Peste trei milioane de persoane sunt diagnosticate în fiecare an, în lume cu una dintre cele mai răspândite boli: cancer de piele non-melanom (carcinom bazocelular și spinocelular). Iar acestora li se adaugă alte 150.000 de cazuri de melanom.

Practic, un pacient din trei diagnosticați cu un tip de cancer în lume are diagnostic de cancer de piele. În ultimii 20 de ani numărul pacienților a crescut vertiginos, la fel și mortalitatea cauzată de acest tip de cancer.

Dintre toate tipurile de cancer de piele, două sunt cele mai frecvente și acestea sunt carcinomul bazocelular și carcinomul spinocelular (sau cu celule scuamoase).

Un carcinom cutanat pune viața în pericol ca și mult temutul melanom, doar că acesta este mult mai frecvent întâlnit. Atunci când este depistat din timp, șansele sunt cu atât mai mari ca pacienții să se vindece.

Incidență carcinom bazocelular

Acesta este cel mai frecvent tip de cancer de piele, reprezentând aproximativ 80% din cazurile de cancer cutanat. Acesta se dezvoltă în celulele din stratul cel mai de jos al epidermei.

Majoritatea cazurilor de carcinom bazocelular (aprox. 85%) apar la nivelul feței, capului (inclusiv scalpului) și gâtului, afectând mai ales din jumătatea superioară a feței.

De carcinom bazocelular suferă cu precădere persoanele cu vârsta între 55 și 75 de ani și apare mult mai rar la tineri. Statistic vorbind, aceștia (tinerii sub 20 de ani) au riscuri de 100 de ori mai mici să dezvolte această boală față de adulții trecuți de 55 de ani.

La copii, această formă de cancer de piele apare extrem de rar și doar în lipsa altor patologii. Formele superficiale pot apărea și la persoane între 20 și 40 de ani, în special pe trunchi.

Bărbații sunt mai expuși dezvoltării unui carcinom bazocelular (rata incidenței fiind cu 30% mai mare comparativ cu femeile, în special în formele sale superficiale).

Incidența variază în funcție de expunerea la soare. De aceea, în țările nordice sunt mai puține cazuri decât în țările mediteraneene și sudice. De exemplu, Australia are o incidență de 40 de ori mai mare decât Finlanda.

Cauze și riscuri carcinom bazocelular

De obicei, carcinomul bazocelular apare în zonele expuse la soare, precum fața, urechile, gâtul sau brațele. Aspectul său poate varia, prezentându-se sub forma unei mici excrescențe translucide, care poate fi confundată cu un coș sau poate avea aspect de rană care nu se vindecă.

Acest tip de cancer are o creștere lentă și rar degenerează în metastaze, ceea ce înseamnă că se răspândește rar în alte părți ale corpului. Cu toate acestea, este important să fie tratat cât mai curând posibil, deoarece poate provoca leziuni locale și distrugerea țesuturilor înconjurătoare.

Pacienții cu antecedente de carcinom bazocelular tratat prezintă un risc crescut de a dezvolta o nouă tumoră cutanată.

Carcinom cutanat poze

Încă nu ești sigură cum pot arăta cele două cele mai frecvente tipuri de carcinom cutanat?

Iată poze cu carcinom cutanat.

Tipuri de tratament

Tratamentul ales cu precădere pentru carcinom cutanat este excizia chirurgicală, iar în cazurile inoperabile sau recidivate, se utilizează radioterapia.

Prognosticul este de obicei excelent dacă leziunea este îndepărtată complet, însă, dacă boala progresează și tumora crește, și riscul de deces devine semnificativ. Metastazele regionale sau la distanță sunt rare, cu excepția formei metatipice.

Chirurgia

Tratamentul standard pentru carcinomul bazocelular este operația, adică excizia chirurgicală, cu o tăiere a marginilor de rezervă din țesuturile sănătoase.

Tumorile cu evoluție îndelungată necesită de obicei excizii largi și tehnici reconstructive complexe, cu o recuperare pe măsură. De aceea, este atât de important ca diagnosticul și tratamentul să fie într-o fază cât mai incipientă.

Chirurgia Mohs

Chirurgia Mohs reprezintă standardul de aur pentru tumorile agresive în zonele sensibile din punct de vedere estetic, precum fața. Vezi cazul acestei tinere de 24 de ani care a fost operată în zona de sub ochi.

Aceasta combină excizia chirurgicală cu examinarea la microscop a țesutului excizat. Examinarea completă a marginilor permite cea mai ridicată rată de vindecare și păstrarea a cât mai mult țesut sănătos.

Recidiva de carcinom bazocelular apare la luni sau ani după tratamentul inițial și pot fi asociate cu distrugerea importantă a țesuturilor, morbiditate crescută și risc de metastaze.

Îndepărtarea celulelor tumorale cu margini negative de excizie este principalul avantaj al metodelor chirurgicale de tratament.

Radioterapia

Aceasta este indicată pentru pacienții care nu pot sau refuză să se supună intervenției chirurgicale, dar și în cazuri cu forme de cancer de piele agresiv, de recidivă sau cu reziduuri microscopice de carcinom bazocelular care nu poate fi reoperat.

Chimioterapia și terapia țintită au fost folosite pentru carcinom bazocelular avansat local sau metastazat. Nu există tratament standard, iar cazurile tratate sunt rare.

Supravegherea pacienților care au carcinom bazocelular implică o atenție specială la alegerea opțiunii terapeutice pentru tumorile localizate în zonele sensibile din punct de vedere cosmetic.

Leziunile situate în apropierea orbitei, nărilor, gurii sau urechilor pot determina complicații dată fiind că excizia se face cu excizia țesutului sănătos din jur.

Ce ar trebui să facă un pacient după ce s-a vindecat de carcinom bazocelular

Ce ar trebui să facă un pacient după ce s-a vindecat de carcinom bazocelular

După un încheierea tratamentului pentru un carcinom bazocelular, pacientul trebuie să fie în continuare în alertă în ceea ce privește starea sa de sănătate.

Iată câteva recomandări din partea medicilor pentru a reduce riscul de recidivă sau apariția altor forme de cancer de piele.

Protecție solară

Protecția solară este absolut necesară atât pentru pacienți, cât și pentru persoane care nu au suferit de carcinom cutanat. Specialiștii recomandă aplicarea zilnică a unei creme de protecție solară cu factor de protecție solară (SPF) de cel puțin 30 și reaplicarea ei în decurs de 2-3 ore în cazul expunerii la raze UV.

În plus, este recomandată, ca măsură suplimentară purtarea de haine și pălării, ochelari de soare și evitarea expunerii la soare între orele 10:00 și 16:00.

Alte obiceiuri

Îngrijirea pielii este recomandată oricum, însă este cu atât mai importantă pentru pacienți care au fost diagnosticați și tratați. Pielea este o barieră de protecție foarte importantă ce trebuie îngrijită prin consum suficient de apă, dar și prin aplicarea de creme și loțiuni hidratante.

Foștii pacienți cu carcinom bazocelular trebuie să stea cu atât mai mult departe de bronzarea artificială. Paturile de bronzare și lămpi de bronzare sunt deja cunoscute surse asociate cu riscul de cancer de piele.

Nu în cele din urmă, o viață sănătoasă înseamnă și o piele sănătoasă. O dietă echilibrată, bogată în fructe, legume și alimente bogate în antioxidanți, exercițiile fizice regulate și menținerea unei greutăți potrivite ajută pacienții să aibă o stare de sănătate mai bună.

Published On: aprilie 26th, 2023 / Categories: Dermatologie / Tags: , , /