Tot mai multe femei, dar și din ce în ce mai mulți bărbați aleg să facă o blefaroplastie la pleoapa inferioară.

În grupuri online dedicate operațiilor estetice se vorbește adesea despre această procedură, însă ce este și ce presupune?

Dacă ți-a suscitat interesula această procedură, descoperă, în cele ce urmează, pentru a evalua avantajele, dar și riscurile acestei proceduri.

Când și de ce ai face o blefaroplastie la pleoapa inferioară

Blefaroplastia inferioară a devenit una dintre cele mai comune intervenții estetice din ultimii zece ani. Pacienții nemulțumiți, cu pungi sub ochi sau piele laxă care le îmbătrânește ochii sunt cei care aleg în mod obișnuit această intervenție.

Este o intervenție simplă, ce se face fără internare și care are efecte psihologice importante. Crește stima de sine și dă încredere pacienților care suferă constant de pungi sub ochi, piele lăsată sau depozite de grăsime care dau un aspect de boală, oboseală sau îmbătrânire prematură.

Având rezultate definitive, pacienților le este cu atât mai ușor să aleagă această procedură în schimbul diferitelor tratamente neinvazive care au efect temporar, de 1-2 ani.

Diferențe între o blefaroplastie la pleoapa inferioară și una superioară

Dacă o blefaroplastie la pleoapa inferioară vizează zona de piele de sub ochi, o blefaroplastie superioară vizează zona de deasupra ochilor (dintre sprâncene și gene).

Ambele pot fi efectuate împreună, în funcție de efectul de întinerire dorit, însă pot fi efectuate separat.

O blefaroplastie la pleoapa inferioară este alegerea numărul unu a persoanelor de orice vârstă care au pungi sub ochi care nu trec cu remedii sau tratamente medicale.

O blefaroplastie la pleoapele superioare este nu în general alegerea persoanelor trecute de 35 de ani și a căror pleoape au piele lăsată. Operația este însă pentru orice persoană adultă, de orice vârstă care are asimetrie la ochi, colțurile ochilor coborâte sau are ochi bulbucați.

O diferență prea puțin cunoscută între o blefaroplastie superioară și una inferioară este durata rezultatelor. Dacă blefaroplastia pentru peoapele superiore are rezultate ce se păstrează aprox 5-7 ani, blefaroplastia inferioară are rezultate pe viață.

Blefaroplastie la pleoapa inferioară – poze înainte și după

  • Femeie în vârstă de 29 de ani, cu pungi sub ochi.

Femeie în vârstă de 29 de ani, cu pungi sub ochi (1)

Pentru aceasta medicul a optat pentru o blefaroplastie transconjunctivală inferioară (fără cicatrice, fără incizie și cusătură în interiorul pleoapei inferioare) cu repoziționarea grăsimii pentru a îndepărta pungile și a umple în același timp spațiul de dedesubt. Procedura a fost efectuată sub anestezie locală, fără internare și cu sedare orală.

  • Pacientă în vârstă de 34 de ani, cu pungi sub ochi.

Pacientă în vârstă de 34 de ani, cu pungi sub ochi

Pentru aceasta, medicul a optat pentru o blefaroplastie la pleoapa inferioară, cu repoziționarea grăsimilor.

Fotografie din stânga o înfățișează înainte de procedură, iar cea din dreapta 2 luni după procedură.

Cum se face operația

Operația de blefaroplastie la pleoapa inferioară se efectuează cu anestezie locală, la care se poate adăuga și un analgezic intravenos.

După anestezie, pacienții au un somn superficial, din care adesea se trezesc rapid și pot colabora bine cu chirurgul în timpul operației, fără să simtă durere.

Există două modalități de acces la pleoapa inferioară: prin piele, pe linia genelor, sau pe interiorul pleoapei, printr-o abordare transconjunctivală.

Inciziile sunt mai mici și trase mult înapoi până la marginea orbitei, unde grăsimea este remodelată în interior și apoi fixată la colțul exterior al ochiului. Excesul de piele este apoi excizat, astfel, efectul de pungi sub ochi dispare în timp.

Durata operației este cuprinsă între 30 – 50 de minute, în funcție de amploarea operației. Operația este printre cele mai puțin dureroase proceduri estetice. Există un disconfort minim în timpul zilei, însă recuperarea este rapidă, iar rezultatele încep să se vadă în decurs de 5-7 zile.

Dacă operația de blefaroplastie la pleoapă inferioară se efectuează dimineața, pacienta poate pleca acasă seara, cu condiția să respecte cu strictețe instrucțiunile de a se odihni în acea noapte și de a păstra comprese reci pe ochi.

Dacă operația se efectuează după-amiaza sau dacă pacientul locuiește în alt oraș, este recomandabil să fie spitalizat timp de o zi.

În timpul spitalizării, se administrează antibiotice, se aplică ochelari speciali cu efect de răcire și picături antibiotice locale. Se recomandă purtarea ochelarilor de protecție de culoare închisă în momentul externării.

Chirurgia pleoapelor inferioare este o procedură care necesită expertiza unui chirurg plastician pentru a obține un rezultat de lungă durată.

La blefaroplastia superioară linia de incizie este plasată în pliul normal al ochiului, astfel încât cicatricea devine invizibilă atunci când ochiul este deschis.

Recuperare

Pacientului i se aplică comprese reci imediat după operație, pentru a ajuta la reducerea inflamării și a disconfortului. Aceste două reacții sunt normale în primele două zile după operație.

Pentru o recuperare mai ușoară, pacienții trebuie să stea într-o poziție ridicată, pentru a ajuta la reducerea edemului și a inflamației.

Firele de sutură vor fi îndepărtate la aproximativ 7 zile după operație, iar pleoapa inferioară va îi va lua ceva mai mult timp să se vindece.

Analgezicele obișnuite ar trebui să ajute la orice disconfort care poate apărea în primele zile după operație. Rezultatele finale se vor vedea doar în 3-4 luni după operație, atunci când cicatricile devin invizibile.

Indicații preoperatorii – dacă optezi pentru o blefaroplastie la pleoapa inferioară

Indicații preoperatorii – dacă optezi pentru o blefaroplastie la pleoapa inferioară

Pacienții nu au voie să mănânce și să bea în noaptea dinaintea operației.

Cu 2 săptămâni înainte de operație pacienților le este recomandat să nu ia aspirină, iar cu cel puțin o lună înainte de operație să întrerupă administrarea de anticoncepționale.

Pentru paciente, ideal, intervenția chirurgicală trebuie programată în zilele în care nu sunt la menstruație.

Persoanele cu probleme medicale trebuie să înștințeze chirurgul la consult pentru ca acesta să ia decizia dacă operația sau recuperarea ar putea avea efecte secundare.

Fumatul trebuie evitat cu cel puțin o săptămână înainte de operație, precum și în timpul perioadei de recuperare.

De asemenea, se recomandă evitarea expunerii la soare sau la razele solare înainte și după operație.

Nu este necesară o dietă înainte de operație, însă vindecarea poate fi întârziată dacă pacienții consumă alimente nesănătoase de tip fast food sau semipreparate.

Concluzie

O blefaroplastie la pleoapa inferioară este o operație minim invazivă care îmbunătățește vizibil aspectul și reduce cearcănele, pungile sub ochi și pielea laxă de sub ochi.

Spre deosebire de o blefaroplastie, care are rezultate pentru 5-7 ani, blefaroplastie la pleoapă inferioară are rezultate pe termen lung, adesea definitive.

Nu este surprinzător că o blefaroplastie schimbă în bine tot aspectul feței, având în vedere că ochii în mod deosebit sunt priviți într-un procent mult mai mare decât orice alte trăsături ale feței în interacțiunile umane.

Pentru a obține cele mai bune rezultate estetice, un medic cu experiență va adapta intervenția în funcție de caracteristicile unice ale fiecărui pacient.

Dacă te decizi să optezi pentru o blefaroplatie, alege să mergi la un chirurg estetician calificat și cu experiență. Deși procedura este comună, chirurgia estetică este domeniu complex și este nevoie de expertiză și cunoștințe solide.

Published On: decembrie 4th, 2022 / Categories: Blefaroplastie / Tags: , /