Trebuie să admitem că orice interacțiune cu rude sau colegi la serviciu este un motiv ca aceștia să evalueze aspectul tău, cu sau fără bune intenții. Dacă se întâmplă să ai un chist sebaceu la ureche sau pe faţă, aproape sigur cea mai mare indispoziție sunt remarcile pline de îngrijorare sau privirile insistente.

Niște chisturi sebacee pe față sau în zona urechilor pot fi evidente şi uneori inestetice, însă nu sunt contagioase și sunt, de cele mai multe ori inofensive.

Ce este un chist sebaceu?

Un chist sebaceu apare sub forma unei umflături uşoare sub piele. În general, acestea apar pe față, urechi, scalp, spate sau în zona inghinală.

Chisturile sebacee cresc lent, în urma acumulării de cheratină, o proteină din stratul superior al pielii. Ele sunt vizibile după săptămâni sau luni de la o traumă produsă pielii în zona respectivă. Dimensiunile unui chist sebaceu variază, însă acesta poate atinge mărimi destul de mari, de până la 5 cm în diametru.

De regulă, chisturile sebacee sunt benigne, însă există cazuri extrem de rare în care acestea pot evolua în tumori cancerigene. Pentru a determina dacă un chist sebaceu din ureche e periculos sau nu, medicul poate să îți recomande să se facă o biopsie.

Ce diferențe sunt între un chist sebaceu și un lipom?

Pentru un ochi neantrenat, un chist sebaceu la ureche poate fi uşor confundat cu un lipom. În cazul unui lipom, umflătura este cauzată de acumularea de grăsime, nu cheratină sau sebum, sub piele. Pe lângă asta, dimensiunile pe care le are un lipom sunt mult mai mari decât cele ale unui chist. Unele lipomuri pot fi chiar gigantice.

Când e indicat să te duci la doctor pentru un chist sebaceu la ureche sau pe față

Când e indicat să te duci la doctor pentru un chist sebaceu la ureche sau pe față

Un chist sebaceu la ureche poate cauza disconfort, mai ales dacă e mare şi la vedere. Însă aspectul său inestetic poate fi ultima ta problemă în anumite situații.

Unele persoane pot dezvolta un chist sebaceu în ureche. Acesta apare în interiorul canalului auditiv şi poate cauza disconfort, înrăutăţirea auzului, durere sau blocaj de ceară în ureche. În cazul în care auzul devine dificil şi simţi durere acută, acest chist sebaceu din ureche trebuie consultat de un doctor dermatolog.

Dacă observi că dimensiunea chistului este mai mare de 5 cm ar trebui să iei în calcul o consultaţie cu dermatologul tău. Dacă ai avut deja un chist sebaceu la ureche ce a fost îndepărtat și a reapărut și pare să aibă un ritm de creștere rapidă, cu atât mai mult e recomandat să faci o vizită medicului dermatolog.

Un alt motiv de îngrijorare ar fi simptomele precum roşeaţa, durerea, inflamaţia zonei sau alte semne de infecţie. Există şansa ca chistul sebaceu la ureche să fie infectat, ceea ce este un semnal de alarmă ce trebuie să te mobilizeze să mergi la doctor de urgenţă.

Greșelile pe care le-ai făcut și care au dus la apariția acelui chist sebaceu la ureche sau pe față

De obicei, în cazurile de chisturi sebacee pe faţă sau la ureche, dezvoltarea lor este în urma unei traume în zona respectivă: o zgârietură sau o tăietură chirurgicală.

Dar și dacă ai acnee și storci coșurile, canalele sebacee se pot bloca sau deteriora, ceea ce duce la formarea unor chisturi sebacee pe faţă de care nu vei fi tocmai încântată.

În caz că ai un chist sebaceu la ureche sau în oricare altă zonă, NU îl stoarce. Traumatizarea lui poate duce la infecţii destul de grave, iar rezultatul va fi egal cu zero.

Tratarea chisturilor sebacee

Tratarea chisturilor sebacee

Există mai multe metode de a trata chisturi sebacee pe faţă. Ai, în principal, metoda chirurgicală, drenajul, tratamentul cu laser sau injecția cu steroizi.

Întotdeauna consultă-te cu un doctor înainte de alegerea finală pentru că și istoricul tău medical joacă un rol important.

Operaţia chirurgicală

Una dintre cele mai bune soluţii pentru tratarea unui chist sebaceu la ureche este operaţia chirurgicală. Aceasta se face cu anestezie locală. În timpul procedurii se îndepărtează chistul sebaceu printr-o tăietură care va permite extragerea cheratinei şi a sebumului acumulate.

Avantajul alegerii intervenției chirurgicale este că acel chist sebaceu la ureche sau de pe față nu vor recidiva (excepţiile sunt rare). Dezavantajul este însă că este posibil să rămâi cu o cicatrice.
LINK intervenției chirurgicale:

Drenajul

Drenajul este recomandat în cazul în care ai un chist sebaceu la ureche destul de inflamat şi dureros. Prin această metodă se extrage lichidul din chist fără tăieturi sau anestezie.

Drenajul nu garantează dispariţia totală a chistului aşa cum o face o operaţie chirurgicală. Pentru a evita dezvoltarea infecţiei, după procedură, doctorii prescriu antibiotice.

Injecţiile cu steroizi în chist

Această soluţie nu se foloseşte pentru a scăpa de un chist sebaceu la ureche, ci mai degrabă pentru a-i reduce dimensiunile şi durerea. Deşi în unele cazuri chistul nu se măreşte, tot metoda chirurgicală va rămâne cea mai eficace.

Metode de prevenție

Metode de prevenție

Blocarea canalelor sebacee este cauza principală care duce la apariţia acelor chisturi sebacee pe faţă. De aceea, dacă ai acnee sau o piele grasă vei fi expusă la apariţia de chisturi sebacee pe faţă.

Pentru a te asigura că nu dezvolți un chist sebaceu la ureche sau pe faţă, fii mult mai atentă cu îngrijirea pielii. Demachiază-te în fiecare dimineață și seară și evită cremele grase, în special dacă ai pielea grasă.

De fiecare dată după sport sau alte activităţi fizice, fă duş cu produse care nu conţin ulei sau alte substanţe care blochează glandele sebacee.

Evită să porţi haine din materiale prea dense. Alege materiale care permit pielii să „respire” și alege să porți haine cu o croială mai lejeră.

Nu în ultimul rând, vizitează medicul dermatolog de fiecare dată când pielea îţi dă semne alarmante. Nu încerca să îţi tratezi singură un chis sebaceu la ureche sau pe față pentru că șansele sunt mari ca rezultatul să fie nefericit.

În caz că eziți tratarea unui chist sebaceu la ureche sau pe față

Elena, o pacientă de 57 de ani, ne-a împărtăşit experienţa ei de îndepărtarea unui chist sebaceu la ureche:

„Mereu am avut tenul mai gras decât majoritatea femeilor pe care le ştiam. Niciodată nu m-am gândit că trebuie să depun mai mult efort în îngrijirea pielii, mai ales că sunt destul de ocupată la job.

Fără să îmi dau seama într-o zi am observat că am o umflătură mai ciudată la urechea stângă când m-am uitat în oglinda din sufragerie. Şi soţul mi-a spus că forma și aspectul îl îngrijorează. Așa am ajuns la domnul doctor dermatolog, doar că acesta m-a m-a asigurat că nu este malign şi că nu este urgentă operarea lui.

Am ales totuși să fac operaţia chirurgicală în scurt timp, cu atât mai mult cu cât nu voiam ca chistul să crească. În plus, aspectul fizic este destul de important în jobul meu și nu voiam să amân ceva ce trebuia făcut oricum. Și nu regret. Am cicatrice imperceptibilă, însă chistul nu a mai apărut, iar pentru mine asta este ce contează. Desigur, acum sunt mult mai grijulie cu îngrijirea tenului.”

Dacă ai orice îngrijorare cu privire la chisturi sebacee pe față sau pe corp, nu ezita să consulți un medic dermatolog.