fbpx

Ecografia la inimă: ce se poate întâmpla dacă o ignori?

Feb 19, 2020 | Cardiologie

Nu mai este necesar să specificăm cât de important este consultul cardiologic în zilele noastre. Ecografia la inimă este cu adevărat importantă.

Ținând cont că prima cauză de mortalitate la nivel mondial este datorată afecțiunilor cardiovasculare, cu toții ar tebui să acordăm mai multa atenție sistemului nostru cardiovascular.

Bolile din sfera cardilogică apar în urma cumulării mai multor factori negativi prezenți în viața noastra, de care suntem sau nu conștienți.

Printre aceștia trebuie amintiți:

  • factorii genetici;
  • factorii ereditari;
  • factorii de mediu;
  • condiții de viață și muncă.

Trebuie mentionat că stilul de viață este unul dintre cei mai puternici factori, având cea mai mare influență și, de cele mai multe ori, nu într-un sens pozitiv.

Ce presupune această procedură?

Ecografia la inimă este metoda de baza in evaluarea cordului cu care, în prezent, medicii pun peste 70% din diagnosticele cadiovasculare la nivel mondial.

Ecocardiografia este o metodă noninvazivă, nedureroasă, având costuri accesibile pentru toți pacienții.

Aceasta este metoda clinică de evaluare a funcționalității tuturor cele 4 camere ale inimii, venelor pumonare și venelor cave. Evaluarea se face, în același timp, asupra arterelor: artera pulmonară respectiv aortă, precum și a valvelor printre care amintim: valva mitrală și valva tricuspidă.

Aceasta metoda de investigație poate fi recomandată de orice medic, însă ecografia la inimă poate fi efectuată doar în cabinetele de cardiologie și poate fi realizată doar de către medicul cardiolog specialist, care prezintă competențele speciale în efectuarea acesteia.

Metoda de evaluare se poate efectua în egala măsura persoanelor de sex feminin cât și persoanelor de sex masculin, la orice vârstă.

De menționat că, în unele țări din Europa, ramura cardiologiei este divizată în cardiologie pentru adulți, dar și cardiologie pediatrică ce se adrsează pacienților cu vârste cuprinse de la câteva zile până la vârsta de 14 ani. Bineinteles, procedura este accesibilă tuturor persoanelor, fiind noninvazivă.

De ce este utilă ecografia cardiacă?

Utilitatea ecografiei cardiovasculare identifică dimensiunea cordului, dimensiunea pereților cordului și posibile defecte ale cordului precum defect de sept interatrial, defect de sept interventricular sau stenoza.

În același timp, se pot identifica insuficiența de valvă mitrală, stenoza sau insuficiența de valvă aortică, stenoza sau insuficiența de valvă tricuspidiană.

Când trebuie să efectuăm o ecocardiografie?

Ecocardiografia trebuie să fie efectuată de toate persoanele care prezintă probleme cardiovasculare.

Pacienții care prezintă oboseală sau respirație îngreunată la efort, durere la nivelul pieptului, senzație de sufocare resimțită ca o presiune intensă, picioare umflate apărute la persoanele expuse statului îndelungat în picioare sau jenă dureroasă la nivelul toracelui resimțită ca senzația de „gheara in piept”.