Acidul hialuronic, substanța vedetă în lumea medicinei estetice este produsă de organismul tău încă de când te naști. Cu cât ai în corp mai mult acid hialuronic, cu atât pielea ta arată mai netedă și mai întinsă. Iar atunci când cantitatea sa scade în timp, ridurile își fac apariția. Din fericire, medicina estetică a reușit să fructifice descoperirile științifice și să creeze nu un tratament cu acid hialuronic, ci nenumărate. Datorită acestor tipuri de tratamente, la 40 de ani poți arăta ca de 20 sau la 20 de ani să-ți pui în valoare anumite trăsături faciale, încât să arăți și mai atrăgătoare.

În ce constă un tratament cu acid hialuronic pentru riduri?

Un tratament cu acid hialuronic pentru riduri se face într-o clinică medicală, prin injectarea de acid hialuronic sub piele, cu ajutorul unei seringi cu un ac foarte subțire. Poate fi făcut pentru un singur rid sau pentru mai multe sau chiar pentru toată fața. Acesta din urmă este cunoscut ca lifting facial nechirurgical, adică alternativa la cel chirurgical, doar că prin injecții cu acid hialuronic, fiind astfel o variantă mai blândă și la un preț considerabil mai mic.

Cât durează efectele unui tratament cu acid hialuronic pentru riduri?

Procedura de injectare cu acid hialuronic durează aproximativ 15-20 de minute pentru o zonă facială, la care se adaugă timpul de așteptare pentru ca anestezicul să-și facă efectul. Un tratament cu acid hialuronic este o soluție temporară, însă te poți bucura de rezultate timp de aprox. 12 luni. Durata lor variază totuși, în funcție de îngrijirea de după procedură, metabolism, piele și calitate substanței injectate.

De obicei, într-un tratament cu acid hialuronic pentru riduri, medicul folosește 1 ml de acid hialuronic, urmând ca, în funcție de specificul situației fiecărui pacient, să adauge ulterior o cantitate suplimentară. Motivul principal de injectare de durata a două ședințe în loc de una este alegerea sa, ca profesionist, de a-și lua măsuri de precauție ca să nu pună o cantitate mai mare care ar putea forța țesuturile.

Parcă ridurile erau tratate cu Botox.

Este adevărat că tratamentul nr 1 mondial este Botoxul, cu zeci de milioane de injecții făcute în lume. Atât Botoxul, cât și acidul hialuronic au proprietăți de rejuvenare, însă funcționează diferit.

Botoxul este injectat direct în mușchi pentru ridurile fine și moderate care s-au format prin contracții musculare repetate. Toxina botulinică are și rolul de a reduce activitatea mușchilor responsabili pentru apariția ridurilor.

Ridurile de expresie pot fi tratate atât cu Botox (toxina botulinică), care inhibă temporar mișcarea musculară, cât și cu acid hialuronic, prin care sunt umplute șanțurile, cutele și ridurile mai adânci. Toxina botulinică funcționează diferit față de acidul hialuronic, Botoxul neputând acționa cu rol de umplere, ci doar pentru atenuarea ridurilor prin blocarea acțiunii de contracție a mușchilor faciali.

tratament cu acid hialuronic

Ce tipuri de riduri pot fi tratate cu acid hialuronic?

Pielea își pierde din elasticitate odată cu înaintarea în vârstă. În esență, corpul produce mai puțină elastină, colagen și acid hialuronic. Producția fiind mai mică, pielea va arăta mai puțin netedă și elastică, ceea ce va duce la apariția ridurilor. Din fericire, un tratament cu acid hialuronic inversează procesul de îmbătrânire a pielii, oaselor și mușchilor. Iată ce tipuri de riduri sunt tratate:

  • cutele sau șanțurile nazogeniene (ridurile care pornesc de la nas către colțul gurii);
  • ridurile gâtului;
  • ridurile mai adânci sau mai fine de pe frunte;
  • ridurile dintre sprâncene;
  • ridurile laba gâștei;
  • ridurile de sub ochi și totodată și cearcănele;
  • ridurile formate în colțul gurii;
  • liniile fine din jurul gurii (ridurile fumătorului);
  • ridurile de pe mâinile îmbătrânite.

În afară de riduri, ce se mai tratează prin injecții cu acid hialuronic?

Acidul hialuronic este excelent și pentru corecții faciale, mai exact pentru crearea de volum acolo unde lipsește. Fie că este vorba de buze mai pline, pomeți sau bărbie mai frumos definite, un tratament cu acid hialuronic face corecții prin adăugarea de volum.

Compoziția acidului hialuronic diferă de la un tratament la altul, în funcție de zona facială. De aceea, injecțiile cu acid hialuronic trebuie făcute de un dermatolog sau un medic estetician cu pregătire și experiență. În caz contrar, rezultatele sunt mai slabe și riscurile cresc.

Când se văd efectele unui tratament cu acid hialuronic?

Efectele sunt vizibile în câteva zile, dar e bine să știi că în primele 24-48 de ore pacienții au mici edeme, roșeață și uneori și vânătăi. Acestea trec de la sine și pot fi ușor acoperite cu machiaj după 24 de ore de la intervenție.

Așadar, efectele unui tratament pentru riduri nu sunt vizibile din scaunul clinicii. Abia după câteva zile se văd o parte din ele, iar în aproximativ 14 zile poate fi văzut efectul maxim al tratamentului.

Ce diferență este între un tratament cu acid hialuronic și o operație de lifting facial?

Invazivă, scumpă și oarecum riscantă, o operație chirurgicală de lifting facial aduce rezultate definitive, însă presupune un angajament mai mare. Pentru o operație e nevoie de anestezie generală, recuperare pentru multe zile, costuri mari și suspendarea vieții sociale și profesionale timp de multe zile la rând.

La polul opus, un tratament cu acid hialuronic pentru riduri poate fi făcut doar pentru un singur rid care te deranjează sau pentru toată fața (facelift nechirurgical). În ambele cazuri, procedura este rapidă (aprox. 30-50 de minute), cu un disconfort minim și cu o recuperare rapidă. Rezultatele sunt naturale, costurile incomparabil mai mici, iar viața socială și profesională neîntreruptă.

Principalul dezavantaj al intervențiilor cu acid hialuronic este că rezultatele sunt temporare. În funcție de zona tratată, efectele durează aprox. 12 luni. După acest termen, tratamentul trebuie repetat pentru a beneficia de rezultate în continuare.

Ce este foarte important de respectat înainte și după un tratament cu acid hialuronic?

Înainte de procedură

Cu cinci zile înainte de procedură, pacienților le este recomandat să renunțe la suplimente alimentare, vitamine și ulei de pește. Tot în acest interval de timp, pacienții nu trebuie să ia medicamente de durere sau răceală, cum ar fi aspirina sau ibuprofenul. Consumul de alcool timp de 48 de ore înainte de tratament este contraindicat. La fel și consumul de mâncăruri și băuturi fierbinți în ziua intervenției.

După procedură

Imediat după efectuarea procedurii, pacienții simt o senzație de amorțeală. Câteodată pot apărea și unele umflături, dar sunt firești și dispar în decurs de aprox. 48 de ore. În cazul nerespectării indicațiilor de dinaintea procedurii, pot apărea unele vânătăi și edeme suplimentare după procedură. Însă și acestea dispar de la sine în decurs de câteva zile.

După procedură e foarte important ca pacienții să renunțe, timp de 24 de ore, să consume băuturi și mâncăruri fierbinți pentru că pot avea o influență asupra acidului hialuronic proaspăt injectat. Trebuie evitată și aplicarea machiajului în primele 24 de ore. Alcoolul și fumatul trebuie întrerupt cel puțin 72 de ore. În cazul fumatului, nicotina accelerează resorbția acidului hialuronic.

Călătoriile cu avionul sunt contraindicate în primele două zile după injectare. Timp de o săptămână nu se face masaj facial și nu se face efort fizic intens. Timp de 3-4 zile trebuie evitată expunerea la soare (inclusiv solar), saună și băi lungi, fierbinți, pentru că dilatarea vaselor de sânge va scădea efectul tratamentului.

Stilul de viață al pacientului are, de asemenea, un impact asupra menținerii rezultatelor pe o perioadă de timp mai lungă. Hidratarea corespunzătoare (2 l de apă/ zi) și renunțarea la fumat contribuie vizibil la prelungirea rezultatelor tratamentului.

Este riscant un tratament cu acid hialuronic?

Milioane proceduri estetice cu acid hialuronic sunt efectuate în fiecare an și au un istoric foarte bun legat de tolerarea lor de către organismul uman.

Un studiu al specialiștilor esteticieni a constatat că procedurile cu acid hialuronic pentru riduri sunt foarte sigure atunci când sunt efectuate de către medici dermatologi cu experiență, certificați. Efectele secundare au apărut la mai puțin de 1% dintre cazuri, iar majoritatea dintre acestea au fost minore.