Părul nedorit al feței și corpului poate afecta modul în care ne simțim, interacțiunile noastre sociale, ceea ce purtăm și ceea ce facem. Pentru momentele în care părul nedorit devine foarte inconfortabil, alege epilarea laser.

Opțiunile de a camufla sau elimina părul nedorit includ smulgerea, rasul, vopsirea, utilizarea cremelor și epilarea (folosind un dispozitiv care scoate mai multe fire de păr simultan).

Opțiunile pe termen lung includ electroliza, care utilizează un curent electric pentru a distruge foliculii de păr individuali și terapia cu laser.

Deci, ce este epilarea cu laser? Care sunt beneficiile acesteia și care sunt efectele secundare?

Cum funcționează tratamentul cu laser?

Laserele emit o lungime de undă a luminii cu o singură culoare specifică. Atunci când este orientat către piele, energia de la lumină este transferată pe melanina de pigmentare a pielii și a părului. Aceasta se încălzește și dăunează țesutului înconjurător.

Dar pentru a îndepărta permanent părul și pentru a minimiza deteriorarea țesutului înconjurător, laserul trebuie să fie orientat către anumite celule. Acestea sunt celulele stem ale foliculilor de păr, care stau într-o parte a părului.

Deoarece suprafața pielii conține, de asemenea, melanină, pe care dorim să o evităm să o afectăm, oamenii sunt rași cu atenție înainte de tratament.

Va înlătura definitiv părul?

Tratamentul cu laser poate reduce permanent densitatea părului sau poate elimina definitiv părul nedorit.

Reducerea permanentă a densității părului înseamnă că unele fire de păr vor reveni după un singur curs de terapie, iar pacienții vor avea nevoie de tratament laser continuu.

Îndepărtarea permanentă a părului înseamnă că niciunul dintre firele din zona tratată nu se va redobândi după un singur curs de terapie și nu este necesară o terapie laser continuă.

Dacă părul este îndepărtat permanent sau doar redus în densitate este influențat de:

  • culoarea și grosimea firelor de păr tratate
  • culoarea pielii pacientului
  • tipul și calitatea laserului utilizat
  • competența și instruirea persoanei care operează laserul.

Cu toate acestea, dacă ai părul gri (care nu are pigmentare melanină) laserele disponibile în prezent nu funcționează.

De câte tratamente voi avea nevoie?

Numărul de tratamente de care ai nevoie depinde de tipul tău de piele Fitzpatrick. Acest lucru clasifică pielea în funcție de culoare, sensibilitate la soare și probabilitatea de a se bronza.

Pielea palidă sau albă, se bronzează rar (tipurile Fitzpatrick 1 și 2)

Persoanele cu părul închis la culoare pot obține, de regulă, îndepărtarea permanentă cu 4-6 tratamente la fiecare 4-6 săptămâni.

Pielea maro deschisă, se bronzează puțin, până la maro deschis (tip 3)

Persoanele cu părul închis la culoare pot obține, de obicei, îndepărtarea permanentă cu 6-10 tratamente la fiecare 4-6 săptămâni.

Pielea de culoare brună până la maro închis, se bronzează bine sau se brunifică moderat (tip 4 și 5)

Persoanele cu părul închis la culoare pot obține, de obicei, reducerea permanentă a părului cu 6-10 tratamente la fiecare 4-6 săptămâni.

Re-tratamentele, atunci când este nevoie de ele, trebuie să fie destul de îndepărtate pentru a permite creșterii noi a părului să ajungă la nivelul recomandat pentru epilarea definitivă cu laser.

Ce efecte secundare sau complicații există de care ar trebui să fiu conștientă?

Ți se va recomanda să porți ochelari în timpul tratamentului pentru a preveni rănirea ochilor.

De asemenea, atunci când vorbim de epilarea cu laser, în cazul anumitor tehnologii (Alexandrite de exemplu) vei experimenta unele dureri în timpul tratamentului, în special în primele câteva ședințe. Acest lucru se datorează în principal nu eliminării tuturor părului din zona care trebuie tratată înainte de procedură.

Pielea ta se va simți caldă timp de 15-30 de minute după tratamentul cu laser. Pot apărea roșeață și umflare până la 24 de ore.

Efectele secundare mai grave includ blistere, pigmentare prea mare sau prea mică a pielii sau cicatrici permanente.

Acestea apar în general la persoanele cu un bronz recent sau când setările laser nu au fost ajustate. În mod alternativ, aceste reacții adverse pot apărea atunci când pacienții iau medicamente care afectează răspunsul pielii lor la lumina soarelui.

Contează tehnologia și tipul de laser?

Tipul de laser nu influențează doar cât de bine funcționează, ci influențează șansa de reacții adverse.

Lasere adecvate pentru îndepărtarea părului includ:

  • laser Ruby cu impuls lung;
  • laser Alexandrite cu impuls lung;
  • laser Diodă cu impuls lung.

Dispozitivele cu lumină intensă cu impulsuri (IPL) nu sunt dispozitive cu laser, ci lămpi flash care emit mai multe benzi de undă simultan. Ele lucrează într-un mod similar cu laserele, deși sunt mai puțin eficiente și mult mai puțin eficiente de a îndepărta definitiv părul.

Pentru a reduce riscul de deteriorare a celulelor producătoare de melanină de pe suprafața pielii, alegerea laserului și modul în care este folosit poate fi adaptată tipului tău de piele.

Persoanele cu părul închis la culoare pot folosi un dispozitiv IPL, un laser Alexandrite sau un laser Diodă; persoanele cu pielea închisă și părul închis la culoare pot utiliza un laser Diodă; iar persoanele cu părul blond sau roșu pot folosi un laser Diodă.

Pentru a controla răspândirea căldurii și deteriorarea țesutului nedorit, se folosesc impulsuri laser scurte. Energia laserului este, de asemenea, ajustată: trebuie să fie suficient de mare pentru a deteriora celulele bombate, dar nu atât de mare pentru a provoca disconfort sau arsuri.

Pot să cumpăr un dispozitiv laser pentru casă și să-l fac singură?

Dispozitivele laser și IPL disponibile pentru acasă costă între 1000 și 5.000 de lei. Dar acestea nu tind să funcționeze la fel de bine și trebuie să le utilizați în mod repetat pentru a menține reducerea părului.

Parametrii sunt reglați doar pentru persoanele cu pielea dreaptă (tipurile Fitzpatrick 1 și 2) și părul închis la culoare. Pentru siguranță, setările de energie sunt limitate și, în mâinile fără experiență, pot apărea complicații. Aceasta includ arsuri, dureri, vezicule și modificări ale pigmentării pielii.

Așadar, este recomandat un laser sigur și reglementat în mâinile unui profesionist calificat.

Când să îmi vizitez medicul?

Nu toate excesele de păr sunt motive de îngrijorare. Dar hirsutismul sever (creșterea excesivă a părului întunecat peste zonele corpului unde în mod obișnuit nu ar crește) sau hipertricoza (excesul de creștere a părului pentru vârsta, sexul sau rasa cuiva) pot fi indicii ale bolii care stă la baza.

Hirsutismul, în special atunci când este asociat cu simptome, inclusiv perioade neregulate sau acnee, poate fi cauzat de hormoni androgeni suplimentari.

Medicul dumneavoastră poate investiga aceste aspecte.