Nu mai este niciun dubiu că, în prezent, industria frumuseții are un nou ingredient vedetă: acidul hialuronic. Probabil te-ai întrebat și tu cum se face că nu poți să fii în fața unui raft de cosmetice fără să nu găsești creme, seruri, loțiuni demachiante și multe alte produse cu acid hialuronic pentru față.

Motivul pentru care industria frumuseții gravitează în jurul acestui ingredient este pentru că este valoros pentru hidratare, întinerire și chiar corectarea unor trăsături faciale. Este versatil și este, fără dubiu, un ingredient în egală măsură apreciat de experții în îngrijirea pielii, dermatologi, bloggeri și consumatori.

Ce este acidul hialuronic

Deși are sonoritatea unei substanțe acide, produsă în laborator de niște chimiști, acidul hialuronic este o substanță naturală, incredibilă pe care o avem deja în corp. Mai mult de jumătate este în piele, iar restul în articulații și lichidele din ochi.

Dacă o furnică poate să ridice o greutate de 50 de ori mai mare decât a corpului ei, o moleculă de acid hialuronic poate reține 1000 de molecule de apă în piele. Practic, prin capacitatea sa, pielea noastră are volum, iar ochii noștri nu se usucă la fel de repede precum apa de pe față. Așadar, arătăm, mergem și vedem într-o anumită măsură datorită acestei substanțe.

Descoperită în 1934, de către doi cercetători de la Universitatea Columbia, acidul hialuronic a devenit o substanță fără de care industria cosmetică și cea estetică noninvazivă nu mai pot fi imaginate.

acid hialuronic in buze

Tipuri de acid hialuronic pentru față

Sunt atâtea produse cu acid hialuronic pentru față, încât probabil îți este greu să faci o alegere. Înainte de a te pripi și alege ceva cu prima ocazie, trebuie să știi ce spune știința despre diferitele tipuri de acid hialuronic.

Fascinația pentru acidul hialuronic (AH) este justificabilă. În forma sa injectabilă, acidul hialuronic te face să arăți mai tânără și mai atrăgătoare încă de pe scaunul din cabinetul medical.

Injecțiile cu acid hialuronic pentru față pot face ceea ce serurile, cremele sau suplimentele cu AH nu vor putea niciodată: să elimine cearcănele și ridurile, să facă buze mai voluminoase sau să corecteze nasuri coroiate.

Mai multe tipuri de acid hialuronic sunt folosite pentru întinerire și punerea în valoare a unor trasături faciale. Diferite produse de la mărci precum Juvederm, Restylane, Volbella și Teosyal sunt folosite în concentrații diferite, în funcție de scopul cu obiectivele estetice și de zona facială în care sunt injectate.

Nu va fi folosit același produs pentru lifting facial, pentru definirea pomeților sau mandibulei și pentru umplerea ridurilor adânci (unde Botoxul nu poate acționa). Doar un medic specializat va ști să folosească diferintele tipuri de acid hialuronic astfel încât rezultatul să fie unul natural, nu ca în anumite fotografii de groază ale unor vedete cu aspect artificial.

Singurul dezavantaj al injectării cu acid hialuronic este faptul că efectul se păstrează temporar. În funcție de zona injectată, de calitatea produsului, dar și de metabolismul pacienților, poate avea efect între 6 și 24 de luni. Reinjectând însă, efectul ajunge să se păstreze pe durate vizibil mai mari.

Suplimentele cu acid hialuronic pentru față

Dacă nu ai nevoie sau nu ești încă pregătită pentru injecții cu acid hialuronic pentru față există și opțiuni cu efect mai lent și cu rezultate ce se văd după o întrebuințare corectă și consecventă.

Deși cu rezultate incomparabil mai modeste, suplimentele cu acid hialuronic și produsele cosmetice continuă să fie două categorii de produse pentru care majoritatea optează.

Suplimentele orale sunt folositoare în special pentru persoanele care au început să aibă riduri.

S-a dovedit că volumul de acid hialuronic din epidermă scade cu până la 60% după vârsta de 25-30 de ani. Având în vedere că organismul produce mai puțin AH, suplimentele cu acid hialuronic completează ceea ce corpul producea singur până la 25 de ani.

Suplimentele ajută pielea să se rideze într-un ritm mai lent și reduc ridurile existente. Un studiu realizat pe 60 de persoane în anul 2017 a concluzionat că suplimente cu acidul hialuronic au contribuit la reducerea ridurilor laba gâștei. Tratamentul a fost pe o perioadă de 12 săptămâni, iar concentrația capsulelor a fost de 120 miligrame (mg) pe zi.

Produsele cosmetice cu acid hialuronic pentru față

Produsele cosmetice cu acid hialuronic pentru față, folosite corect și consecvent previn deshidratarea tenului și ajută la diminuarea imperfecțiunilor sau ridurilor fine.

Spre deosebire de suplimente, produsele cosmetice cu acid hialuronic pentru față sunt binevenite la orice vârstă. Cremele cu AH ajută pielea să se mențină tânără, netedă și fermă și la adolescente, și la femei mature.

La persoanele cu pielea uscată, utilizarea recomandată este de două ori pe zi, în vreme ce la persoanele cu pielea grasă doar o utilizare pe zi. Și persoanele cu tenul sensibil sau problematic pot utiliza cu încredere produse cu acid hialuronic pentru față.

Spre deosebire de varianta injectabilă, probabil că ți se va părea că este nevoie de un secol pentru a vedea rezultate.

Din ce este făcut acidul hialuronic pe care îl cumperi?

În proporție foarte mare, produsele cosmetice comercializate conțin acid hialuronic sintetizat în laborator.

Explicația este că acidul hialuronic de proveniență animalică (de la viței sau din creastă de cocoș) presupune un proces tehnologic mai complex, cu costisitor și cu anumite riscuri de contaminare.

Vestea bună este că produsele cosmetice cu acidul hialuronic pentru față făcute cu AH sintetizat în laborator sunt superioare. AH a fost retehnologizat și sunt de o mai bună calitate decât cele obținute din creastă de cocoș.

produse cosmetice pentru fata

Cum să alegi un produs cosmetic cu acid hialuronic pentru față

Dacă ești într-un magazin de cosmetice, este cel puțin derutant să alegi un produs cu acid hialuronic pentru față. Online poate fi cu atât mai greu. Sunt diferite tipuri de acid hialuronic. Sunt zeci de tipuri de seruri și creme cu prețuri ce variază între 25 și 2500 de lei. Cum să alegi un produs dintre sute de produse disponibile?

Sunt șanse mari să găsești produse foarte bune cu prețuri medii, variind între 60 – 150 de lei. Însă, este important să te documentezi înainte de a cumpăra. Concentrațiile mici de acid hialuronic (0,25%-1%) sunt destul de uzuale în comerț. Acestea sunt hidratante într-o anumită măsură, însă nu vor fi niciodată eficace precum produsele cu o concentrație de 2% (în special serurile).

Produsele la prețuri exorbitante sunt, conform chimiștilor, nejustificate. Chimista Michelle Wong ne confirmă o presupoziție: „prețurile pentru aproape toate produsele de frumusețe se bazează pe marketing și pe percepția consumatorilor, mai degrabă decât pe costul real al ingredientelor”. Un punct bun de plecare în alegerile tale, este, așadar, să verifici concentrația produselor cu acid hialuronic. Din start, o bună parte din produse nici nu le vei lua în calcul, având în vedere că majoritatea companiilor cosmetice nici măcar nu menționează concentrația pe ambalaj.

Sunt șanse relativ mari ca produsele pe care nu sunt menționate concentrațiile să conțină doar cu un singur fel de moleculă de acid hialuronic. Iar, pentru ca produsele să fie de calitate, ar trebui să conțină trei tipuri de molecule: mici, medii și mari.

Moleculele mici au rolul de a hidrata pielea în adâncime și de a atenua ridurile pe termen lung. Moleculele medii păstrează pielea hidratată pe termen mediu, iar moleculele mari nu pătrund în piele. Ele rămân pe suprafața acesteia și îi dau tenului tău un aspect neted și hidratat. Doar că pe termen scurt.

Mărci precum Laroche-Posay, The Ordinary, Paula’s Choice sau Vichy pot fi un bun punct de plecare pentru niște produse de calitate cu acid hialuronic pentru față. Însă poți oricând să intri în comunități de beauty online precum grupul de facebook „The ordinary”, pe Quora sau Reddit. Cel puțin pe grupul „The ordinary” vei găsi deja suficiente postări care treatează subiectul.

produse cosmetice cu acid hialuronic

Cum să aplici produsele cosmetice cu acid hialuronic?

Pentru a avea un efect maxim, aplică orice cremă sau ser cu acid hialuronic pe tenul ușor umed. Desigur, după ce ai demachiat tenul în prealabil.

În locul apei de la robinet, tenului tăi îi va prii și mai mult umezirea cu apă termală. Spre deosebire de apa de la robinet care conține și clor, apa termală are oligoelemente și minerale și activează circulația sângelui.

După aplicarea cremei sau serului cu mișcări blânde, acidul hialuronic va intra în piele destul de repede. Când fața începe să se usuce, e indicat să aplici peste o cremă hidratantă. În felul acesta, produsul cu acid hialuronic pentru față va fi și mai eficace.

Published On: mai 19th, 2022 / Categories: Umpluturi dermice / Tags: , , /