E firesc să te întrebi ce este acidul hialuronic. E aproape imposibil să nu fi remarcat explozia de creme și seruri cu acid hialuronic. La care se adaugă suplimente și nenumărate proceduri estetice pe bază de acid hialuronic injectabil, făcute în clinici medicale.

Ce este acidul hialuronic?

Deși poate suna a ceva artificial sau chimic, acidul hialuronic (AH) este cât se poate de natural și este produs de propriul tău corp. Ai aprox. 10 grame în corp dacă ai o greutate de 50 de kilograme. Sau 15 grame dacă ai o greutate de 70 de kilograme.

Acidul hialuronic se găsește în proporție de 50% în piele, iar restul în articulații și lichidele din ochi. Acesta acționează ca o pernă și un lubrifiant în articulații și alte țesuturi. Rolul său este să ajute păstrarea umidității pielii. Mai exact, funcționează ca un burete care ține pielea hidratată și îi dă un aspect neted.

Nu am învățat la școală ce este acidul hialuronic și este oarecum ciudat. Este o substanță ce are o eficacitate fantastică. Sigur ne-ar fi impresionat faptul că o singură moleculă are capacitatea să rețină de până la 1.000 de ori greutatea sa în apă. Iar puterile sale excepționale ne fac să avem o piele frumoasă.

Acidul hialuronic a fost identificat prima dată în anul 1934 de către doi cercetători de la Universitatea Columbia, pe nume Karl Meyer și John W. Palmer. Ei au izolat acidul hialuronic din zona ochilor unor bovine și l-au studiat mai mult de 20 de ani.

Prin studiul lor, știm mai bine ce este acidul hialuronic, iar companiile au dezvoltat produse care să ne ajute să avem pielea cu aspect mai tânăr pentru mai mult timp.

Ce este acidul hialuronic pentru medicină?

Deși este mai mult cunoscut în industria frumuseții, acidul hialuronic este folosit cu succes pentru afecțiuni medicale.

În general, este aplicat local sub formă lichidă pentru vindecarea rănilor, arsurilor, ulcerelor pielii și pentru operații la ochi.

Unii practicieni de medicină alternativă susțin că suplimentele de acid hialuronic contribuie în afecțiuni precum:

 • Osteoartrită;
 • Reflux gastroesofagian;
 • Oboseală cronică;
 • Ochi uscați;
 • Boli gingivale;
 • Eczeme;
 • Disfuncții erectile;
 • Infecții ale tractului urinar;
 • Uscăciunea vaginală.

acidul hialuronic și industria frumuseții

De ce este acidul hialuronic atât de folosit de industria frumuseții?

Când tinerețea „transpiră” prin toți porii, nici nu-ți pasă ce este acidul hialuronic. Însă, după vârsta de 25-30 de ani, producția sa încetinește progresiv. Iar asta se va vedea mai ales pe fața ta. Pielea ta va arăta mai puțin netedă și cu mai multe riduri.

Interesul pentru folosirea acidului hialuronic ca ingredient în tot mai multe produse de îngrijire a pielii a apărut când cercetătorii au descoperit că volumul de acid hialuronic din epidermă scade cu până la 60% după vârsta de 25-30 de ani, atât la femei, cât și la bărbați.

În plus, datorită capacității sale de a reține de până la 1.000 de ori greutatea sa în apă, acidul hialuronic mai are o calitate: funcționează pe orice tip de piele. Chiar dacă pielea uscată are o nevoie superioară de acid hialuronic, toate tipurile de piele sunt în egală avantajate de întrebuințarea sa.

Cu adevărat uimitor este ce poate face acidul hialuronic în forma sa injectabilă. Are puterea să corecteze trăsături facile sau să le pună în valoare. Poate mări volumul buzelor, umple riduri, corecta nasuri coroiate sau bărbii înguste. Totodată poate umple cearcănele, mări volumul pomeților sau contura mandibulele pentru a arăta mai bine definite. E adevărat că efectul se păstrează temporar (între 6 și 24 de luni), însă reinjectarea sa duce la o remanență și mai mare.

Din ce este extras acidul hialuronic din produsele comercializate?

Acidul hialuronic comercializat este făcut, de cele mai multe ori, din fermentație bacteriană în laborator. Explicația este că un astfel produs are un randament mai mare, o calitate mai bună și are un risc mai mic de contaminare.

Acidul hialuronic din comerț poate fi totuși și extras din creastă de cocoș sau curcan. Pentru a-l fabrica astfel, procesul este mai complex și este nevoie de o purificare extinsă pentru a fi potrivit pentru uzul uman. Fapt pentru care majoritatea produselor comercializate nu sunt din extract de creastă de cocoș.

produse cosmetice cu acid hialuronic

Diferența dintre produse cosmetice, suplimente și injecții cu acid hialuronic

Vei găsi acid hialuronic sub mai multe forme și concentrații. Injecții, fiole, capsule sau integrate în nenumărate produse cosmetice. Vei găsi acid hialuronic inclusiv în alimente pe care le consumi.

Trebuie să știi însă că toate aceste produse au rezultate diferite. Capsulele se absorb în tot corpul și au rezultate relativ modeste după mai multe săptămâni. Cremele și serurile acționează local, doar pe zonele faciale unde le aplici. Iar injecțiile acționează cu tot diferit, cu rezultate spectaculoase de întinerire sau corectare a unor trăsături faciale.

Iată ce să iei în calcul când alegi oricare dintre variante:

Produse cosmetice cu acid hialuronic

Acidul hialuronic poate fi realizat calitativ foarte diferit. Fie că este în produse precum creme, seruri, geluri, demachiante etc

Aplicarea acestor produse cu acid hialuronic conduce pe termen lung la netezirea ridurilor fine și la corectarea ridurilor de expresie. Însă atâta vreme cât sunt produse de calitate.

Alegerea unui produs de calitate însă presupune o bună documentare. Cel mai bine este să alegi o concentrație bună. În prezent, o mulțime de seruri hialuronice conțin doar 0,25%-1,75% acid hialuronic. Acestea sunt hidratante într-o anumită măsură, însă nu vor avea eficacitate mare, pentru că au o concentrație scăzută. Concentrația ideală de acid hialuronic pe care să o cauți într-un ser este puțin peste 2%.

În plus, mare parte din produsele cosmetice comercializate au acid hialuronic doar cu un singur fel de moleculă. Pentru rezultate mult mai bune este însă ideal să iei produse care au trei tipuri de molecule:

 • Moleculele mici care intră mai adânc în piele și atenuează ridurile pe termen lung;
 • Moleculele medii care te ajută să păstrezi pielea hidratată pe termen mediu;
 • Moleculele mari, care nu pătrund profund în piele. Acestea rămân pe suprafața pielii, făcând-o să arate hidratată și netedă pe termen scurt.

Din ce este acidul hialuronic compus molecular contează așadar foarte mult. O combinație a tuturor acestor trei forme moleculare este cea care are cele mai vizibile efecte.

Suplimente cu acid hialuronic

Suplimentele cu acid hialuronic sunt în general prescrise de doctori pentru pacienți cu osteoartrită și pentru sindromul ochiului uscat. Însă, suplimentele funcționează și pentru reducerea ridurilor.

Conform unui studiu din 2017, un tratament de 12 săptămâni cu suplimente orale cu acid hialuronic realizat pe un eșantion de 60 de persoane a concluzionat că au acidul hialuronic a contribuit la reducere ridurilor laba gâștei. Concentrația administrată în studiu a fost de 120 miligrame (mg) pe zi.

Cu toate acestea, există spre vânzare suplimente ale unor mărci renumite care au o concentrație de doar 17 mg. De aceea este bine să citești cu atenție ambalajul produselor înainte de a le cumpăra. Cel mai indicat este să nu iei aceste suplimente fără să ai acceptul unui doctor care îți cunoaște afecțiunile.

Ca principiu, acidul hialuronic administrat oral este absorbit în tractul digestiv și migrează spre țesuturile conjunctive relevante. Există, de asemenea, dovezi că poate avea un efect biologic fără a fi măcar absorbit.

Alte studii au dovedit că suplimentele orale cu acid hialuronic, în combinație cu colagen sunt și mai eficiente și ajută la reducerea ridurilor.

Injectabile cu acid hialuronic

Spre deosebire de suplimente, injecțiile cu acid hialuronic acționează incomparabil mai repede și cu efecte spectaculoase.

De ce este acidul hialuronic injectabil incredibil? Pentru că poate face ce nu pot face cremele și suplimentele la un loc.

Injecțiile cu acid hialuronic sunt folosite atât în scop medical, cât și estetic.

Din punct de vedere estetic, acidul hialuronic este fascinant. Are un efect de întinerire și de transformare a trăsăturilor faciale. În special femeile apelează la intervenții cu acid hialuronic pentru mărire de buze, netezirea cearcănelor, umplerea ridurilor sau corectarea nasului.

Din punct de vedere medical, injecțiile cu acid hialuronic ajută bolnavii de osteoartrită, prin completarea nivelului de fluide din articulații.

Published On: mai 14th, 2022 / Categories: Umpluturi dermice / Tags: , , , /