O dietă sănătoasă, mișcarea și somnul au un rol hotărâtor pentru menținerea sănătății și tinereții pielii. Însă ce-i de făcut după 30 de ani, când corpul produce mai puțin colagen și acid hialuronic?

Pentru a încetini procesul de îmbătrânire și o piele cu riduri, suplimentele și injecțiile cu aceste două substanțe au o acțiune diferită de anti-îmbătrânire. Citește articolul și descoperă ce beneficii au fiecare dintre ele.

Ce sunt colagenul și acidul hialuronic

Aceste două substanțe se găsesc în corpul uman și au un rol foarte important. Ambele sunt eficiente pentru regenerarea pielii, părului și unghiilor și încetinirea efectelor îmbătrânirii.

În natură, colagenul se găsește în principal la mamifere, exclusiv la animale. Iar acidul hialuronic se găsește în toate organismele vii, cu excepția algelor.

În corpul uman, colagenul reprezintă 30% din proteina umană. Concentrația sa variază în diferite părți ale corpului uman și este de 23% în oasele craniene, 50% în cartilaj, până la 75% în piele etc.

În corpul uman, se găsesc aproximativ 15 g de acid hialuronic (la o persoană de 70 kg). Mai mult de 50% din el se găsește în piele.

Organismul produce constant colagen și acid hialuronic. Cu toate acestea, după vârsta de 30 de ani, producția încetinește progresiv. Producerea loc în cantități mai mici face vizibil procesul de îmbătrânire, printr-o piele mai puțin elastică și cu mai multe riduri.

Colagenul

Colagenul este cea mai abundentă proteină din corp. Este componenta majoră a țesuturilor conjunctive din tendoane, ligamente, piele și mușchi.

În natură, colagenul se găsește în principal la mamifere și exclusiv la animale. Reprezintă 30% din proteina umană. Concentrația sa variază în diferite părți ale corpului și este de 23% în oasele craniene, 50% în cartilaj și până la 75% în piele.

Colagenul este folosit în chirurgie pentru grefe osoase, regenerarea țesuturilor, în operații ale arsurilor pielii, pentru îngrijirea rănilor etc. În scop estetic, colagenul încetinește îmbătrânirea pielii, întărește unghiile, fortifică părul, ș.a.

Acidul hialuronic (AH)

AH se găsește în mod natural în corpul uman, cel mai mult în piele, articulații și lichidele din ochi. Acesta acționează ca o pernă și un lubrifiant în articulații și alte țesuturi.

Acidul hialuronic are un rol esențial în a ne menține pielea cu aspect tânăr. Capacitatea sa de a lega cantități mari de molecule de apă (de 1000 până la 4000 de ori greutatea proprie). Menține astfel umiditatea și colagenul atât de necesare pentru o piele netedă și elastică.

Acidul hialuronic este adesea folosit pentru cei care suferă de dureri articulare cronice sau osteoartrită și operații la ochi. Este, în egală măsură, folosit și pentru mărirea buzelor și multe alte tratamente estetice.

Acidul hialuronic poate fi, de asemenea, aplicat local pentru vindecarea rănilor, arsurilor, ulcerelor pielii și pentru a hidrata pielea. Datorită proprietăților sale regenerative și de îmbunătățire a articulațiilor sănătoase, HA a ajuns să fie folosit pe scară largă în tratamente anti-îmbătrânire.

suplimente vs injectabile

Diferența dintre suplimentele și injectabilele cu colagen și acid hialuronic

Principala diferență dintre suplimente și injecții cu colagen și acid hialuronic este că suplimentele acționează mult mai lent, iar injecțiile incomparabil mai repede.

În plus, injecțiile acționează local, în zonele problematice. Injecțiile cu acid hialuronic, de exemplu acționează direct și vizibil pentru umplerea cearcănelor, mărire buze, netezirea ridurilor adânci precum cutele nazogeniene și multe altele.

Comparativ, pastilele și alte tipuri de suplimente acționează lent, pentru o piele mai netedă, însă direct acolo unde sunt pierderi vizibile (precum cearcăne sau anumite tipuri de riduri).

Suplimentele cu colagen și acid hialuronic

Colagenul se găsește și sub formă de capsule sau de pudră care se adăugată la băuturi precum smoothie-uri.

Acestea ajută la creșterea și sănătatea părului, elasticitatea pielii și la buna funcționare a articulațiilor.

Există două principale tipuri de suplimente de colagen:

  • colagen hidrolizat (hidrolizat de colagen);
  • gelatină (aceasta este colagen trecut printr-un proces termic).

Ambele au proteinele descompuse în peptide mai mici, care sunt mai ușor absorbite în organism. Ambele au fost testate și s-a demonstrat că ajută la îmbunătățirea masei musculare, elasticității pielii și contribuie la vindecarea artritei.

Capsulele cu AH comercializate sunt făcute, de cele mai multe ori, din extras din creastă de cocoș sau produse de bacterii în laborator.

Se crede că luarea AH sub formă de capsule ca supliment alimentar este de asemenea eficientă. Dr.Axe susține că administrarea de AH poate ajuta pielea uscată, deshidratată, îmbătrânită și la reducerea ridurilor, repararea rănilor, vindecarea arsurilor solare și multe altele.

În plus, se crede că suplimentele cu AH ar putea influența pozitiv modul în care organismul răspunde la răni. Cu toate acestea, aceste afirmații nu au fost toate confirmate și suficient testate încât să fie dovedite incontestabil.

AH este deja o substanță vedetă în industria cosmetică. Există nenumărate produse cosmetice, începând cu creme, seruri, măști, demachiante și multe altele. Este adesea recomandat de dermatologi și alți medici pentru capacitatea sa de a îmbunătăți textura și aspectul pielii.

Conform doctorului Axe, „acidul hialuronic poate menține pielea strălucitoare și aduce beneficii articulațiilor – totul fără efectele secundare dăunătoare ale produselor toxice pentru piele”. (sursa platforma WebMD)

În afară de suplimentele de la raft, nu uita că și având o alimentaţie corectă îți iei necesarul de acid hialuronic. Cele mai cunoscute alimente bogate în acid hialuronic sunt carnea de vită, curcan, miel, pui și din legume precum cartofi, ardei gras, dar și citrice, pătrunjel, coriandru, banane, mere, avocado, roşii, pepene, pere şi piersici.

injectare cu acid hialuronic

Injecțiile cu colagen și acid hialuronic

Injecțiile cu colagen sunt considerate permanente, deși, în realitate, pacienții raportează că durata efectului lor este de până la 5 ani.

Injecțiile cu acid hialuronic au efect și mai puțin. Unele au efect aproximativ 3-6 luni, iar altele 12-18 luni.

Durata efectului depinde și de zona corporală unde sunt făcute injecțiile, și de calitatea substanțelor.

Rezultatele injecțiilor cu colagen și acid hialuronic au efecte pe durate mai mari dacă se fac injecții de întreținere. Conform acestui studiu din 2005, concluzia este că rezultate durează aproximativ 9 luni după prima injecție, 12 luni după a doua injecție și 18 luni după a treia injecție.

Injecțiile cu colagen și acid hialuronic netezesc diferitelor zone ale feței. În ultimii ani injecțiile cu acid hialuronic sunt cele mai folosite. Însă ambele pot adăuga volum pentru:

  • buze;
  • obraji;
  • cicatrici postacneeice;
  • vergeturi.

În ceea ce privește vergeturile, colagenul este as. De fapt, atunci când vergeturile se produc, colagenul este cel care se rupe și creează acele cicatrici specifice.

Injectarea de colagen în vergeturi face ca pielea să se vindece singură și să pară mai netedă.

Injecțiile cu colagen și acid hialuronic au efect de umplerea a ridurilor pentru câteva luni, după care se resorb în corp. Pentru reducerea cicatricilor, efectul durează 6-12 luni, în funcție de mărimea și profunzimea cicatricii.

Pentru mărirea buzelor practica actuală a dovedit că acidul hialuronic injectat dă rezultate superioare și pe termen mai lung decât injecțiile cu colagen. Efectele injecțiilor cu colagen și acid hialuronic sunt imediate, însă substanțele se stabilizează în aprox două săptămâni. De aceea, după 14 zile se și vede efectul maxim.

Concluzie

Odată cu înaintarea în vârstă, țesuturile pielii ajung și ele într-o fază de îmbătrânire celulară. Corpul produce mai puțin colagen și acid hialuronic după vârsta de 30 de ani. Pentru a compensa deficitul, suplimentele și injecțiile colagen și acid hialuronic s-au dovedit că au efect anti-îmbătrânire. Fiecare într-un mod și cu un rezultat diferit. Suplimentele acționează mult mai lent, iar injecțiile incomparabil mai repede și localizat.

Notă

Deși poate fi tentant să-ți cumperi singură suplimente cu colagen si acid hialuronic, nu le lua fără recomandarea medicului. Și pentru variantele injectabile este obligatoriu un consult medical la un doctor estetician cu experiență. Contraindicațiile pentru forma injectabilă sunt mai mari decât în cazul suplimentelor.

Published On: aprilie 27th, 2022 / Categories: Umpluturi dermice / Tags: , , /