Botox este considerat medicament de peste 30 de ani, iar această substanță a revoluționat și industria frumuseții, cum nu a reușit nici o altă substanță până acum. Fiind o substanță puternică ce nu se aseamănă cu nicio alta trebuie folosită doar de medici specializați. Însă odată cu apariția a numeroase clinici în care profesează medici care nu cunosc în detaliu anatomia și tehnicile de injectare, o corectare după un tratament cu Botox nereușit a ajuns să fie o realitate a unora dintre pacienții care au ales în pripă un medic fără experiență.

Dacă te confrunți cu această situație sau ești în faza de documentare despre cum se poate face o anulare de efect Botox, trebuie să știi că până acum nu a fost descoperit un antidot pentru Botox.

Asta înseamnă că nu există o modalitate rapidă de a dizolva Botoxul pentru a-i inversa efectul.

Dacă injectarea acidului hialuronic poate fi inversată cu hialuronidază, Botoxul nu are încă o substanță antidot care să anuleze efectul rapid.

Totuși, vestea bună este că există câteva modalități de corectare după un tratament cu Botox.

Înainte de a afla remediile posibile, iată diferitele situații în care paciente ne-au solicitat tratamente de anulare efect Botox după rezultate nedorite după injectări realizate de medici fără experiență.

Ce tipuri de tratament Botox pot decurge greșit

Conform medicilor esteticieni, există două situații când putem vorbi despre un tratament Botox nereușit.

Prima este atunci când este foarte evident că pacientul are reacții adverse la Botox din cauza injectării greșite a mușchilor.

O a doua situație este atunci când pacientul este nemulțumit de rezultate în urma unei injectării excesive. O astfel de injectare duce la lipsa expresiilor faciale, ceea ce face ca persoana expresivă să aibă aspect de față „înghețată”.

Fie că este vorba de un tratament pentru riduri de expresie sau pentru lifting al sprâncenelor sau buzelor, atunci când rezultatul este asimetric sau apar efecte adverse precum o pleoapă căzută sau incapacitatea de a mișca fruntea sau chiar un zâmbet asimetric pune orice pacient în situația de a-și dori o anulare efect botox.

Foarte rar am avut și paciente care au avut un efect nedorit după un tratament pentru ridurile fumătorilor (din jurul buzelor) și care aveau dificultăți în a țuguia buzele pentru a fuma.

Ce poți face dacă ești nemulțumit/ă de rezultate?

Conform specialiștilor, dacă se folosește prea multă substanță, pacientul poate rămâne fără expresie. Vestea bună este că efectul nu este permanent. Dacă te confrunți cu un rezultat nefavorabil, tot ce ai de făcut este să aștepți până când neurotoxina se uzează, fapt care durează de obicei între 10 până la 12 săptămâni.

Așa că, dacă nu ai obținut rezultatele dorite în urma efectuării unui tratament Botox, nu îți face griji. Aspectul de „față înghețată” sau asimetriile pot fi corectate. Totuși, pentru a evita un astfel de rezultat nefavorabil, asigură-te că apelezi la un estetician cu experiență, autorizat, instruit și certificat pentru efectuarea unei astfel de proceduri cosmetice.

Așadar, rezultatele negative în urma unui tratament Botox pot fi corectate, însă prevenția acestora este cel mai simplu lucru pe care îl poți face. Înainte de o astfel de procedură, alege un medic specializat și programează-ți mai întâi o consultație pentru a discuta toate aspectele legate de o astfel de intervenție estetică.

Corectare tratament Botox nereușit în clinică

O corectare după un tratament Botox nereușit se face în anumite cazuri într-o clinică.

De data aceasta va trebui să alegi o clinică în care medicii au o experiență vastă și care au tratat mii de pacienți cu succes.

Însă, înainte de a-ți face o programare pentru corectare tratament Botox, așteaptă o săptămână sau două. Percepția ta despre ce te deranjează s-ar putea schimba dacă aștepți 10-14 zile, perioada cât îi ia substanței să acționeze complet.

În unele cazuri, un tratament ce pare un eșec poate fi doar o reacție temporare a anumitor mușchi. Desigur, poți alege să te programezi dacă ești foarte îngrijorată sau complet nemulțumită de rezultate.

Dacă rezultatele post tratament Botox nu sunt simetrice, există ceva care se poate face dincolo de așteptarea ca toxina să se resoarbă. Dacă un pacient experimentează o asimetrie a sprâncenelor sau a unei trăsături faciale, acest lucru este ușor de remediat prin injectarea de produs mai mult în partea în care rezultatul este mai puțin vizibil.

Efectul Botoxului este acela de a bloca contracția mușchilor. Spre deosebire de credința populară, toxina botulinică (Botox) nu întărește mușchii. De aceea, dacă un mușchi se mai contractă după injectare, adăugarea de unități în plus de substanță în zona respectivă, va reduce contracția, astfel fiind redobândită simetria.

Corectare tratament Botox nereușit acasă

Timpul este aliatul cel mai bun când vrei să ai parte o anulare a efectului botox.

Pentru a grăbi procesul de anulare a Botoxului, sunt câteva lucruri pe care le poți face fără a apela la un medic:

  • Exerciții fizice

Exercițiile fizice măresc aportul de sânge către toți mușchii, inclusiv mușchii feței, astfel încât Botoxul tău își va pierde efectul mai repede.

  • Masajul facial

Masarea și utilizarea excesivă a mușchilor injectați cu Botox este complet INTERZISĂ în primele 2 săptămâni după tratament. Motivul este riscul mare de migrare a Botoxului către alți mușchi ai feței, ceea ce poate aduce cu sine complicații nedorite.

Masarea facială după cele 2 săptămâni de la injectarea nereușită este în general o metodă care ajută pacienții la corectare după un tratament cu Botox.

  • Comprese calde

NU aplica dischete sau comprese calde în primele 2 săptămâni după tratament. Motivul este același ca și cel de mai sus. Botoxul se stabilizează în 10-14 zile după injectare și riscul migrării lui către alți mușchi poate aduce complicații.

După 2 săptămâni poți aplica comprese calde. Căldura ajută la creșterea aportului de sânge în zonele afectate, permițând ca efectul Botoxului să dispară mai repede.

Reacții adverse Botox

Efecte adverse grave în cazul unui tratament Botox pot apărea atunci când persoana care a făcut tratamentul nu este experimentată sau certificată pentru a face astfel de proceduri. Un medic estetician cunoaște anatomia feței și astfel rezultatele obținute sunt unele cât se poate de naturale.

Cel mai frecvent, apar reacții adverse la Botox sau rezultate nedorite atunci când injectarea nu este făcută corect. Atunci când un tratament Botox este injectat necorespunzător, acest lucru poate duce la asimetrie facială (o parte care nu se potrivește cu cealaltă), căderea pleoapelor sau a sprâncenelor sau vedere dublă. Injectarea de prea mult produs sau alegerea greșită a locului de injectare sunt principalele cauze ale unui tratament Botox nereușit.

Concluzie

Dacă injectarea acidului hialuronic poate fi inversată cu hialuronidază, Botoxul nu are încă o substanță antidot care să anuleze efectul rapid.

O corectare după un tratament Botox nereușit se poate face într-o clinică, în special prin injectarea altor mușchi decât cei injectați greșit. Prin această injectare se poate restabili simetria facială.

Timpul este cel mai bun remediu în anularea efectului Botoxului. Efectul acestuia este de 3 până la 6 luni și poate fi redus prin anumite acțiuni pe care le poți face singură. Sportul, compresele calde și masajul facial, STRICT după 2 săptămâni de la injectarea nereușită ajută la anularea efectului Botoxului.

Lecția cea mai importantă de învățat este să mergi la o clinică specializată în injectări cu Botox, cu medici acreditați. Chiar dacă există numeroase clinici și oferte tentante la tratamente Botox, alege să te documentezi bine și să descoperi părerile prietenilor și cunoștințelor și recenziile din Google sau din grupuri estetice online.