fbpx

Acidul hialuronic: invenția care a revoluționat înfrumusețarea?

Feb 12, 2020 | Dermatologie estetică

Într-o lume în care frumuseţea este dorită cu ardoare până la adânci bătrâneţi, chirurgia estetică nu mai reprezintă un subiect tabu pentru nimeni.

Toate femeile, chiar si unii barbati, îşi doresc să rămână tineri o perioadă cât mai îndelungată. Când se gândesc la tinereţe, nu se gândesc neapărat la vârstă, ci mai degrabă la înfăţişare, la o piele cât mai netedă, fără pete, lucioasă şi mereu întinsă sau la buze pline şi voluptuoase.

Acidul hialuronic este o soluție foarte eficientă în lupta contra efectelor trecerii timpului asupra aspectului fizic. Folosit de decenii bune, acidul hialuronic este un campion al intervențiilor minim invazive, efectele adverse fiind foarte rare și superficiale, iar rezultatele sunt de durată.

Acidul hialuronic este o proteină existentă în mod natural în corpul uman.

Această proteină menține apa în țesuturi, asigurând hidratarea fibrelor de colagen și elastină.

Acidul hialuronic menține tonicitatea, elasticitatea și suplețea pielii. Tratamentul cu acid hialuronic este cea mai sigură substanță de umplere și este recomandat tuturor tipurilor de ten.

Acidul hialuronic nu este utilizat doar în medicina estetică.

El este un remediu excelent si în reumatologie, prin injectări intraarticulare sau oftalmologice, având rezultate vizibile imediat. Acesta este eficient inclusiv în tratamente complementare.

În urma nenumăratelor încercări de a trata cearcănele, s-a ajuns la rezultate pozitive prin combinarea acidului hialuronic, antioxidanți, flavonoide, saponine, poliphenoli, peptide si oligoelemente cu tratamentul cu plasmă îmbogățită trombocitar (PRP).

Aceste tratamente combinate oferă rezultatele mult dorite, precum depigmentarea perioculară, dispariția ridurilor și dispariția efectului de ochi obositi.

Zonele pentru care tratamentul cu acid hialuronic este foarte eficient sunt:

  • șanțurile nazolabiale sau de la colțul gurii;
  • ridurile buzelor, obrajilor, nasului, bărbiei și perioculare;
  • diminuarea cearcănelor și a depresiunilor de sub ochi;
  • remodelarea volumului obrajilor;
  • corectarea contururilor faciale (bărbie și obraji);
  • refacerea volumului și formei buzelor;
  • ridicarea colțurilor gurii cu efect de ștergere a tristeții faciale;
  • ridurile de la nivelul gâtului și decolteului;

Odată cu trecerea anilor scade producția naturală de acid hialuronic, pielea se deshidratează, pierde din elasticitate și volum, ceea ce duce la apariția ridurilor, dar și la pierderea în volum a buzelor și a obrajilor.

Acidul hialuronic este un gel injectabil ce are consistență diferită.

Calitatea acidului este dată de posibilitatea alegerii din diferite game și tipuri de molecule (Teosyal Kiss, Juvederm Ultra etc).

Acidul ajută la definirea conturului buzelor și la volumizarea lor cât și la refacerea volumelor feței în general. Cu alte cuvinte, straturile pielii buzelor sunt diferite și alegerea acidului trebuie să varieze în funcție de zona și textura acesteia.

Rezultatele sunt foarte bune și variază de la o persoană la alta, în funcție de vârsta și zona tratată.

După injectare, este foarte important ca zona tratată să fie masată pentru a se asigura distribuirea uniformă a produsului.

Acidul hialuronic este un gel resorbabil care dispare în mod natural în timp.

Este un tratament minim invaziv, singurul disconfort simțindu-se în momentul injectării, dar în general, în prealabil se aplică o cremă cu anestezic.

Este posibilă apariția unor ușoare umflături sau semne în punctele de injectare, care însă dispar în cateva ore. În cazuri foarte rare, poate apărea riscul unui hematom sau al unei infecții. Pentru a evita aceste efecte este folosit un gel cu arnica.

Indicația de tratament se face personalizat, atat în ceea ce priveste zonele cât și în alegerea tipului și cantității de acid injectat, pentru că fiecare pacient este diferit.

Medicul trebuie să cunoasca foarte bine anatomia facială a fiecărui pacient pentru rezultate sigure și armonioase, căci lipsa înțelegerii ei poate duce la probleme serioase, medicale, nu doar estetice.

Măiestria medicului constă în înțelegerea anatomiei faciale, dar și într-un ochi format pentru o estetică cu un aspect natural.

Accentul nu trebuie pus pe cantitatea de acid injectat, ci pe calitatea intervenției și tipul acidului.

Scopul este ca zona tratată să aibă un aspect natural, o zonă fără riduri ce pare să sfideze timpul, iar pacientul să întinerească vizibil. Un tratament exagerat cantitativ și greșit aplicat va avea ca rezultat un aspect vizibil “lucrat” și deloc natural sau discret.