Ne putem infecta cu Covid-19 prin atingerea suprafețelor contaminate cu noul coronavirus, dar doar acum devine clar cât timp virusul poate supraviețui în afara corpului uman.

Pe măsură ce Covid-19 s-a răspândit, la fel și a crescut și frica noastră de suprafețe. Acum există câteva situații familiare în locuri publice din întreaga lume – oamenii care încearcă să deschidă ușile cu coatele, navetiștii care se plimbă studios prin călătoriile cu trenul pentru a evita apucarea unui mâner, oameni care lucrează la birou își curăță birourile în fiecare dimineață.

În zonele cele mai grav afectate de noul coronavirus, echipe de lucrători în haine de protecție au fost trimise pentru a pulveriza o ceață de dezinfectant în diverse locuri, parcuri și străzi publice. Regimurile de curățare în birouri, spitale, magazine și restaurante au crescut. În unele orașe, voluntarii bine intenționați chiar se aventurează noaptea pentru a curăța ATM-urile băncilor.

La fel ca multe virusuri respiratorii, inclusiv gripa, Covid-19 poate fi răspândit în particule mici eliberate pe nasul și gura unei persoane infectate, în timp ce tușesc. O singură tuse poate produce până la 3.000 de particule. Aceste particule pot ateriza pe alte persoane, îmbrăcăminte și suprafețe din jurul lor, dar unele dintre particule pot rămâne în aer. Există, de asemenea, unele dovezi că virusul este păstrat mai mult timp în materiile fecale, astfel încât oricine nu se spală pe mâini bine după ce a vizitat toaleta ar putea contamina orice atinge.

De remarcat este faptul că, potrivit Centrelor de control și prevenire a bolilor, atingerea unei suprafețe sau a unui obiect cu virusul și apoi atingerea propriei fețe „nu se crede că este principalul mod de răspândire a virusului”. Chiar și așa, CDC, Organizația Mondială a Sănătății și alte autorități sanitare au subliniat că atât spălarea mâinilor, cât și curățarea și dezinfectarea zilnică a suprafețelor atinse sunt esențiale în prevenirea răspândirii Covid-19. Deci, deși încă nu știm cu exactitate câte cazuri sunt cauzate direct de suprafețele contaminate, experții recomandă să fim precauți.

Un aspect neclar este exact cât timp SARS-CoV-2, numele virusului care provoacă boala Covid-19, poate supraviețui în afara corpului uman. Unele studii asupra altor coronavirusuri, inclusiv SARS și MERS, au descoperit că pot supraviețui pe metal, sticlă și plastic timp de nouă zile, cu excepția cazului în care sunt dezinfectate corespunzător. Unele pot chiar rezista până la 28 de zile la temperaturi scăzute.

Coronavirusurile sunt cunoscute a fi deosebit de rezistente în ceea ce privește locul în care pot supraviețui. Iar cercetătorii încep acum să înțeleagă mai multe despre cum aceasta afectează răspândirea noului coronavirus.

Neeltje van Doremalen, virolog la Institutele Naționale de Sănătate din SUA (NIH) și colegii ei de la Laboratoarele Rocky Mountain din Hamilton, Montana, au făcut unele dintre primele teste pentru cât timp poate dura SARS-CoV-2 pentru diferite suprafețe. Studiul lor, care a fost publicat în New England Journal of Medicine, arată că virusul ar putea supraviețui în particule până la trei ore după ce a fost tușit în aer. Particulele fine cu dimensiuni de 1-5 micrometri – de aproximativ 30 de ori mai mici decât lățimea unui păr uman – pot rămâne în aer câteva ore.

Înseamnă că virusul care circulă în sistemele de aer condiționat nefiltrate va persista doar câteva ore cel mult, mai ales că picăturile de aerosoli tind să se așeze mai repede pe suprafețe în aer deranjat.

Dar studiul NIH a descoperit că virusul SARS-CoV-2 supraviețuiește mai mult timp pe carton – până la 24 de ore – și până la 2-3 zile pe suprafețe din plastic și oțel inoxidabil. Rezultatele sugerează că virusul poate dura atât de mult pe mânerele ușilor, blaturile de lucru acoperite cu plastic sau laminate și alte suprafețe dure.

Cercetătorii au descoperit, însă, că suprafețele de cupru au avut tendința de a ucide virusul în aproximativ patru ore.

Există însă o opțiune mai rapidă: cercetările au arătat că coronavirusurile pot fi inactivate într-un minut prin dezinfectarea suprafețelor cu alcool 62-71%, înălbitor cu peroxid de hidrogen 0,5% sau înălbitor casnic care conține 0,1% hipoclorit de sodiu..

Deși nu există date despre câte particule de virus vor fi într-o singură tuse de o persoană infectată, cercetările asupra virusului gripal sugerează că particulele pot conține multe zeci de mii de copii ale virusului gripal. Cu toate acestea, acest lucru poate varia în funcție de virusul însuși, unde în tractul respirator se găsește și în ce stadiu al infecției se află persoana respectivă.

Pe îmbrăcăminte și alte suprafețe mai greu de dezinfectat, nu este încă clar cât timp poate supraviețui virusul.

Modificările de temperatură și umiditate pot afecta, de asemenea, cât de mult poate supraviețui, și poate explica de ce a fost mai puțin stabil în particulele suspendate în aer, deoarece acestea sunt mai expuse.

Abilitatea virusului de a supraviețui pe o anumită suprafață mai mult timp subliniază importanța igienei mâinilor și curățarea suprafețelor.