De când mă știu am fost nemulțumită de cearcănele mele. Mi se părea că mai toate colegele mele au tenul luminos, neîntunecat de cearcăne și doar eu sunt într-o căutare obsesivă a unei soluții de depigmentare cearcăne.

Pentru acel colorit violaceu îmi dădea un aspect bătrânicios, am decis să încerc câteva remedii împotriva cearcănelor, care se găsesc la tot pasul pe blogurile de frumusețe.

Ce remedii naturale de depigmentare cearcăne am experimentat

A încercat vreme de o lună aplicarea de cuburi de gheață, felii de castraveți și zaț de cafea și altele asemenea. E adevărat că nu reușeam în fiecare dimineață și seară, însă în mare parte am reușit. Doar că genul acesta de remedii nu au funcționat în cazul meu.

Totuși, alte câteva experimente m-au ajutat să văd câteva modificări în bine. E adevărat că nu impresionante, însă vizibile și pe care le-am inclus în stilul meu de viață:

1. Am început să aplic cremă cu factor de protecție solară 50. Nu știu cum de nu știam cât de mult se pigmentează pielea expusă la soare, chiar și pentru 10-15 minute pe zi. Eu foloseam anterior cremă de protecție solară doar la mare, iar zona ochilor o evitam, pentru că mă usturau ochii. Între timp am descoperit creme cu SPF 50 care nu conțin acel ingredient iritant pentru ochi.

2. Am început să mă hidratez cum trebuie. Întotdeauna mi-a fost greu să beau 2 litri de apă pe zi, dar am zis că am un motiv în plus dacă vreau să văd o schimbare în misiunea mea de depigmentare cearcăne. Mi-am pus prin casă recipiente de jumătate de litru și în felul acesta mi-a fost mult mai ușor să îmi ating obiectivele.

3. Am renunțat să mai mănânc sărat. Ca orice om, tentația să mănânc nesănătos e foarte mare, însă am golit rafturile cu chips-uri și gustărele sărate și am renunțat și la alte mâncăruri procesate. Iar asta m-a ajutat să slăbesc 3 kg.

4. Am început să mă culc mai devreme și să dorm câte 8 ore în loc de 6-7 câte dormeam înainte. Iar ora de culcare de la miezul nopții am înlocuit-o cu ora 10 – 10.30 seara.

După aceste patru experimente, recunosc că am avut mai multă energie, iar tenul meu a început să arate mai bine. Însă cearcănele nu au dispărut, dar aveau totuși o tentă ușor mai deschisă. Mai departe, am ales să devin o mai bună cunoscătoare a soluției universale de depigmentare cearcăne care e folosită de mai toate femeile: anticearcănul.

În decurs de câteva luni am descoperit câteva corectoare de cearcăne cu o acoperire foarte bună. Însă, când venea momentul să merg la mare sau la munte sau la petreceri unde rămâneam să dorm până dimineața, problema mea cu cearcănele căpăta proporții pentru că invariabil trebuia să mă demachiez și să-mi scot „în reflectoare” cearcănele.

După câteva episoade în care prietenii mei se uitau la mine de parcă eram un vampir, m-am hotărât să fac o vizită unui doctor dermatolog care să mă sfătuiască care este soluția de depigmentare cearcăne cea mai potrivită pentru mine.

Vizita la doctor pentru depigmentare cearcăne

Vizita la doctor

După mai multe recomandări cerute de la prieteni și familie, am ajuns să merg la o dermatoloagă care a consultat peste 12 000 de pacienți, care era foarte bine cotată. Din fericire sau nefericire, am descoperit că am o dermatită atopică și cu o predispoziție mare spre alergii. În plus, a descoperit că am niște alunițe suspecte care trebuie operate. Fapt pentru care, soluția de depigmentare cearcăne pe care o așteptam a fost pe ultimul plan, considerată prea puțin importantă în raport cu celelalte.

Documentarea soluțiilor de depigmentare cearcăne pe internet

Pentru că sunt o fire nerăbdătoare, m-am hotărât să mă documentez singură online. Eram sigură că, dacă Neil Armstrong a ajuns pe lună, sigur trebuie să existe și niște tratamente de depigmentare cearcăne dovedite științific că funcționează.

Am descoperit soluții precum:

1. Injectarea cu acid hialuronic

Procedura constă în injectarea de acid hialuronic sub ochi, fiind cea mai uzuală procedură de depigmentare cearcăne din lume. De fapt, este o procedură de umplere a cearcănelor pentru persoanele care par să aibă niște goluri și care au o anumită structura osoasă sau nu au suficient colagen. Însă asta nu era valabil și pentru mine, care nu aveam goluri, ci doar acea pigmentare violacee sub ochi.

Era clar că acest tratament nu mi se potrivea. În plus, am văzut și fotografii cu paciente pe grupul de Facebook „Operații estetice” care nu au avut intervenții reușite de depigmentare cearcăne. Unele aveau gâlme, altora le migrase acidul, iar altele se plânseseră că doctorul a injectat 5 ml în loc de de 1 ml la prima ședință. Sigur că erau multe fete care erau foarte mulțumite și făcuseră procedura la doctori foarte buni, însă din asta am tras concluzia că trebuie să merg doar la un doctor cu experiență.

2. Laser

Laserele sunt o soluție clasică dedicată cearcănelor cu aspect maroniu sau vinețiu. Laserele ablative îndepărtează straturile exterioare ale pielii care au exces de melanină și stimulează vasele de sânge de sub piele. Laserele nonablative fac pielea mai fermă și stimulează producția de colagen.

3. Mezoterapia

Mezoterapia este un tratament de regenerare celulară pentru toată fața, în care se injectează în zona ochilor un cocktail din diverse substanțe, printre care uneori vitamina C, alteori acid hialuronic și vitamine.

Ce tratament de depigmentare cearcăne am ales

Ce tratament de depigmentare cearcăne am ales

Dintre toate tratamentele de depigmentare cearcăne, am ales terapia PRF, după ce m-am consultat doctorul dermatolog din cadrul clinicii Medlink. Citind mai multe despre această terapie în studii academice, mi s-a părut cea mai puțin riscantă și cea mai eficace. Și așa a și fost.

Terapia PRF este foarte asemănătoare cu terapia PRP (cunoscută ca terapia Vampir), doar că este superioară și este folosită în peste 100 de afecțiuni medicale.

Cum a fost, per total, experiența cu terapia PRF

Ca să fac tratamentul de depigmentare cearcăne cu PRF, mi s-a recoltat sânge, apoi a fost centrifugat timp de 10 minute. Din separarea celulelor roșii și a plasmei, s-a extras plasma bogată în fibrină. Aceasta, în combinație cu un „cocktail” de colagen, acid hialuronic și vitamine mi-a fost injectat cu un Dermapen în zona cearcănelor. În alte clinici, știu că se face injectare cu ace, însă eu am preferat opțiunea cu Dermapen pentru că are microace și confortul este mai mare decât cu acele clasice.

Recunosc că mi-a fost puțin teamă, însă procedura a durut mai puțin decât mă așteptam. Mi s-a aplicat o cremă anestezică și toată experiența a fost suportabilă. Zona de sub ochi a fost puțin inflamată, însă a trecut de la sine după o zi, după cum mi-a spus și doctorul, de altfel.

A fost nevoie de trei ședințe de tratament pentru a avea rezultatele dorite, iar efectul tratamentului a fost vizibil cam la 2 săptămâni după prima ședință.

Ce sfaturi aș da oricui vrea să facă un tratament pentru cearcăne într-o clinică medicală

Documentându-mă din multe surse, concluzia numărul 1 la care am ajuns este că e vital să alegi un medic cu experiență. Oricât te-ai documenta, consultul dermatologic este esențial.

Doar un doctor va putea evalua dacă ai cearcăne de conformație, de culoare, pungi sub ochi sau un mix între acestea. Mai mult, este nevoie de un dermatolog cu experiență în tratamentul cearcănelor și care este foarte experimentat în tratarea acestei zone delicate a ochilor. Medicul este, așadar, cheia, pentru că un tratament de depigmentare cearcăne nu este un tratatement unic, după care scapi definitiv de ele. Cearcănele sunt o problemă cronică care trebuie abordată uneori anual, alteori la intervale mai mari.

* Articolul este semnat de Alina Marcu, pacienta clinicii Medlink (Craiova).

Published On: mai 30th, 2022 / Categories: Riduri și Cearcăne / Tags: , , /