac de cord.

O dietă sănătoasă pentru inimă accentuează alimentele care includ:

 • fructe
 • legume
 • cereale integrale
 • proteine ​​slabe ca peștele

Creșterea activității fizice

Atingerea unei greutăți sănătoase ar trebui să includă a fi mai activ fizic. Pe lângă faptul că te ajută să pierzi kilograme, exercițiile fizice pot ajuta la reducerea stresului, la scăderea tensiunii arteriale în mod natural și la întărirea sistemului dumneavoastră cardiovascular.

Scopul de a obține 150 de minute de activitate fizică moderată în fiecare săptămână. Adică aproximativ 30 de minute de cinci ori pe săptămână.

Atingerea unei greutăți sănătoase

Dacă ești supraponderal sau obez, pierderea în greutate printr-o dietă sănătoasă pentru inimă și o activitate fizică crescută te poate ajuta să scazi tensiunea arterială.

Gestionarea stresului

Exercitiul este o modalitate foarte buna de a gestiona stresul. Alte activități pot fi de asemenea utile. Acestea includ:

 • meditaţie
 • respirație adâncă
 • masaj
 • relaxare musculară
 • yoga sau tai chi

Toate sunt tehnici dovedite de reducere a stresului. A dormi adecvat poate ajuta, de asemenea, la reducerea nivelului de stres.

Adoptarea unui stil de viață mai curat

Dacă ești fumător, încearcă să renunți. Produsele chimice din fumul de tutun deteriorează țesuturile corpului și întăresc pereții vaselor de sânge.

Dacă consumi în mod regulat prea mult alcool sau ai o dependență de alcool, căută ajutor pentru a reduce cantitatea pe care o bei sau pentru a te opri cu totul. Alcoolul poate crește tensiunea arterială.

Recomandări dietetice pentru persoanele cu hipertensiune arterială

Una dintre cele mai ușoare metode prin care poți trata hipertensiunea arterială și pentru a preveni posibilele complicații este prin dieta ta. Ceea ce mănânci poate merge mult spre ușurarea sau eliminarea hipertensiunii.

Iată câteva dintre cele mai frecvente recomandări dietetice pentru persoanele cu hipertensiune arterială.

Mănâncă mai puțină carne, mai multe legume

O dietă pe bază de legume este o modalitate ușoară de a crește fibrele și de a reduce cantitatea de sodiu și grăsimi saturate și nesănătoase pe care le iei din alimentele lactate și din carne. Mărește numărul de fructe, legume, frunze verzi și cereale integrale pe care le mânânci. În locul cărnii roșii, optează pentru proteine ​​mai sănătoase precum peștele, păsările de curte sau tofu.

Redu sodiul dietetic

Persoanele cu hipertensiune arterială și cele cu risc crescut de boli de inimă pot avea nevoie să își păstreze aportul zilnic de sodiu între 1.500 miligrame și 2.300 miligrame pe zi. Cel mai bun mod de a reduce sodiul este de a găti alimente proaspete mai des. Evită să mâncați mâncare de restaurant sau alimente preambalate, care adesea sunt foarte bogate în sodiu.

Taie din dulciuri

Alimentele și băuturile din zahăr conțin calorii goale, dar nu au conținut nutritiv. Dacă dorești ceva dulce, încearcă să mânânci fructe proaspete sau mici cantități de ciocolată neagră care nu au fost îndulcite la fel de mult cu zahăr. Surse de studii susținute sugerează că consumul regulat de ciocolată neagră poate reduce tensiunea arterială.

Hipertensiune arterială în timpul sarcinii

Femeile cu hipertensiune arterială pot naște bebeluși sănătoși, în ciuda condițiilor. Dar poate fi periculos atât pentru mamă, cât și pentru copil dacă nu este monitorizat îndeaproape și administrat în timpul sarcinii.

Femeile cu hipertensiune arterială sunt mai susceptibile să dezvolte complicații. De exemplu, femeile însărcinate cu hipertensiune arterială pot avea o scădere a funcției renale. Bebelusii nascuti din mame cu hipertensiune arteriala pot avea o greutate mica la nastere sau nascuti prematur.

Unele femei pot dezvolta hipertensiune în timpul sarcinii. Se pot dezvolta mai multe tipuri de probleme ale tensiunii arteriale mari. De multe ori starea se inversează singură odată cu nașterea copilului. Dezvoltarea hipertensiunii arteriale în timpul sarcinii vă poate crește riscul de a dezvolta hipertensiune arterială mai târziu în viață.

Preeclampsia

În unele cazuri, femeile însărcinate cu hipertensiune arterială pot dezvolta preeclampsie în timpul sarcinii. Această afecțiune a tensiunii arteriale crescute poate provoca complicații la rinichi și alte organe. Aceasta poate duce la un nivel ridicat de proteine ​​în urină, probleme cu funcția hepatică, lichid în plămâni sau probleme vizuale.

Pe măsură ce această afecțiune se agravează, riscurile cresc pentru mamă și copil. Preeclampsia poate duce la eclampsie, care provoacă convulsii. Problemele hipertensiunii arteriale în sarcină rămân o cauză importantă a decesului matern în România. Printre complicații pentru bebeluși se numără greutatea scăzută la naștere, nașterea timpurie și nașterea mortală.

Nu este cunoscută o modalitate de a preveni preeclampsia și singura modalitate de a trata afecțiunea este de a naște copilul. Dacă dezvolți această afecțiune în timpul sarcinii, medicul te va monitoriza îndeaproape pentru complicații.

Care sunt efectele hipertensiunii arteriale asupra organismului?

Deoarece hipertensiunea arterială este adesea o stare silențioasă, aceasta poate provoca daune corpului tău ani de zile înainte ca simptomele să devină evidente. Dacă hipertensiunea nu este tratată, te poți confrunta cu complicații grave, chiar fatale.

Complicațiile hipertensiunii arteriale includ următoarele.

Arterele deteriorate

Arterele sănătoase sunt flexibile și puternice. Sângele curge liber și neobstrucționat prin artere și vase sănătoase.

Hipertensiunea arterială face arterele mai dure, mai strânse și mai puțin elastice. Această deteriorare face mai ușor depozitarea grăsimilor alimentare în arterele tale și restricționează fluxul de sânge. Această deteriorare poate duce la creșterea tensiunii arteriale, blocaje și, în cele din urmă, atac de cord și accident vascular cerebral.

Inima deteriorată

Hipertensiunea arterială îți face inima să acționeze prea tare. Presiunea crescută în vasele de sânge obligă mușchii inimii tale să pompeze mai frecvent și cu mai multă forță decât ar trebui să aibă o inimă sănătoasă.

Aceasta poate provoca o inimă mărită. O inimă mărită îți crește riscul pentru următoarele:

 • insuficienta cardiaca
 • aritmii
 • moarte subită cardiacă
 • infarct

Creierul deteriorat

Creierul se bazează pe un aport sănătos de sânge bogat în oxigen pentru a funcționa corect. Hipertensiunea arterială poate reduce aportul creierului de sânge:

 • Blocările temporare ale fluxului de sânge către creier sunt numite atacuri ischemice tranzitorii.
 • Blocările semnificative ale fluxului sanguin determină moartea celulelor creierului. Acest lucru este cunoscut sub numele de un accident vascular cerebral.

Hipertensiunea arterială necontrolată poate afecta, de asemenea, memoria și abilitatea de a învăța, de a reaminti, de a vorbi și de a raționa.