De ce femeile s-ar îngriji de cearcăne și bărbații nu? O pereche de cearcăne la bărbați este la fel de neatractivă ca o pereche de cearcăne la femei.

Trăim în era tehnologiei, așadar ai intuit bine că există remedii eficace pentru cearcăne. Ceva care să treacă că banalele felii de castravete.

Care este diferența dintre cearcăne și pungi sub ochi

Deși par a fi unul și același lucru, nu sunt. Cearcănele, fie ele cearcăne la bărbați, femei sau copii, sunt acele semicercuri de culoare vineție sau maronie ce se formează sub ochi (și uneori chiar deasupra lor).

Pungile de sub ochi le recunoști după aspectul umflat al zonei de sub ochi. Iar uneori acestea se pot „căsători” cu cearcănele. Cu alte cuvinte, poți avea în același timp și cearcăne pigmentate, și pungi sub ochi. Ambele însă se pot remedia. Vei descoperi cum în a doua jumătate a articolului.

Cearcăne la bărbați comparativ cu cearcăne la femei

Multă lume își imaginează că pielea bărbaților este mai groasă decât cea a femeilor. Dar specialiștii au dovedit că este doar un mit.

Nu există nicio diferență notabilă între cearcăne la bărbați și cearcăne femei.

Conform dermatologilor, bărbații au, în general, o conformație a feței diferită, ceea ce face ca cearcănele să devină o problemă și mai mare odată ce avansează în vârstă. Comparativ cu femeile, bărbații au o față mai mare, cu pomeți mai puțin proeminenți. Acest tip de conformație face ca cearcănele să devină mai vizibile odată cu vârsta.

Cercetările au scos la iveală că dermul (adică stratul de piele unde sunt elastina și colagenul) este cu 10 până la 20% mai gros la bărbați decât la femei. Din acest motiv, mulți cred că bărbații prezintă mai puține semne vizibile de îmbătrânire, cum ar fi ridurile fine de la ochi. Dar grosimea epidermei (adică stratul exterior al pielii) este la fel și la bărbați, și la femei.

Așadar, nu putem spune că, la modul general, pielea bărbaților este mai groasă decât a femeilor. O pereche de cearcăne la bărbați este cât se poate de asemănătoare cu o pereche de cearcăne la femei.

Cauze cearcăne la bărbați

Înainte de a începe să cauți remedii pentru cearcăne la bărbați, mai important este să descoperi cauza lor. Odată identificată, va fi mult mai ușor să alegi remediul sau tratamentul potrivit.

Vei suferi de frustrare încercând să tratezi cearcănele cu felii de castraveți când cauza lor este genetică și tratamentul eficient este cel de umplere cearcăne cu acid hialuronic. Așa cum a fost cazul Clarei Bârsan care a scris despre experiența ei în articolul Cum am descoperit cea mai bună metodă de umplere cearcăne.

Afecțiuni medicale

Deşi cearcănele apar cel mai frecvent din cauza oboselii și unui stil de viață nesănătos, există şi alte cauze. Printre acestea se numără alergiile, sinuzita, anemia, răcelile sau respiratul frecvent pe gură (din cauza polipilor nazali).

Genetică

Dacă ai cearcăne chiar și când ai un stil de viață sănătos, când dormi, te hidratezi și mănânci sănătos, sunt șanse mari ca cearcănele tale să fie ereditare. Structura osoasă a feței face așadar ca zona de sub ochi să pară mai întunecată și mai retrasă față de obraji. Iar pielea mai subțire din această zonă o face mai transparentă. Fapt pentru care micile vene albastru-violet să se vadă mai ușor.

Îmbătrânire

O altă cauză a cearcănelor este procesul natural de îmbătrânire. Pe măsură ce îmbătrânești, corpul tău va produce mai puțin colagen și acid hialuronic, iar pielea din jurul ochilor se va subția. Asta poate face ca vasele de sânge de sub ochi să capete o culoare albăstruie sau violet mai proeminentă.

Trucul de care puțini știu pentru a scăpa de cearcăne

Pentru a rezolva problema cearcănelor, trebuie să fii dispus să descoperi cauza lor, iar apoi să experimentezi câteva soluții, până când o vei găsi pe care care funcționează cel mai bine pentru tine.

Pentru asta trebuie să fii răbdător și consecvent atunci când încerci o nouă metodă de estompare cearcăne la bărbați.

Nu combina remediile, ci mai degrabă încearcă câte un remediu în fiecare zi timp, timp 4 până la 6 săptămâni. Dacă după această perioadă de timp, încă nu vezi rezultatele dorite, recurge la un alt remediu. Doar așa vei descoperi ce funcționează mai bine pentru cearcănele și pungile de sub ochi.

cearcane barbati femei

La ce obiceiuri să renunți pentru a estompa cearcănele

Înainte de a încerca orice remediu, asigură-te că renunți la obiceiuri care nefaste nu doar pentru cearcăne la bărbați, ci și pentru sănătate.

Renunță la fumat. Studiile au dovedit că fumătorii îmbătrânesc prematur. Pielea pleoapelor și a pielii de sub ochi este foarte subțire și este printre primele afectate.

Nu mai ieși din casă fără protecție solară. Soarele înseamnă viață, însă lipsa protejării are efecte asupra sănătății și aspectului pielii. Protejează zona fragilă a ochilor și întreaga față cu cremă de protecție solară. Astfel, eviți și cancerul de piele, și accentuarea cearcănelor.

Limitează consumul de sare și bea mai multă apă

Pielea din jurul ochilor este deosebit de subțire și vulnerabilă la deshidratare. Când mănânci alimente cu mai multă sare decât este indicat și nu bei suficientă apă, corpul tău va avea un aspect deshidratat.

Redu consumul de alcool

Alcoolul deshidratează chiar mai mult decât sarea. Așa se explică de ce au cearcăne la bărbați și femei care au fost în club și au băut excesiv. Nu doar nesomnul a produs acele cearcăne, ci și alcoolul.

În plus, e să să știi că e contraindicat să freci excesiv cearcănele cu gândul că pigmentul acela maroniu sau violet va dispărea. Din contră, va înrăutăți lucrurile.

Remedii accesibile pentru cearcăne la bărbați

Cearcănele și pungile de sub ochi sunt departe de a-ți pune în valoare imaginea și stilul. Dar, partea bună este că există o mulțime de alte modalități de a scăpa de cearcăne, atât pe termen lung, cât și pe termen scurt.

Remedii naturiste

Există nenumărate substanțe naturale care contribuie la atenuarea cearcănelor care nu au cauze genetice sau sunt provocate de afecțiuni. Castraveții, bananele, cartofii, turmericul și compresele reci cu gheață sunt dintre cele mai uzuale remedii naturiste pentru cearcăne la bărbați și femei.

Cremă pentru zona ochilor

Nu există o cremă unică care să trateze toate tipurile de cearcăne la bărbați. Este important să tratezi cu produse specializate, în funcție de nevoile tale specifice.

Iată diferitele tipuri de ingrediente active:

  • Pentru vasele de sânge proeminente, cremele pe bază de cofeină sunt excelente pentru că ajută la îngustarea acestora. Cofeina este un vasoconstrictor cunoscut, ceea ce înseamnă că poate reduce aspectul vaselor dilatate și, prin urmare, decolorarea. De asemenea, poți alege creme de ochi pe bază de retinol, care ajută la stimularea producției de colagen.
  • Pentru cearcăne pigmentate, cremele cu vitamina C sunt ideale, împreună cu alte substanțe active de strălucire precum arbutina, acidul kojic și niacinamida.
  • Pentru pierderea volumului cearcănelor nu poți face mare lucru cu o cremă care să redea volum țesuturilor. Totuși, e bine să îngrijești pielea și să o hidratezi cu seruri sau creme pe bază de acid hialuronic.

Important! Medicii dermatologi pot prescrie creme anti-cearcăn care nu se găsesc spre vânzare fără rețetă. Cremele pe care le poți cumpăra la liber conțin concentrații reduse ale substanțelor active. Însă, cele mai puternice și mai eficiente creme se eliberează doar pe bază de rețetă şi se aplică sub îndrumarea şi monitorizarea unui medic specialist.

Tratamente pentru cearcăne la bărbați a căror eficacitate este dovedită științific

Terapia PRF este ideală pentru cearcăne pigmentate și constă în injectarea unei substanțe din propria ta plasmă. Această substanță este fibrina și se obține prin centrifugare, după ce ți-a fost recoltată o cantitate mică de sânge. Prin această terapie, cearcănele tale se depigmentează și se vindecă natural.

Mezoterapia facială reduce pigmentarea de sub ochi și ameliorează aspectul de cearcăne. Terapia se face prin injectarea unor substanțe nutritive în derm. În general este un amestec de vitamine, minerale, aminoacizi și coenzime.

Odată cu tratamentul cearcănelor, prin mezoterapie, toată fața este întinerită și capătă un aspect mai tânăr şi mai fresh. Însă e bine să știi că acest tratament este ideal pentru femeile și bărbații maturi, trecuți de 40 de ani.

Published On: mai 4th, 2022 / Categories: Riduri și Cearcăne / Tags: /